(DHA) -- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır'daki temaslarını ikinci gününe geceyi geçirdiği Dedeman Oteli'nde Diyarbakır'daki bazı sivil toplum örgütünün temsilcileriyle kahvaltı yaparak başladı.
Basına kapalı kahvaltıya Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar, KAMER Başkanı Nebahat Akkoç katıldı.
'Dil ortak ve hayati mesele'
Cumhurbaşkanı Gül, sivil toplam örgütü temsilcilerine 'Samiyetinize güveniyorum. Herşeyi anlatabilirsiniz' dedi.
Sivil toplum örgütü temsicileri kahvaltıda Gül'e Kürtçe'nin resmi dil olarak kullanılması yönünde bir taleplerinin olmadığını belirterek, Kürtçe dili üzerindeki tüm yasakların kaldırılmasını istedi.
BDP ve Demoktarik Toplum Kongresi'nin (DTK) gündeme getirdiği demokratik özerklik tartışmasının gölgesinde kalsa dahi dil ile ilgili taleplerinin ortak ve hayati bir mesele olduğunu ifade eden temsilciler, kamusal alan ve eğitimde de Kürtçe'nin kullanılması yönünde talepleri olduğunu dile getirdi.
Bölgede normal yaşamda iki dilin kullanıldığını belirten, temciler, 'Kamusul alanda vatandaşlarımız zorluk çekiyor. İnsanlar dertlerini kamosal alanda da Kürtçe anlatabilsin' dedi.
Sivil toplum örgütü temsilcilerini olumul bir şekilde dinleyen Gül, 'Sorumluluk sahibi kişilerden isteğimiz taleplerini dile getirirken, toplumu gerecek söylemlerden kaçınmalarını istyoruz' dedi.
Bunun üzerine temsilciler, 'Demokratik özeklik tartışılsa dahi bu tartışmalara tahammül gösterilmesinin önünü açabilirsiniz' diye konuştu.
Baydemir kenti pırıl pırıl yaptı
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün ziyaret edeceği tarihi ve turistik alanlardaki tüm güzergahlarda temizlik ve zabıtı ekiplerini alarma geçirdi.
Zabıta ekipleri Gül'ün geçeceği güzergahlarda polis ekipleriyle birlikte önlem alırken, temizlik ekipleri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kentin her tarafında çöp topladı, Cumhurbaşkan'ının geçeceği güzergahları temizledi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün tarihi ve turistik mekanları gezmesi nedeniyle keskin nişancı özel harekat timleride tarihi Sur içindeki surların üzerinde güvenlik önlemi aldı, dürbün ile sürekli cadde ve sokakları kontrol altında tuttu.
Gazi Köşkü terasında Kırklar Dağı türküsü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gezisine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti milletvekilleriyle birlikte Mustafa Kemam Atatürk'ün Diyarbakır'a geldiğinde dinlenmek amacıyla kullandığı eski Mardin karayolu üzerinde bulunan, tarihi surlar, Dicle Nehri, tarihi Ongözlü Köprü ve türkülere konu olan Kırklar Dağı manzaralı Gazi Köşkü'nü ziyaret etti.
Gazi Köşkü'nü gezip objektiflere poz veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, arkada kalan oğlu Mehmet Emre'yi, 'Mehmet nerede onuda çağırın kareye girsin' diyerek çağırdı.
Köşün terasına çıkan Gül ve beraberindekilere Diyarbakırlı ünlü sanatçı Bedri Ayseli, 'Kırklar Dağı'nın Düzü' isimli türküyü yüksek sesle okudu. Gül, türkünün sonunda Bedri Ayseli'ye teşekkür ederek, 'Sesiniz çok güzel ve gür' dedi.
Tarihi surlar Cumhurbaşkanlığı himayesinde
Sağnak yağış altında Diyarbakır'ı gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ikinci durağı ise 5 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardinkapı Semti'ndeki Keçi Burcu oldu.
