Böylelikle hastalar diyalizin yıpratıcı etkilerinden korunmuş olurlar” dedi
Üroloji Anabilim Dalı ve Nefroloji Bilim Dalı çatısı altında ana yapılanma gösteren, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi” bölgenin ve Türkiye’nin önemli böbrek nakil merkezleri arasında yer alıyor. 1995 yılından bugüne kadar 250’nin üzerinde başarılı böbrek nakli ameliyatının yanı sıra, Türkiye’deki ilk başarılı kan grubu uyumsuz böbrek naklini de gerçekleştirdi. Çeşitli toplantılar ve etkinlikler düzenleyerek, bölge halkını organ nakli ve bağışı konusunda bilinçlendiriyor.
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, böbreklerin çok çeşitli hastalıklara bağlı olarak görevlerini kısmen ve ya tamamen yapamaz hale gelmesinin ‘böbrek yetersizliği’ olarak tanımlandığını belirtti.
Kronik böbrek hastalığının uzun süreli, ilerleyici ve kalıcı böbrek hasarına neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, “Böbrek yetersizliği, sıklıkla şeker ve tansiyon hastalığı ile ‘nefrit’ denilen böbreklerin çoğunlukla nedeni belli olmayan bağışıklık sistemiyle ilişkili hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Böbrek yetersizliği çok ilerleyerek tamamen böbreklerin fonksiyon kaybıyla sonlandığında ise son dönem ‘böbrek yetersizliği’ olarak adlandırılır. Son dönem böbrek yetersizliği gelişen hastalarda yorgunluk, iştahsızlık, ellerde, yüzde ve ayaklarda şişlik, tansiyon yüksekliği, bulantı ve kusma, nefes darlığı gibi şikayetler meydana gelebilir. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman böbreğin görevlerini yapacak ve zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştıracak tedavi yöntemleri (hemodiyaliz, periton diyalizi veya böbrek nakli) gerektiği zaman uygulanmalıdır. Son dönem böbrek yetmezliğin de günümüzde tercih edilen tedavi yöntemi canlıya da kadavra vericili böbrek naklidir. Böbrek nakli olan bir hasta, daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürme şansına sahip olur. Canlıdan böbrek nakli yapılan hastaların yüzde 95’i birinci yıl sonunda sağlıklı ve diyalizden uzak bir yasam sürebilmektedir. Nakil şansı olan bir kişiye en kısa zaman içerisinde, hatta mümkünse diyaliz tedavilerine başlamadan böbrek nakli yapmak en doğru yaklaşımdır. Böylelikle hastalar diyalizin yıpratıcı etkilerinden korunmuş olurlar” diye konuştu.
Diyalize Başlamadan Böbrek Nakli En Doğru Yaklaşım
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, “Nakil şansı olan bir kişiye en kısa zaman içerisinde, hatta mümkünse diyaliz tedavilerine başlamadan böbrek nakli yapmak en doğru yaklaşımdır.