Diyarbakir Annelerini Konu Alan 'Anne Yüregi Kazanacak' Temali Yarismada Dereceye Girenler Ödüllendirildi

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu: 'Artik bu mücadele bireysel olarak annelerin çocuklarina kavusma mücadelesi olmaktan çikmistir, bu mücadele bölgede çocuklarini terör örgütünün elinden kurtarma mücadelesine dönüsmüstür ve anne yüregi mutlaka kazanacaktir' MemurSen ve EgitimBirSen Genel Baskani Ali Yalçin: 'Eli kalem tutmasi gerekenlerin ellerine silah tutusturuluyorsa buna itiraz etmek lazim, buna isyan etmek lazim. Buna itiraz eden, isyan eden annelerin yaninda bulunmayanlar, o sesi duymayanlar, mutlaka ama mutlaka samimiyetsiz olanlardir'

Daga kaçirilan çocuklari için HDP Il Baskanligi binasi önünde oturma eylemini sürdüren Diyarbakir annelerinin direnisini konu alan "Anne yüregi kazanacak" temali resim, siir ve deneme yarismasinin ödül töreni yapildi.

Egitim Bir-Sen Diyarbakir Sube Baskanliginca HDP il binasi önünde oturma eylemi yapan anneler için düzenledigi "Anne yüregi kazanacak" temali yarismanin bir otelde gerçeklestirilen ödül töreninde konusan Vali Münir Karaloglu, annelerin mücadelesine yarismayla destek olunmasinin önemli oldugunu söyledi.

Organizasyonda emegi geçen ve yarismada eserleriyle yer alan herkese tesekkür eden Karaloglu, annelerin mücadelesini tarihe not düsürmek için bu tür etkinliklerin önemli olduguna dikkati çekti.

Karaloglu bir kadina, bir anneye uygulanacak en büyük siddetin anneyi yavrusundan zorla ayirmak oldugunu ifade ederek bir insana yapilabilecek en büyük insan hakki ihlalinin de çocuk yasta bir bireyi zorla götürüp silah altina almak oldugunu belirtti.

Evladindan zorla koparilmis bir annenin evladina kavusma mücadelesinden daha kutsal bir mücadele olamayacagini dile getiren Vali Karaloglu, söyle konustu:

"Sevgili anneler, siz kazandiniz, mutlaka yavrulariniza da kavusacaksiniz. Siz zaten bizden daha kararlisiniz. Kendiniz söylüyorsunuz 'Dagdan yavrum inse de bu mücadeleyi birakmayacagiz, Sayin Valim.' Hepinizin ellerinden öpüyorum. Artik bu mücadele bireysel olarak annelerin çocuklarina kavusma mücadelesi olmaktan çikmistir, bu mücadele bölgede çocuklarini terör örgütünün elinden kurtarma mücadelesine dönüsmüstür ve anne yüregi mutlaka kazanacaktir. Kimsenin bundan süphesi olmasin. Diyarbakir anneleri bu hakli mücadeleleriyle sadece Türkiye'de degil, dünyada bu hakliliklarini ortaya koydular ve buna terör örgütleri de yandaslari da hala bir çözüm üretemediler, üretemezler çünkü bu kadar hakli bir mücadele karsisinda hiçbir güç hiçbir ideoloji duramaz duramayacaklar. Yok olacaklar."

Terör örgütüne katilimlarin neredeyse sifira indigini belirten aktaran Karaloglu, "Katilim sifira geldiyse, yillik yirmili sayilara düstüyse burada Diyarbakir annelerinin mücadelelerinin çok büyük katkisi var. Elbette ki güvenlik güçlerimizin, devletimizin terörle kararli mücadelesinin burada katkisi var ama Diyarbakir annelerinin bu mücadelesi bir defa zulüm, korku duvarini yikti. Korku duvari yok oldu, bu bölgede. Artik hiçbir anne, hiçbir bölge vatandasi örgütün o kuru siki laflarindan korkmuyor. Çok daha cesur bölge annesi, bölge vatandasi çok daha cesur örgüt karsisinda, artik defolun gidin noktasinda, bitirecekler, yok olacaklar Allah'in izniyle." ifadelerini kullandi.

