Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz’dan Kardeşlik Vurgusu

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz’dan Kardeşlik Vurgusu

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Bu dünyada iki eksenli kardeşlik algısı vardır bizim inancımıza göre.

Birincisi Allah’ın yarattığı Adem ve Havva’dan olmuş varlıklar olarak, insan kardeşliği. Birde yüce dinimizin Kur’an-ı Kerim’de ifade buyurduğu din kardeşliği, iman eksenli bir kardeşlik vardır. Bu kardeşlik, can kardeşliğinden, kan kardeşliğinden daha yüksek fonksiyonu olan bir kardeşliktir” dedi.

Samsun Müftülüğü’nün Kutlu doğum Haftası etkinlikleri içinde düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Prof. Dr. Hasan kamil Yılmaz, “Kardeşlik” konulu bir sunum yaptı. Yaşar Doğu Spor Salonu’nda yapılan ve Samsunluların büyük ilgi gösterdiği konferansa Vali Yardımcısı Hasan Ersan, İlkadım Kaymakamı Zafer Orhan, Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar Yiğit, Müftü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk ve çok sayıda Samsunlu katıldı.

Ankara Kocatepe Camii imam hatibi Adem Kemanici’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda yaptığı sunumda kardeşlik vurgusu yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “İnsanoğlu bu dünyaya gelişiyle birlikte iki önemli problem ile karşılaşıyor. Birincisi uzaklaştığı, yabancılaştığı ilk alem, ruhlar alemi, ilahi alem ilgili problemi ki, buna yabancılaşma diyoruz. Orada maktul katından uzaklaştıkça, dünyada ten kafesine bürünmüş bedeni ile ihtiyaçları çoğaldıkça Allah ile, yaradanı ile ilgili problemler çıkmaya başlıyor insanoğlunun. Birinci problemi yaradanı ile ilgili olan problemidir insanoğlunun, var olduğu günden bugüne ve kıyamete kadar. İkinci problemi ise kendisinin dışındaki diğer varlıklar ile ilgili problemi. Kainatın sahibi, kainata en yüce varlık olarak yarattığı insanın bu iki problemi için peygamberler göndermiş, kitaplar göndermiş ve gönderdiği kitaplar ve peygamberler vasıtasıyla insanın yabancılaşma problemini Allah’a inanma ilkesi ile çözmüş, çözmeye çalışmış ve insanları orada buluşmayı hedeflemiştir. İnsanlar Allah’a imanı buldukça inanç problemlerini halletmişlerdir. Bunun adresi Kur’an da ve diğer semavi kitaplarda tevhit anlayışıdır. İnsan kendisinin dışındaki varlıklarla problemi ise kardeşlik zemininde çözülen veya çözülecek olan bir problemdir. İnsanoğlu gözünü açtığı andan itibarin bu dünyada, öteki olarak gördüğü ilk insan annesidir, babasıdır varsa kardeşleridir. İnsanoğlu iyi bir aile ortamında kardeşlik ortamında, sevgi ortamında öteki ile ilgili ilişkilerin nasıl olması gerektiğini gayet iyi şekilde öğrenmekte, paylaşmayı, bu dünyada kendisine sunulan nimetleri başkalarıyla paylaşmayı öğrenmektedir. Bütün semavi dinler ve dinimiz İslamiyet insanın öteki ile ilgili problemini çözmek için kardeşliğe vurgu yapmıştır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile