Kıraç'ı vali yardımcıları Mustafa Can, Cemal Hüsnü Kansız, İl Emniyet Müdürü Recep Güven, kaymakamlar ve kurum müdürleri ile çalışanlar karşıladı.
Polis mangasını selamlayan Kıraç, şeref defterini imzaladıktan sonra makamına geçti. Daha sonra vali yardımcıları ve kurum müdürleri ile görüşme yapacağı valilik toplantı salonuna geçen Kıraç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır Valiliği görevine bugün itibariyle başladığını söyledi.
-"Çağımızın değişmez iki unsuru bilgi ve sevgi"
"Çağımızın değişmez iki unsuru bilgi ve sevgi. Çalışmalarımızın ana kaynağını bu iki unsur oluşturacaktır" diyen Kıraç, birlikte görev yapacağı kişilerden tüm çalışmalarını sevgiye dayalı bilgiyle yoğunlaştırmalarını istedi.
Kıraç, her kamusal hizmetin kendine göre önemli ve güzel tarafları bulunduğuna dikkati çekerek şöyle dedi:
"Diyarbakır Valiliğine atanmam için zannediyorum hükümetimizin göz önünde tuttuğu kriterler içinde, yıllar evvel bu bögede görev yapmış olmam var. Daha evvel Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bir süre kaymakamlık görevi yürütmüştüm. İzmir Valiliği görevini bırakarak sizlere Diyarbakır halkına en iyi hizmeti vermek için buradayım. Bölgenin insanıyım, Elazığlıyım. İlk, orta ve lise tahsilimi bu bölgede yaptım. Dolayısıyla bölge insanının yapısını, güzelliğini, insan sevgisini çok iyi bilen bir kamu görevlisiyim. Bana tevdi edilen Diyarbakır Valiliği görevimi de insanı merkeze alan insani değerlere dayalı bir anlayışla hoşgörü ve diyalog zemininde ifa etmek düşüncesindeyim."
-"Bölgenin son 30 yıldır bir kan kaybı var"
Kıraç, ülkede değerli bir barış sürecinin başladığını ifade ederek, "Bölgenin son 30 yıldır bir kan kaybı var. Barış sürecinde insani değerleri önde tutarak, akan kanın durmasına katkımız olursa bundan mutluluk duyacağız" dedi.
Bu alanda yapılacak çok işler olduğunu kaydeden Kıraç, zorlu bir coğrafyada yaşandığını, bugün her zamankinden daha fazla toplumsal huzur ve barışa ihtiyaç olduğunu belirtti.
Kıraç, böyle bir süreçte sorumlulukların ağır olduğunu ve büyük özveri gerektirdiğini herkesin bildiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:
"Zorlu coğrafyalarda var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu farklılıklarımızı anlamak, kabullenmek, hoşgörü ile zenginleşmesini sağlamaktır. Kimliklerimizin ayrıştırıcı özelliklerini değil, bunların tamamlayıcı özelliklerini esas alarak birleştirici bir biçimde sorunlarımızla mücadele etmek zorunda olduğumuzu asla unutmamak gerekir. Bizi birbirimize bağlayan, birlikteliklerimizi pekiştiren en sağlam bağ olan ortak kültür ve zengin kültürel değerlere sahip olduğumuz herkes tarafından görülmektedir. Bu kültürel zenginliklerimizin öne çıkartılması, diyalog ve hoşgörü ile saygıya dayalı
farkındalıklar çerçevesinde geliştirilmesi, insanlarımızın birbirleriyle olan bağını ve ilişkilerini geliştirebilecekleri bir zemin olarak değerlendiriyorum. Birbirimizi iyi anladığımız, tahammül edebildiğimiz ölçüde birçok olumsuzluğun önüne geçebileceğimize, ülkemizi sosyal ve ekonomik yönden gelişmiş ülkeler seviyesine daha süratle çıkarabileceğimize inanıyorum."
Kıraç, insan olmanın gereği ve sonucu olarak sahip olunan farklılıkları bir çatışma, kavga ve husumet nedeni olarak göstermek yerine farklılıkları yaşamanın, ön yargılardan ve hoşgörüsüzlükten kaynaklanan sorunların çözümünü kolaylaştıracağına inandığını söyledi.
Kıraç, temel felsefesi, "Yaradılanı yaratandan ötürü hoşgörmek" olan bir kültüre ve değerler silsilesine sahip bir millet olarak bu değerlerin huzur, barış, paylaşma ve bir diğerini sevmenin yollarını keşfetmek için değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.