Herkesin Kurban Bayrami'ni kutlayan Karaloglu, "Temenni ediyorum ki annelerimizin evlatlarindan uzak kutladiklari son Kurban Bayrami olsun." dedi.

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ali Yalçin da yaklasik iki yildir süren mücadelenin yirmi besi askin evladi annesi ile bir araya getirdigini isaret etti.

Hayatta her mücadelenin basarili olmayabilecegini ama basarili olanlarin genelde mücadele edenler oldugunu anlatan Yalçin, Diyarbakir annelerinin orta koyduklari onurlu direnisi saygiyla selamladigini söyledi.

Bazi çocuklarin, annelerin yanan yürek çagrisina kayitsiz kalmadigini ve bu çigliga ses verdigini aktaran Yalçin, "Bu çagrinin daglara kaçirilan çocuklar arasinda yankilandigini hepimiz görüyor ve hissediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki çocuklarimiz yuvalarina dönmek için çirpiniyorlar. Önlerindeki tek engel ise terörün insaf ve vicdandan yoksun örgütsel siddetidir." diye konustu.

Uluslararasi kuruluslarin raporlarinda terör örgütü PKK'nin çocuklari silahlandirdiginin açik bir sekilde yer aldigina isaret eden Yalçin, su ifadeleri kullandi:

"Sadece 2013-2015 arasinda iki yil içerisinde 18 yasindan küçük 2 bin 52 çocuk zorla daga kaçirilmis durumda. 35 yila yakin sürece baktigimizda ise 20 bine yakin çocuktan bahsediyoruz. Daga kaçirilan çocuklar arasinda ilkokul yaslarinda olanlar var. Eli kalem tutmasi gerekenlerin ellerine silah tutusturuluyorsa buna itiraz etmek lazim, buna isyan etmek lazim. Buna itiraz eden, isyan eden annelerin yaninda bulunmayanlar, o sesi duymayanlar, mutlaka ama mutlaka samimiyetsiz olanlardir. Bu çocuklarimizin annelerine kavusmasi için bütün toplum kesimlerine çok önemli sorumluluk düsüyor. Sözde demokrat, sözde hümanist, insan haklarini savundugunu iddia edenler Diyarbakir anneleri söz konusu olunca bütün ezberlerini yuttular ve sustular. Onun için bu ikircikli yapilar susmaya devam edecekler ama biz annelerin yaninda olmaya, annelerin yüregini dillendirmeye devam edecegiz. Giden çocugun yedegi kardesi degildir. Birinin yerinin boslugunu öbürü doldurmaz. Onun için bu onurlu direnise omuz veren, katki sunan, sesi ile bedeni ile yüregi ile bütçesi ile sosyal medyadaki çagrisi ile herkese ayri ayri tesekkür ediyorum."

Yalçin, "Çocuklarimiz mukaddesatimiza kurban olsun. Bizim çocuklarimiz bayragimiza, vatanimiza, dinimize kurban olsun ama kör ideolojilere, isimlere kurban olmasin. Anneleriyle bulussun ve yüregi yangin olan ocaklar huzura kavussun diyorum." diye konustu.

Egitim Bir-Sen Diyarbakir Sube Baskani Ramazan Tekdemir ve Diyarbakir anneleri adina Aysegül Biçer de programda konusma yapti.

Programda, resim, siir ve deneme dalinda birinci gelen yarismacilarin ödülleri Vali Karaloglu, Ali Yalçin ve Sur Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Abdullah Çiftçi tarafindan verildi.

Yarismada birinci olan siir okundugu sirada bazi anneler gözyaslarini tutamadi.

Etkinlikte, basin kuruluslarinin temsilcilerine de plaket verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile