Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Memur Olmanin Ahlaki Oldugu Gibi Amir Olmanin Da Ahlaki Vardir'

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Memur Olmanin Ahlaki Oldugu Gibi Amir Olmanin Da Ahlaki Vardir'

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Memur olmanin ahlaki oldugu gibi amir olmanin da ahlaki vardir. Isçi olmanin ahlaki oldugu gibi isveren olmanin da ahlaki vardir” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kirklareli’ndeki tarihi Hizirbey Camii’nde hutbe irad etti, ardindan cuma namazi kildirdi. Hutbede Islam’in gönderilis gayelerinden birinin de hayatin her alaninda güzel ahlaki kendine rehber edinen toplum insa etmek oldugunu belirten Erbas, “Cenab-i Hak, dünya ve ahiret mutlulugu için bizlere ibadetleri emrettigi gibi isimizde de bizlerden ahlakli olmayi istemistir. Is ahlaki, dogruluk, güven, saygi ve adalet gibi temel degerleri isimize yansitmaktir. Isimizi saglam yapmak, kul ve kamu hakkina riayet etmek, sözümüzde ve özümüzde dürüst olmaktir. Bir ayet-i kerimesinde Rabbimiz, ’Emrolundugun gibi dosdogru ol.’ Emr-i celili ile bizi dürüstlüge, dogruluga yönlendirmekte ve bunu hepimize emretmektedir. Her daim helali gaye edinmek, kazancimiza haram, dilimize yalan bulastirmamaktir” ifadelerini kullandi.

“Memur olmanin ahlaki oldugu gibi amir olmanin da ahlaki vardir”

Erbas, is ahlakinin çalisma hayatinin tamamini kapsayan bir deger oldugunu ifade ederek, “Memur olmanin ahlaki oldugu gibi amir olmanin da ahlaki vardir. Isçi olmanin ahlaki oldugu gibi isveren olmanin da ahlaki vardir. Memur olmanin ahlaki, devletine sadakatle bagli kalmak, milletine nezaket ve özveriyle hizmet etmektir. Esnaf olmanin ahlaki oldugu gibi müsteri olmanin da ahlaki vardir. Amir olmanin ahlaki, hak ve adaletten asla ayrilmamak, himayesindeki kisilere hakkaniyetle davranmaktir. Isçi olmanin ahlaki ise, isini saglam ve kaliteli yapmak, is yerini isverenin emaneti olarak görmektir. Is yerinin imkanlarini sahsi ihtiyaçlari için kullanmamaktir. Isveren olmanin ahlaki ise, isçiye huzurlu bir is ortami olusturmaktir. Onu sosyal haklardan mahrum birakmamak, alin teri kurumadan ücretini tam olarak vermektir. O yüzden Allah Resulü Hazreti Muhammed Mustafa Efendimizin (s.a.s.) hadis-i serifini hiçbir zaman aklimizdan çikarmayalim, ‘Isçinin alninin teri kurumadan onun hakkini ver’” diye konustu.

Erbas, esnaf olmanin da ahlakinin olduguna dikkati çekerek, esnaf olma ahlakinin dürüstlükten ayrilmadigini ifade etti.



“‘Bizi aldatan, bizden degildir’”

Esnaf ahlakini malin kusurunu gizlememek, stok ve karaborsaciliga tevessük etmemek, helal kazancina haram bulastirmamak olarak niteleyen Erbas, sözlerine söyle devam etti:

“Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), ’Bizi aldatan, bizden degildir’ hadis-i serifi geregince müsterisini aldatmamak, ölçü ve tartiyi eksik yapmamak konusunda bütün insanligi uyarmaktadir. Müsteri olmanin ahlaki ise, esnafa verdigi sözü yerine getirmek, borcunu zamaninda ödemek, onu zarara ugratacak her türlü söz ve eylemden kaçinmaktir.”

Is hayatinda duyarliligin azaldigi, kanaat, dogruluk ve dürüstlük gibi erdemlerin zayifladigi, ahlak kavraminin içinin bosaltildigi ve istismar edildigi bir çagda yasadiklarini dile getiren Erbas, dünyevilesme, bencillik, bir mali degerinden fazlaya satarak veya kiraya vermek suretiyle çok kazanma arzusu gibi yanlis tutum ve davranislarin toplumsal huzuru derinden etkiledigini sözlerine ekledi.

“Bizlere düsen görev, Sevgili Peygamberimizin (s.a.s) sadakatini kusanarak her isimizi emanet bilinciyle sahiplenmektir”

Hutbesinde “Hiçbiriniz, kendisi için istedigini kardesi için de istemedikçe tam anlamiyla iman etmis olamaz” hadisine yer veren Erbas, “Sahsi menfaatlere takilip kalmamayi, baskalarinin hak ve hukukunu gözetmeyi, sosyal hayatta adil ve dengeli olmayi Peygamber Efendimiz (s.a.s.) her daim bizlere tavsiye buyurmustur. Bizlere düsen görev, Sevgili Peygamberimizin (s.a.s) sadakatini kusanarak her isimizi emanet bilinciyle sahiplenmektir. Onun hak duyarliligina riayet ederek isçinin hakkini zayi etmemek, is sagligi ve güvenligine daha fazla hassasiyet göstermektir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile