İzmir'de, özel bir hastanede Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Çakır, insülin kullanan diyabetik hastaların yaptıkları yanlışlar nedeniyle kan şekeri ayarlarını bozabildiğine dikkati çekti.
Diyabetik hastaların zaman zaman bozulan kan şekeri ayarı nedeniyle hastanelere başvurduğunu, böyle durumlarda hastanın ilaç dozlarını değiştirmeden önce mutlaka sebep olabilecek muhtemel çok sayıda faktörün hasta ile konuşularak irdelenmesi gerektiğini belirten Çakır, “Bu noktada hastanın kendisine bağlı olabilecek faktörlere dair hekimine karşı dürüst olması önem taşır” dedi.
Çakır, diyabete uygun beslenme tarzının terk edilmiş olması ya da ilaçların düzensiz kullanılması gibi hastaya bağlı faktörlerin olmadığından emin olunduktan sonra diğer sebeplerin araştırıldığını, hastalarda bazen yeni eklenen bir sağlık probleminin kan şekeri ayarını bozduğunu, bu nedenle ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gibi yeni eklenen problem varsa hekime bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti.
Bu anlamda en çok göz ardı edilen sorunlardan birisinin diyabetik hastalarda görülen diş ve diş eti hastalıklığı olduğuna değinen Prof. Dr. Çakır, kan şekeri ayarı konusunda sorun yaşayan ama sebep bulunamayan hastaların mutlaka diş muayenesi yapılması gerektiğine işaret etti.
İnsülinin yanlış kullanımının da kan şekeri ayarını bozabildiğini vurgulayan Çakır, şu bilgileri verdi:
"Burada insülinin yanlış kullanımı farklı şekillerde olabilir. Örneğin hasta insülini yanlış bölgeye yapıyor olabilir. İkinci ihtimal doğru bölgeye yapmaktadır ama bölge değiştirmemektedir. Teorik olarak insülin enjeksiyon bölgesinin her enjeksiyonda farklı olması ve aynı bölgeye en erken bir ay sonra gelinmesi önerilmektedir. Fakat pek çok insülin kullanan hastaya sorduğumda insülini devamlı kendilerine en kolay gelen yerden yaptıklarını belirtmektedirler. Bu durum insülin enjeksiyonu yapılan bölgede yağ dokusu kaybı ya da artışına sebep olabilir. Her iki durumda da insülin emilimi bozulacağından kan şekeri ayarı da bozulur. Hasta için bir insülin uygulama haritası diyebileceğimiz, enjeksiyon bölgelerini gösteren bir görsel işlerine çok yarayacaktır."
Diyabetiklere 'İnsülin Haritası' Önerisi
İZMİR - Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehtap Çakır, insülinin her defasında farklı bir yere yapılması gerektiğini, bölge değiştirmeden hep aynı yere yapılan insülinin, şeker ayarını bozabildiğini bildirdi.