Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Yeni Medya Mecralarinda Algi Çogu Zaman Gerçegin Önüne Geçebilmekte'

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Yeni Medya Mecralarinda Algi Çogu Zaman Gerçegin Önüne Geçebilmekte'

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, yeni medyanin algi ve düsüncelerin degistirilmesinde etkili oldugunu belirterek, “Yeni medya mecralarinda algi çogu zaman gerçegin önüne geçebilmekte, sanal olan gerçegi baskilayabilmektedir” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfi (TDV) Kadin Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafindan 9’uncusu düzenlenen “TDV Devr-i Alem Gençlik Fuari” kapilarini vatandaslara açti. Fuar, ‘Medya ve Bilinç’ temasiyla Ankara Kocatepe Camii fuar alaninda basladi.

Bu tema ile gençlerin medya kullanimi, okur-yazarligi ve yönetimi konusunda bilinçlendirilmesi, yeni medya ve iletisim çaginda iletisim becerileri gelismis gençlerin bir araya getirilmesi hedefleniyor. Fuarin açilisinda konusan Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, tarih boyunca medyanin fert ve toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip oldugunu ifade etti.



“Medya araçlarinda görülen gelisim ögrenme hususunda farkli zeminlerin olusmasini saglamistir”

Iletisim teknolojilerinin gelismesine paralel bir sekilde medyanin hizli bir sekilde çesitlendigine dikkati çeken Erbas, “Dijitallesmeyle birlikte sürekli gelisen erisim, etkilesim ve paylasim gibi imkanlar etkisini her geçen gün daha da arttirmaktadir. Medya araçlarinda görülen gelisim ve degisim bilgi kaynaklarinin çesitlenerek artmasini, bilgi merkezli sunulan hizmetlerin boyut degistirmesini ve bilgi kazanma ve ögrenme hususunda farkli zeminlerin olusmasini saglamistir” ifadesini kullandi.

“Günümüz dünyasi sanal ve gerçek arasindaki çizginin silindigi yapiya bürünmüstür”

Erbas, dogru internet kullanimini da vurgulayarak, “Özellikle günümüz dünyasi, internet teknolojileri sayesinde zaman ve mekana dair sinirlarin kalktigi sanal olan ile gerçek olan arasindaki çizginin neredeyse silindigi bir yapiya bürünmüstür. Gelinen noktada medya sadece bilgiye kolay ulasmanin en hizli yolu degil, bununla beraber bilginin nasil sunulacagina dair de güçlü bir etki alanina sahip olmustur” diye konustu.



“Yeni medya mecralarinda algi çogu zaman gerçegin önüne geçebilmekte”

Medyanin birçok hususta oldugu gibi algi ve düsüncelerin degistirilmesinde ve yönlendirilmesinde önemli rol oynadigini belirten Erbas, “Yeni medya mecralarinda algi çogu zaman gerçegin önüne geçebilmekte, sanal olan gerçegi baskilayabilmektedir. Böylece algi yönetimiyle insanlarin kirlerini ve olaylara bakis açilarini degistirmek de mümkün olabilmektedir. Nitekim bugün bireysel ve toplumsal ilgi ve algilarin medya vasitasiyla yönlendirilebildigi ve hatta toplum mühendisligi yapilarak kitlelerin mobilize edilebildigi yadsinamaz bir gerçektir” dedi.

Görselligin ön plana çikarildigi bir dünyaya taniklik ettiklerini söyleyen Erbas, sunlari kaydetti:

“Bilgi ve iletisim teknolojilerinde yasananlarin karsi konulamaz etkisiyle kültürler arasi bütün sinirlarin ortadan kalktigi bir dönemde, medya egemen kültürlerin birligine özendirildigi bir sürecin ana mecrasi haline gelmektedir. Bu da yeryüzünde hayatin öznesi kilinan insanoglunu dijital çagin nesnesi olmasi karsi karsiya birakmaktadir.”

"Kitle iletisim araçlarinin olumsuz etkilerinden korunabilmek önemlidir"

Medyada sunulan bilgileri ve maksatli mesajlari sorgulama kabiliyetinin dijital okuryazarlik ile birlikte iyi bir sekilde kazandirilmasi gerektigini aktaran Erbas, “Gençlerimizin dogru bilgi, dogru yöntem ve sorularla ulasmasini saglayacak bir imkan olusturmak daha da önemli hale gelmektedir. Kitle iletisim araçlarinin olumsuz etkilerinden korunabilmek ve risklerine karsi bilinçli olabilmek. Daha fazla ve beceriyle donanmanin yani sira insani ve ahlaki degerlerin belirleyici oldugu bir hayat tarzini benimsemek de önemlidir” seklinde konustu.

Fuara 38 sivil toplum kurulusu katildi.

Katilimci kuruluslar, açtiklari stant ile çalismalarini gençlere anlatma ve etkinliklerini gerçeklestirme imkani bulucak. Fuar 12 Mayis tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile