Diyanet İşleri Başkanı Görmez : '' Hepimizin Kusuru ''

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin ortak kusurudur'' dedi.

Görmez, Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Kocatepe Cami'nin avlusunda düzenlenen törende, bu yıl ''Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet'' temasıyla engellileri camilerle buluşturmayı planladıklarını söyledi.

İnsanların, bedensel, görme, işitme, konuşma, zihinsel ya da ortopedik engellinin bulunabileceğini ancak gönül dünyasında engelin olmamasının önem taşıdığını ifade eden Görmez, ''Bizler, 'konuşma engelli bir insanın kendisini ifade etmesi için yardımcı olmanız sadakadır' buyuran bir peygamberin ümmetiyiz. Ancak günümüzde, zaman zaman ortaya çıkan 'Sen ne suç işledin ki Allah size engelli bir çocuk verdi' anlayışı İslam'ın tamamen reddettiği bir cahiliye alışkanlığıdır. Allah'ın, bizi imtihan etmek için bize verdiği herhangi bir engeli Allah'ın cezası gibi göstermenin, İslam ile bağdaşır hiçbir tarafı yoktur'' şeklinde konuştu.

Görmez, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmakla ilgili toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmak gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Ne yazık ki biz camilerimizi dahi engelli kardeşlerimize göre düzenleyemedik. Halbuki bizim başta Kabetullah ve Mescid-i Nebevi olmak üzere tüm mabetlerimizi yeryüzündeki bütün engelli kardeşlerimizin rahatlıkla ulaşabileceği mekanlara dönüştürmek gibi bir vazifemiz var. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak öteden beri bu konuda büyük bir mahcubiyetimiz vardı, büyük bir üzüntümüz vardı. Bu mahcubiyetimizi ortadan kaldırmak için uzun zamandır ''Engelsiz Erişilebilir'' adlı kampanya üzerinde çalışıyorduk. Bununla camilerimizi yeniden gözden geçirerek engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarına göre düzenlemeyi ve bu konuda toplumsal bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefledik.''

-Camilere izli yolu olan özel dokuma halılar-

Mehmet Görmez, Türkiye'nin her il ve ilçesinin en işlek yerlerinde bulunan camileri, engelli vatandaşlara göre yeniden düzenleneceğini vurguladı.

Türkiye'de, yaklaşık 8 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu kaydeden Görmez, şöyle devam etti:

''Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin ortak kusurudur. Bundan böyle en az her il ve ilçede bir veya birkaç cami olmak üzere camilerimizin bazı standartları taşıması zorunlu olacaktır. Ortopedik engelliler için özel asansör, tekerlekli sandalyeyle camiye giriş ve saf tutabilme, engelli tuvaleti, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engellilere yönelik sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları bu standartlar arasında yer alacak.

Ayrıca işitme engelliler için caminin minaresine led ışık sistemi ile vakit, cuma, bayram ezanlarının görsel olarak algılanması sağlanacak. Camilerde görme engelliler için, izli yolu olan özel dokuma halılar bulundurulacak. Bu sayede cemaat camide rahatça saf tutabilecek. Avluda kullanılan hissedilebilir karolar ve duvara monte edilen yön bulmayı sağlayacak tutamaçla görme engelliler rahatça yönlerini bulabilecekler. Ortopedik engelliler için kadın ve erkek tuvaletleri bulunacak; tekerlekli sandalye kullananlar için abdest alma yeri hazırlanacak.''

Görmez, camilerin bütün farklılıkları birleştiren, bütünleştiren mekanlar olduğunu ifade ederek, hangi dil, renk, ırk, statü, makam, mevki olursa olsun herkesin camiye girince eşitlendiğini dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak görme engelliler için ''Kalpten Görenler'' CD'si oluşturduklarını belirten Görmez, hazırladıkları işaret diliyle dini kavramlar sözlüğünü de en kısa zamanda paylaşacaklarını bildirdi.

-Metin Şentürk-

Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği Başkanı Metin Şentürk de ibadet etmek isteyen gönüllere engel olmadığını belirterek, ''Hayatta herkesin bir hikayesi var. İster sevelim ister sevmeyelim. Bu hikayeyi seçmek ya da yazmak bizim elimizde değil. Ama bu hikayenin içinde kahraman mı olacağız figüran mı olacağız. İşte bu bizim elimizde. Herkes hikayesinin kahramanı olmak için yaşamalı. Kahraman olmak için de ibadetimizi sağlam yapmalıyız. İbadete giden yoldan tüm engelleri kaldırmalıyız'' diye konuştu.

Çok sayıda engelli vatandaşın katıldığı törende, Zihinsel Özürlüler Gösteri Sanatları Topluluğu Mehter Takımı ve engelliler korosu tarafından konser verildi, İbrahim Altıntaş tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti sunuldu.

Muhabir: Duygu Can

Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile