Diyarbakir'da 3 Damari Kapali Olan Hasta, Kapali Bypass Ameliyatiyla Sagligina Kavustu

Diyarbakir'da 3 Damari Kapali Olan Hasta, Kapali Bypass Ameliyatiyla Sagligina Kavustu

Diyarbakir’da 3 damari kapali olan 43 yasindaki hasta, kapali bypass ameliyati ile sagligina kavustu.

Diyarbakir’da Memorial Hastanesi’nde görevli Kalp ve Damar Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Utkan Sevük, 3 damari kapali olan Idris Aktan’a (43) kapali bypass ameliyati yapti. Aktan, ameliyat ve tedaviler sonrasi sagligina kavustu.

Meme altindan yapilan kapali bypass ameliyati, klasik açik ameliyata göre çok daha avantajli oldugunu söyleyen Prof. Dr. Utkan Sevük, açik bypass ameliyatlarinda gögüs kemigi açilarak 20-30 santimetrelik kesilerle kalbe ulasilarak bypass yapildigini, açilan gögüs kemigi çelik tellerle dikilip, ameliyattan sonra 2 ay kemigin kaynamasi beklendigini ifade etti.

Açik bypassta hastalarin yaklasik iki ay yan yattigini, gögüs korsesi takmak zorunda kalabildigini, kollarini rahatça kullanamadigini aktaran Dr. Sevük, “Bu durum sirt agrisi, uyku bozuklugu ve konforsuzluga neden olabiliyor. Bu iki aylik süreçte kemigin kaynamasina müsaade etmek için yan yatilmamasi, agirlik kaldirilmamasi ve araba kullanilmamasi gerekir. Gelisecek enfeksiyonlar ise daha agir seyredebilir ve kesi daha büyük oldugu için kanama riski de fazladir. Kapali bypassta ise ayni islem sadece sol kaburgalar arasindan 6-8 santimetrelik bir kesi ile ameliyat yapilir. Kemik kesilmez. Böylece kemikle ilgili kaynama ve enfeksiyon problemleri de olmaz gögüs kemigiyle ilgili problemler yasanmaz. Korse kullanmalari gerekmiyor. Ameliyat sonrasi açik ameliyatlara göre daha konforludur. Toparlanma daha hizli olur. O yüzden kapali ameliyat, kisinin normal hayatina devam edebilmesi için harika bir yöntemdir” dedi.

Meme alti kapali bypass ameliyati ile açik bypass ameliyatinda kalbe uygulanan islemlerin ayni oldugunu belirten Dr. Sevük, “Açik ameliyatta bypass yapilan tüm kalp damarlarina, kapali yöntemle de bypass yapilabilir. Tek fark kalbe ulasim yeri önden degil yandan meme altindan olur” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile