Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Dinlerarası diyalog kavramının bugüne kadar kullanıldığı şekliyle devam etmesi mümkün değildir. Her bir dinin şahsi manevisi hakikat fikrine dayanır. Hakikatlerin diyaloğu olmaz, dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz. Bu hem imkânsızdır, hem de doğru ve ahlaki değildir. Doğru olan farklı din mensuplarının, din âlimlerinin ve dini kurumların bir araya gelerek insanlığın sorunlarına çare aramalarıdır” dedi.
Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti. Son 20 yılda Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında yüzlerce dinlerarası diyalog toplantıları yapıldığını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Ben dinlerarası diyalog kavramının yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar ele alınış şekliyle yoluna devam etmesi mümkün değildir. Bazıları dinlerin şahsi manevilerinin bir araya gelerek diyalog yapacağını zannetti ki bu tamamen bir vehimden ibarettir” diye konuştu.
“DİNLERİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ İÇTENLİK, SAMİMİYET VE GÖSTERİŞSİZLİKTİR”
“Dinlerin öğretileri arasında diyalog olmaz” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu;
“Her bir dinin şahsi manevisi hakikat fikrine dayanır. Hakikatlerin diyaloğu olmaz, dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz. Bu hem imkânsızdır, hem de doğru ve ahlaki değildir. Doğru olan farklı din mensuplarının, din âlimlerinin ve dini kurumların bir araya gelerek insanlığın sorunlarına çare aramalarıdır.
Dini kurumların birlikte çözeceği yüzlerce mesele var dünyada. Dolayısıyla bu kavramın yeniden ele alınması gerekiyor. Bunun için belki tekrar bir araya gelmeye ihtiyaç var. Bu diyalog toplantılarının şahsımı üzen bir tarafı da zaman zaman gösteriye dönüşmesidir. Hâlbuki dinlerin en önemli özelliği içtenlik, samimiyet ve gösterişsizliktir. Din âlimleri birbirlerine karşı diplomasi uygulayamazlar. Diplomasi zaman zaman ikiyüzlülüğü zorunlu kılıyor. Hâlbuki ilahi dinlerin yeryüzünde insan için en önce reddettiği şey iki yüzlülüktür.”
“DÜNYADA EGEMEN OLAN SİYASETLER FARKLI DİN VE KÜLTÜRLERİ BİRLİKTE YAŞATMA KONUSUNDA ACİZ KALDI”
Dünya siyasetinin çok kültürlülüğü yönetemediğini de belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, egemen olan siyasetlerin farklı din ve kültürleri birlikte yaşatma konusunda aciz kaldığını, dini kurumlara ve din âlimlerine bu konuda da büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Başkan Görmez şöyle devam etti;
“Dünya bu yüzyılın başında ilahi ve aşkın olana sırtını çevirmiştir. Yüzyılın sonuna geldiğimizde insanlık yüzünü ilahi ve aşkın olana döndü ancak bu defada hakikate ulaşmada zorluk yaşadı. Dinlerin hakikatlerinin önüne engeller konulmaya başladı.
Din âlimlerine dini kurumlara çok büyük görevler düşüyor. Dünyada bir göçmen ve entegrasyon sorunu var. Dinler arasında yanlış bilgi oluşturma sorunu var. Önyargılar, yanlış bilgiler hatta yanlış korkular oluşmaya başladı.
Onun için aynı şekilde farklı dinlerin öncülerine büyük görevler düşüyor. Güç tutkusu bütün devletleri ve milletleri sarıyor. Şiddet ve terör insanlığın sorunu olmaya devam ediyor.”
“DÜNYANIN YENİ BİR BARIŞA, BARIŞ MESAJINA VE HUZUR İKLİMİNE İHTİYACI VAR”
Farklı dinlerin ve kültürlerin birlikte yaşaması için yeni bir dile ihtiyaç olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi;
“Dünyanın yeni bir barışa, barış mesajına ve huzur iklimine ihtiyacı var. Yine ifade ediyorum ki bunun için din adamlarına büyük görevler düşüyor. Kimlikler sayılarla nicelikle ifade edilmez. Her bir kimlik kendi içinde çok değerlidir. Bir tek kişi bile olsa toplum onu dikkate almak zorundadır. Dolayısıyla yeni bir dile hepimizin ihtiyacımız var. Bu dili geliştirmek gerekiyor. Mevcut diyalog toplantılarıyla bu dilin gelişmediği tecrübeyle sabit olmuştur. Daha samimi daha içten ve bilimsel birlikteliklere ihtiyaç var.”
Vatikan Temsilcisi Miguel Angel Ayuso’nun 11 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vatikan arasında imzalanan niyet bildirgesinin yenilenmesini talep etmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yeni bir dil ve çerçeve oluşmadan aynı bildirgenin imzalanmasının doğru olmadığını ancak bu dili ve çerçeveyi oluşturmak için ortak bir komisyon oluşturabileceklerini söyledi.
Başkan Görmez şöyle devam etti;
“Bizim önerimiz Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vatikan arasında ortak bir komisyon oluşturabiliriz. Bu komisyon öncelikle İslam dünyasında yaşayan Hıristiyanlarla Batı dünyasında yaşayan Müslümanların sorunlarını bir araya gelerek değerlendirebilirler. Özellikle Arap baharından sonra İslam dünyasındaki Hıristiyanların sorunlarını bizzat takip ediyoruz. Batıda yaşayan 20 milyon Müslüman’ın da çok ciddi sorunları var. İçinde yaşadığınız İtalya’da bile 1 milyon Müslüman var ve araba garajlarında namaz kılıyorlar. Pek çok haktan yoksun olduklarını biliyorum. Dolayısıyla bu iki dünyanın ortak sorunlarını iki büyük kurum bir araya gelerek çözme yolunda irade ortaya koyabilirler.”
Vatikan Temsilcisi Miguel Angel Ayuso ayrıca Vatikan’ın resmi davetini Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e iletti
Diyanet İşleri Bakanı Görmez:
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso’yu makamında kabul etti.