Türkiye Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kaya, diyabetik hastaların yaklaşık yarısının diyabetli olduğunu bilmediğini ifade ederek, Diyabetik Retinopati'nin de diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisinde yer aldığını belirtti.
Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen 'Diyabeti Tanı, Gözünü Koru' sosyal sorumluluk projesine ilişkin yapılan açıklamada, projeyle diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Bu kapsamda, 'Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin' sloganıyla çeşitli toplantılar düzenlendiği aktarıldı.
Prof. Dr. Ahmet Kaya, projeye ilişkin değerlendirmesinde, diyabetin kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, hayat boyu süren bir hastalık olduğuna değinerek, amaçlarının diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 30-35'inin görmesini tehdit eden retinopati hakkında toplumu bilgilendirmek olduğunu vurguladı.
Toplantıları, 'Hekime ne zaman başvurulacak? Ne yapılacak?' gibi hastalık hakkında farkındalık yaratmak için düzenlediklerini anlatan Kaya, şu bilgileri verdi:
'Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Çoğu zaman komplikasyonların varlığıyla hastalar diyabet tanısı almakta. Diyabetik Retinopati, aynen diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisindedir. Bu da farkındalık yaratılarak olacaktır.'
- '2030'da 191 milyona çıkması öngörülüyor'
Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk de diyabete bağlı göz hastalığı olan Diyabetik Retinopati'nin (DR), herhangi bir belirti görülmeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen, bir göz hastalığı olduğuna işaret etti.
Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopati'nin başlıca nedenini 'göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarı' şeklinde tanımlayan Öztürk, bu hasarın, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açtığını belirtti.
Öztürk, dünya genelinde 2010'da 126,6 milyon olan Diyabetik Retinopatili hasta sayısının, 2030'da 191 milyona çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.
Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Hürkan Kerimoğlu ise diyabete bağlı göz hastalığı olanların daha sık kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kişinin kan şekerinin, kan basıncının ve kan kolesterol düzeylerinin mümkün olduğunca normal sınırlar içinde tutulması gerektiğine işaret etti.
Projeye ilişkin bilgilere, www.diyabetitanigozunukoru.com üzerinden ulaşılabildiği hatırlatıldı.
'Diyabetik Retinopati Önlenebilir Hastalıklar İçerisinde'
Türkiye Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kaya: 'Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Çoğu zaman komplikasyonların varlığıyla hastalar diyabet tanısı almakta. Diyabetik Retinopati, aynen diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisindedir. Bu da farkındalık yaratılarak olacaktır'