Diyarbakır’a 30 Milyon Euro Yatırım Yaptığına Pişman Ettiler

Diyarbakır’a 30 Milyon Euro Yatırım Yaptığına Pişman Ettiler

Türkiye yıllardır Doğu ve Güneydoğu’ya neden yatırım yapılmadığını tartışıyor.

Hemen her hükümet, kendi döneminde teşvikler çıkararak bölgenin kalkınması gerektiğini belirtiyor, işadamlarına ‘Diyarbakır’a, Şırnak’a, Siirt’i yatırım yapın, insanlara iş, aş imkânı sağlayın’ çağrısını yenileniyor. Ancak bürokratik engeller bölgeye yatırım yapacak müteşebbislerin önünde en büyük engel olarak durmaya devam ediyor. Bunun son örneği Diyarbakır’da yaşandı. Kendi memleketine 30 milyon euro yatırım yaparak dünyanın 5. büyük entegre kalsit, alçı, alçıpan ve profil tesisini kuran işadamı Abdulkadir Karavil, organize sanayi bölgesindeki alt yapı eksikliğinin giderilmemesi yüzünden büyük mağduriyet yaşıyor.
Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği, mağdur işadamı Abdulkadir Karavil`in tesislerine bir ziyaret programı düzenledi. İşadamını ziyaret eden heyette Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DİSİAD Başkanı Raif Türk, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun isimler yer aldı.
Karavil Grup Başkanı Abdulkadir Karavil, Diyarbakır’a yatırıp yaptıklarını; ancak büyük sıkıntılarla karşı karşı olduklarını dile getirdi. Karavil, “OSB’de alt yapı yok. OSB sahipsiz. Sanayi olmayan ilde yaşam olur mu? Yatırımımızı bitirdik ama daha doğalgaz gelmedi. Çevre yolu gecikmeli de olsa yapılıyor. Demiryolu gelecek diyorlar ama daha ortada bir şey yok. Biz fabrikalarımızı başka arkadaşlarımız gibi kapatmak istemiyoruz. Fabrikalar rekabet yapamayınca kapanıyor.” diye konuştu.


DOĞALGAZI TANKERLE TAŞIMAK ZORUNDA KALIYORUZ
Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Karavil, alt yapının olmaması sebebiyle üretim maliyetlerinin ciddi oranda arttığını kaydetti. Karavil, “Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Doğalgazı tankerlerle taşıyıp üretim yapmaya çalışıyoruz. Doğalgaz Elazığ, Mardin ve Şanlıurfa’ya Diyarbakır’dan sonra gitti. Bu üç ilin de OSB’sine verildi ama Diyarbakır OSB`ye verilmedi. Burada herkesin üzerine düşmesi gerekiyor.” diye konuştu.

BAYDEMİR: SORUNU BAKANLIK ÇÖZSÜN
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise sorunu bakanlıkların çözmesi gerektiğini söyledi. Baydemir, “Kimse dışarıdan gelmeyecek, bu kenti kurtarmayacak. Ağır sanayi hamlesi yapmayacak. Sorunların çözümü için finans kaynaklarının ilgili bakanlıklardan alınması gerekiyor. Bölgenin siyasi koşulları yatırımı etkiliyor. Koşullar ne olursa olsun yatırım yapmak olanaklıdır. Karacadağ Kalkınma Ajansı Ankara’ya biraz daha baskı yapsın, sorunların çözümü için.” ifadelerini kullandı.

SORUN DEVAM EDİYOR
Diyarbakı’da yatırımcıların sorunlarıyla ilgilen ve bu konuda raporlar hazırlayan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, gerekli ortamı göremeyen sermayenin maalesef bölgeden gittiğini belirtti.
OSB`deki doğalgaz sorununun çözümü için çok sayıda girişim yapıldı ama hepsi sonuçsuz kaldı. OSB yetkilileri, sorunun çözümü için önce Diyargaz adlı doğalgaz dağıtım şirketi ile görüştü. Şirket kendilerine kapasite çıkarmalarını istedi; ancak sanayinin çıkardığı kapasiteyi gerçekçi olmadığını savundu. Şirket OSB’den bu sefer proje istedi. Projenin de yanlış olduğunu savunan şirket, OSB Şanlıurfa modelini ise kabul etmedi. Şirket sanayiciye bu sefer tesisatın döşenmesi halinde gazın verileceğini söyledi; ancak bunun da imkansız olduğunu anlayan sanayici sorunu bakanlıkla çözmek istedi. Bakanlık sorunu Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında çözmek istedi ancak bunu da Devlet Planla Teşkilatı onaylamadı. Sorun devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile