Diyarbakır'a kemik iliği merkezi

Diyarbakır'a kemik iliği merkezi

Sağlık Bakanlığınca ruhsat verilen 50. kemik iliği nakil merkezi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine bağlı olarak Diyarbakır'da açılacak.

DÜ Tıp Fakültesi Hastanesine bağlı olarak hizmet verecek ''Kemik İliği Nakli Merkezi''nde incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Sağlık Bakanlığı Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Bilim Kurulu Başkanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, AA muhabirine kemik iliği nakliyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Diyarbakır'a ilk kez 1993 yılında bir hematoloji toplantısı için geldiğini, Türkiye'de hematolojinin çok geliştiğini ifade eden İlhan, Sağlık Bakanlığının, son 10 yılda büyük bir gelişme içerisinde Türkiye'nin her yerinde kemik iliği nakli ve kök nakli yapılması için çalışma yürüttüğünü, 2000 yılının başında 200 olan kemik iliği naklinin, 2011 yılında 2 bin rakamını geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin her yerinde Avrupa şartlarında uygun nakil merkezleri açılmasının desteklendiğini, Diyarbakır'daki merkezin de tüm eksiklerinin giderildiğini ve bundan da mutluluk duyduğunu belirten İlhan, ''Diyarbakır'da kemik iliği nakli merkezinin ruhsatını vermek üzere buradayım. Gaziantep dışında Güneydoğu'daki ilk merkez olacak. Bir süre önce Erzurum'da kemik iliği nakli merkezi ruhsatı verdik. Türkiye'de bütün bölgelerde kemik iliği nakli merkezi açılıyor. Artık halkımızın İstanbul, Ankara veya başka bir yere gitmesine gerek yok. Orada yapılan bütün tedaviler Diyarbakır'da yapılacak'' dedi.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat verdiği 50. merkezin Diyarbakır olduğunu, merkezlerin Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak hazırlandığını ifade eden İlhan, ''Önümüzdeki yıllarda Avrupa'dan hatta Amerika'dan hasta almayı bekliyoruz. Sağlık turizminde özellikle Türk Cumhuriyetlerinden, Orta Asya ve yakın komşularımıza 50'den fazla nakil yapıyoruz'' dedi.

Diyarbakır'daki merkezin, İstanbul, Ankara hatta Londra, Paris ve Amerika'da yapılan bütün tedavileri, nakilleri yapabilecek konumda olduğunu ifade eden İlhan, yeşil kartlılar da dahil tüm hastalara nakillerin ücretsiz yapıldığını söyledi.

Bir bilim adamı olarak Türkiye'de yıllardır hasta tedavi ettiğini, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen hastaların Ankara'da, İstanbul'da sıkıntı çektiklerini belirten İlhan, açılacak merkezle artık bu tür sıkıntıların ortadan kalkmış olacağını kaydetti.

Merkezin Diyarbakır'ın yanı sıra bütün bölgeye hitap edeceğini ve 5 yıl sonra yurt dışından Diyarbakır'a hasta geleceğine inandığını ifadeç eden İlhan, Türkiye'nin artık sağlık turizminde uluslararası bir oyuncu olacağını, bunun altyapısını hazırladıklarını söyledi.

İlhan, şu bilgileri verdi:
''Nakil merkezleri AB standartlarına uygun olarak açılmakta ve elamanları eğitilmektedir. Onun için burada yapılacak bütün nakiller, yurt dışındaki nakiller kadar çok başarılı. Diyarbakır'da açılacak merkezin birinci görevi, özellikle kan kanseri, beze kanseri gibi hastalara kemik iliği nakli yapmak. Bazen hastanın kendisinden, bazen kardeşinden, bazen de yurt dışından verici taranacak. Sağlık Bakanlığımız 'Türk Kök Projesi'' adını verdiğimiz gönüllü bir programa da döndü. Örneğin ben birinci sırada gönüllüyüm. Türkiye'de kemik iliği nakli yapacak hastalara ancak yüzde 25'ne kardeş buluyoruz. Yüzde 75'ine bulamıyoruz. Ama Türk Kök Projesi ile kordon kanı bankacılığı ve gönüllü vericilerden bu olay yüzde yüz yapılacak ve böylece Türk halkı her türlü tedavisinde fayda görecek. Bakanlık olarak hesapladığımızda 100 bin gönüllü kişi, doku bankasına girerse 50 bin de kordon kanı doku bankasına saklayabilirsek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yüzde yüz ilik bulma şansımız var.''

Projenin bir devlet projesi olduğunu, özel bir durumun söz konusu olmadığını ve toplanan bütün ürünleri, toplanan kök hücreleri, vatandaşlara ücretsiz sunmak üzere bakanlığın hazırladığı bir proje olduğunu ve AB'ye sunulan projenin sempatiyle karşılandığını, İtalyan hükümetinin bu projeden çok etkilendiğini ifade eden İlhan, ''Burada amaç gönüllük esasına dayanıyor. Ben gönüllü verici olduğum zaman kandan kök hücre de vereceğim. Bunda herhangi bir yan etki ve sıkıntı söz konusu değildir. Amacımız önümüzdeki günlerde bütün kök hücre nakli merkezlerinde bu hizmeti sunmak. Aynı organ naklinde olduğu gibi. Biz Türkiye'de kemik iliği nakli yapılması gereken hastaları bilgisayara yükleyeceğiz. Diyarbakır'daki hastaya lazım olduğunda İstanbul'da oturan gönüllü arkadaşımızdan rica edeceğiz, hücre toplayacağız ve ücret söz konusu değildir'' dedi.

IRAK'TAN KİMYA PROFESÖRÜN SIRADA
Merkez sorumlusu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Ayyıldız ise çok yakında açacakları merkezin hizmete girmesiyle hastaların artık uzak illere gitmekten kurtulacaklarını söyledi. Ayyıldız, şöyle dedi:

''İlik nakli işlemleri rutin işlemler değil, seçilmiş hastalarda uygun endikasyonlarda yapılıyor. Çok fazla yatağa ihtiyacımız yok. Şuan 6 veya 7 yatakla başlayacağız. İnşallah ihtiyaç oldukça yatak sayısı artırılabilir. Hastane yönetimimizin de politikası Ortadoğu'da iyi bir merkez olmaya çalışmak. 40 yıla yakın bir hastaneyiz. Ona uygun altyapımız ve birikimiz var. Bunu yörenin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu kapsamda Irak, Suriye, İran gibi ülkelere hizmet verecek konumdayız. Şu an sırada bekleyen Irak'tan bir kimya profesörü var. Yakında kendisine kemik iliği nakli yapacağız.''

DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan da üniversite hastanesini sadece bölgede değil, komşu ülkelerde de hizmet veren uluslararası, evrensel bir üniversite hastanesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile