Diyanet Isleri Baskani Erbas, '17. Islami Forum'da Konustu Açiklamasi

'Diyanet Isleri Baskanligi olarak bizler ülkemizde 'sifir atik, sifir israf' temasiyla 'Çevre Ahlaki Projesi' konusunda faaliyetler yürütmeye çalisiyoruz'.

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Diyanet Isleri Baskanligi olarak bizler ülkemizde 'sifir atik, sifir israf' temasiyla 'Çevre Ahlaki Projesi' konusunda faaliyetler yürütmeye çalisiyoruz." dedi.

Erbas, Moskova'da Rusya Federasyonu Müslümanlari Dini Idaresi ve Rusya Müftüler Konseyi tarafindan çevrim içi düzenlenen "17. Islami Forum"a katildi.

"Ekolojik Vaazdan Ekolojik Düsünmeye: Konusmanin En Iyi Yolunu Bulmak" konulu forumda konusan Erbas, dünyanin tüm insanlarin ortak evi oldugunu ifade ederek, insanlarin yasadigi yeryüzünden sorumlu bulundugunu söyledi.

Insanoglunun asirlarca yasadigi dünyayi kendi elleriyle yasanamaz hale getirdigini belirten Erbas, "Insanlarin yaptiklarindan veya yapmakta olduklarindan dolayi yasadigimiz çevrede dogal kaynaklarimiz hizla azalmakta, bazi hayvan ve agaç türlerinin nesilleri tükenmektedir. Atmosferin kirliligi de her gün artmaktadir. Yasadigimiz dünya hoyratça kullanildigi için su kaynaklariyla ilgili ciddi sikintilar yasanmaktadir. Bütün bunlarin bir sonucu olarak insanlik, mevsim degisikligi ve küresel isinma ile tanismaktadir. Neticede açlik ve kuraklik kapimizi çalmaktadir. Tüm bunlar bizler için çok acikli bir durumdur." diye konustu.

Insanoglunun hava, su, toprak, tabiat ve ekolojinin bütün unsurlariyla iyi iliski içerisinde olmasinin ayni zamanda iman ve kulluk görevi olduguna isaret eden Erbas, bu husus göz ardi edildiginde yasanacak çevresel krizlerin, küresel ifsat ve israfin, dünyayi topyekun kaos ve kargasaya sürüklemesinin kaçinilmaz oldugunu dile getirdi.

Erbas, insanlarin ihtiyaçlari için tabiattan faydalanirken, çevrenin hakkina da riayete mecbur oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Agaca su vermek, agacin hakkini gözetmektir. Sulara zehirli atik atmamak, suyun hakkina riayettir. Enerji kaynaklarini dogru kullanmak, gelecek nesillerin hakkina saygidir. Çünkü göçmen kuslarin rotasini kusursuzca bulmalarindan tutun, mevsimlerin döngüsüne kadar sasmaz bir ölçüye göre yaratilmis olan evrenin kendisi, Allah'in varliginin en açik delillerindendir. Biliyoruz ki inancimiza göre yaratilmis her zerre Rabbini tesbih etmektedir. Burada üzülerek belirtmek isterim ki çevre konulari söz konusu oldugunda, uluslararasi platformlarda Islam'in çevre ahlaki için koydugu ilkeler gündeme gelmiyor. Dolayisiyla bu ve benzeri konferans ve uluslararasi çalismalarla Islam'in çevre ahlakini daha güçlü sekilde ortaya koymak durumundayiz. Diyanet Isleri Baskanligi olarak bizler ülkemizde 'sifir atik, sifir israf' temasiyla 'Çevre Ahlaki Projesi' konusunda ciddi faaliyetler yürütmeye çalisiyoruz. Bu konuda duyarliligin artirilmasi amaciyla sizlerle her konuda is birligi içinde olacagimizi ve destege hazir oldugumuzu belirtmek isterim."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile