DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, petrol ve doğalgaz gibi kaynakların yok denecek kadar az olduğu ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikle güneş enerjisinin büyük önem arz ettiğini söyledi.
Toprak, bu kaynaklardan daha fazla nasıl yararlanabilecekleri konusunda araştırmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Türkiye’de ve dünya genelinde büyük enerji sorunları olduğunu ve kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının hızla azalarak çevreye ciddi zarar verdiğini aktardı.
'Enerji Politikalarında ve Yatırımlarında Geleceğe Yönelik Öngörüler' ile ilgili sunum yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin de dünyada toplam elektrik üretiminin yüzde 65’ini kömür ve doğalgaz kaynaklı üretimin oluşturduğunu ifade etti.
Şahin, yenilenebilir enerjinin kaynak bazında yaşanan süreksizlik ve teknolojik anlamda düşük verimlilik gibi sorunlar ile karşılaştığını belirtti.
Makine mühendisi Murat Kaplaner ise 'Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Potansiyeli, Yatırımları ve İlgili Mevzuat' ile ilgili yaptığı sunumda, Türkiye'de son 10 yıllık dönemde enerji talep artışının gerçekleştiğini belirterek, dünyada ise 2002 yılından bu yana elektrik ve doğalgazda Çin'den sonra Türkiye'nin en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomiye sahip olduğunu kaydetti.
Konferans, çeşitli üniversitelerden gelen ve yenilenebilir enerji konusunda uzman akademisyenlerin sunumlarıyla iki gün devam edecek.
Konferansın açılış oturumuna, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Diyarbakır'da 'AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı'
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle 'AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı' düzenlendi.