-"Diyarbakır fazlasını hak ediyor"
Vali Kıraç, tarihin her döneminde var olmayı başarmış sahabeler ve peygamberler şehri Diyarbakır'ın gelişmesi ve kalkınmasını sağlayacak dinamikleri kendi bünyesinde taşıdığını kaydederek, Diyarbakır'ın coğrafi konumu, sosyoekonomik durumu ve zengin kültürel yapısı ile kendine has özellikleri olan başat bir şehir olduğunu vurguladı.
"Diyarbakır, içinde bulunduğu durumdan fazlasını hak ediyor" diyen Kıraç, ilin sosyoekonomik gelişmişlik bakımından arzu edilen seviyede olmadığını belirtti.
Kıraç, Diyarbakır'ın zengin potansiyeli ile mevcut konumunu en iyi seviyeye en kısa sürede getireceğine inandıklarını anlatarak şunları kaydetti:
"Bize düşen bunu en kısa sürede telafi edecek imkanları araştırmak ve çareler üretmektir. Burada yaşamanın ve görev yapmanın hepimiz için ayrı bir keyifli yaşam biçimi olduğunu düşünüyorum ancak yapılması gereken şeyler var. Diyarbakır'ın ekonomik, sosyal, kültürel anlamda gelişip kalkınması için bu kentte yaşayan insanlarımızın normal standartlarda yaşamlarını sürdürebilecekleri asgari şartların oluşturulması için valilik, belediye, ticaret ve sanayi odası başta olmak üzere toplumun tüm dinamiklerinin bundan sonra da gayretle düşünüp üretip Diyarbakır için birşeyler yapmaları gerekiyor."
-Yaşam standartlarının yükseltilmesi
Kıraç, halen nüfusun önemli bir bölümünün plansız ve sağlıksız koşullarda iskan edildiğini ifade ederek, kentsel dönüşüm projeleriyle yaşam standartlarının süratle yükseltilmesinin önemli bir ihtiyaç olduğuna değindi.
Dezavantajlı gruplar için değişik projeler üretilmesi gerektiğini anlatan Kıraç, tarım, sanayi, turizm ve ticaret konularında mevcut potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu aktardı. Kıraç, 12 bin yıllık kadim medeniyete sahip Diyarbakır'ın turizm pastasından daha çok pay alması için daha çok gayret gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin 2023 hedeflerinde Diyarbakır'a ve bu bölgeye düşen sorumluluklar var. Bu hedefi gerçekleştirmek için üzerimize düşen görev turizm, sanayi, altyapı ve ihracat potansiyelini artırmaktır. Tarımsal üretim alyapısının geliştirilmesi, üretimde verimliliğin artırılması, pazar oluşturulması ve markalaşma konusunda yürütülecek çalışmalar söz konusu. Diyarbakır halkı ve sizlerle bölgemize en iyi hizmeti getirmek için gayret göstererek, bölge insanına daha iyi hizmetleri vermenin yollarını arayacağız."
-"Bu ülkenin tapusu Çanakkale'dedir"
Gazetecilerin sürece ilişkin sorusu üzerine Kıraç, bin yıldır bu ülkede kardeşçe yaşandığını belirterek, "Bu ülkenin tapusu Çanakkale'dedir. Doğudan batıdan herkes yan yana burayı vatan yapmak için yan yana yatıyorlar. Barış sürecinin inşallah yeniden eski görkemli günlerimizde yaşadığımız ortamlara doğru ilerlemesi için tüm gayreti göstereceğiz" dedi.
İzmir Belediye Başkanı başkanlığında Diyarbakır'a gelen 190 kişilik İzmir heyetinin hatırlatılması üzerine Kıraç, bu gezi ile güzel bir dostluk köprüsü kurulduğunu, önümüzdeki günlerde İzmir'den kafileler halinde görüş alışverişinde bulunmak ve süreci pekiştirmek için bölgeye ziyaretlerin süreceğini ifade etti.
Bir gazetecinin Diyarbakır'a gelirken yaşadığı duyguları sorması üzerine Kıraç, en güzel yaz tatillerini bu coğrafyada geçirdiğini, bu coğrafyanın çocuğu olduğunu belirterek "İnsan kendi evine giderken sıkılır mı?" diye konuştu.
Vali Kıraç daha sonra vali yardımcıları, kaymakamlar ve kurum müdürleri ile basına kapalı toplantı yaptı.
Diyarbakır'a Atanan Vali Cahit Kıraç, Kentte Törenle Karşılandı
Diyarbakır - Valiler kararnamesiyle İzmir'den Diyarbakır Valiliğine atanan Cahit Kıraç, kentte törenle karşılandı. Kıraç için valilik önünde resmi karşılama yapıldı.