İZZİDDİN NAZLI - Hatay'da diyabet hastası bir yakını için ayakkabı üreten Yıldırım, daha sonra bu işi geliştirerek ihracata başladı. Yılda 30 bin çift ayakkabı üreten Yıldırım, bunun 15 bin Ortadoğu ülkelerine gönderiyor.
Mehmet Ali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antakya'da bulunan imalathanesinde 25 yıldır ayakkabı sektöründe çalıştığını söyledi.
Diyabet hastası bir yakını için 2013 yılında özel malzemelerle ayakkabı ürettiğini anlatan Yıldırım, "Denemeler sonucunda baktık ki bu ayakkabı gerçekten hastaya çok iyi geldi. Türkiye'de 7 milyona yakın şeker hastası olduğunu belirledik. Piyasada böyle bir açığı fark edince, ayakkabıların seri üretimine başladık." dedi.
Ürettikleri ayakkabının özelliğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Şeker hastası olan insanların belirli zamanlarda ayaklarında şişlik ve daha ileri safhalarda da yaralar meydana gelmektedir. Bu yaraların iyileşme süreci çok uzun. Ondan dolayı ayakkabının çok yumuşak, dışarıdan darbelere karşı korunaklı bir maddeye ihtiyaç olduğunu öğrendik ve bu malzemeleri ithal ettik. Yaptığımız ayakkabının içi ve dışı komple deri, içinde bulunan bir sünger dışarıdan gelebilecek darbeleri önlüyor. Bu ayakkabı, hastanın ayağının şiştiği tarafa göre kendini bırakıp bir numaraya kadar büyüyebiliyor."
Yıldırım, bu ayakkabıların çok fazla ayakta duran, aşırı kilolu olan ve diz ağrısı çekenler için de ideal olduğunu aktardı.
Ayakkabıların özellikle Ortadoğu ülkelerinden yoğun talep gördüğünü dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"İstanbul'da yapılan uluslararası fuarda tanıştığımız müşterilerle ilişkileri geliştirdikten sonra ihracata başladık. Yıllık 30 bin çift ürettiğimiz ürünün 15 bin çifte yakınını Ortadoğu'da Ürdün, Suriye, Filistin, Lübnan, Irak, İran gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Yıllık ihracatımız 350 bin dolar, amacımız bu rakamı 500 bin dolara çıkarmak. Bundan sonraki ihracat hedeflerimizde ise Avrupa ülkeleri olacak."
Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Aksoy da diyabet hastalarında ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu söyledi.
Ayakkabı seçiminde dikkatli olunmazsa komplikasyonların meydana gelebileceğini ifade eden Aksoy, "Ayaktaki baskıya, dikiş izlerinin yaptığı izlere, nemlenmeye ve terlemeye bağlı olarak ayakta yaralar açılabilir. Bunun neticesinde bu durum kangrene ve uzuv kaybına neden olabilen komplikasyonlara yol açabilir. Diyabet hastaları, ayakkabı seçiminde ayakkabı almaya giderken öğleden sonra gitsinler. Çünkü ayakları şişecektir." diye konuştu.
Diyabetliler İçin Ayakkabı Üretti, 350 Bin Dolarlık İhracat Yaptı
Hatay'da diyabet hastası bir yakını için ayakkabı üreten Yıldırım, daha sonra bu işi geliştirerek ihracata başladı Ayakkabı imalatçısı Yıldırım: 'Yıllık 30 bin çift ürettiğimiz ürünün 15 bin çifte yakınını Ortadoğu'da Ürdün, Suriye, Filistin, Lübnan, Irak, İran gibi ülkelere ihracat ediyoruz' 'Yıllık ihracatımız 350 bin dolar, amacımız bu rakamı 500 bin dolara çıkarmak'.