Keçi Burcu'nun özerine çıkarak Hevsel Bahçeleri ile tarihi Ongözlü Köprü'yü seyreden Gül, buradada surlarla birlikte objektiflere poz verdi.
Keçi Burcu'nun altındaki eski mahzeni de gezen Gül, burada yaptığı kısa konuşmada, Diyarbakır'ın bir açık hava müzesi niteliğini taşıdığını söyledi.
Diyarbakır'ın zengin bir tarihinin bulunduğuna kaydeden Gül, 'Ahlat ve Divriği, buralarda Anadolu'nun gerçekten açık hava müzeleri şeklinde, çok değerli eserler var. Buraları Cumhurbaşkanlığı himayesine almıştık. Burayı da, bütün bu surları da Cumhurbaşkanlığı himayesine alacağız. Aynı İstanbul'daki birçok tarihi mimari eserde olduğu gibi buranın da UNESCO'nun kültürel miras listesine girmesi için hem teşebbüsleri yapın, hem de güzel hazırlıkları yapın diye talimatları verdim' dedi.
'Allah seni başımızdan eksik etmesin'
Gül, Keçi Burcu'dan ayrılırken, çevrede toplanan ve 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor. Halkın Cumhurbaşkanı seni seviyoruz' diye seslenen vatandaşları selamladı, yanına gelen çocuklarla şakalaştı.
Diyarbakır gezisi sırasında makam aracının camını açık tutup yol kenarlarında bulunan vatandaşları selamlayan Abdullah Gül, daha önce cezaevi, adliye binası, jandarma komutanlığı binalarını bulunduğu tarihi İçkale'de incelemelerde bulundu.
İçkale çıkışında yoğun yağmur nedeniyle oluşan su birikintilerinden geçmek için Gül ve beraberindekiler yoğun çaba sarf etti.
Gül, daha sonra 46 sahabinin mezarlarının bulunduğu Hz. Süleyman Camii'nin restorasyon çalışmalarını inceledi. Gül, cami çıkışında kendisine seslenen vatandaşların yanına giderek, 'Nasılsınız, iyimisiniz' diyerek hatırlarını sordu.
Bir vatandaş ise, 'Sayın cumhurbaşkanım Allah seni başımızdan eksik etmesin' diyerek karşılık verdi. Gül, 80 yaşlarındaki bir kişinin elini öpmesine izin vermeyerek öpüştü.
Yağmur altında yürüdü, izdiham yaşadı
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra vatandaşların sevgi gösterileri arasında Dağkapı Semti'nde bulunan Nebi Camii'nde Cuma Namazını kıldı.
Namazın ardından Gül'ün Gazi Caddesi üzerinde sağanak yağmur altında yaklaşık 700 metre mesafedeki tarihi Hasanpaşa Hanı'na yürüyüşte izdiham yaşandı.
Boynuna yeşil-kırmızı renkli Diyarbakırspor atkısı takılan Gül'e yürüyüş boyunca vatandaşlar büyük sevgi gösterisinde bulunup, üzerine gül ve karanfil attı.
Vatandaşlar, 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları atarken, Gül, vatandaşları selamladı.
Gül, yaklaşık 700 metrelik mesafeyi ancak 30 dakikada yürüyebildikten sonra tarihi Hasanpaşa Hanı'na girdi.
Handa tatlı ikram edilen Gül, bir süre vatandaşlarn ve esnaflarla sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra tarihi Ulu Camii önünde kurulan kürsüden toplanan yaklaşık 2000 kişiye hitaben kısa bir konuşma yaptı. asılan 'Bin yıldır kardeşiz' yazılı pankartı gören Gül, 'Bizler binlerce yıl değil, yüzbinlyerce yıldır kardeşiz' dedi.
'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları üzerine Gül, 'Bende sizlerle gurur duyuyorum' diyerek, şöyle dedi: 'Bu şehrin bana gösterdiği sevgi saygı için herkese teşekkür ediyorum. Bu kardeşliği, bu dostluğu, ilelebet hep beraber sizlerle birlikte yaşatacağız. Bu memleket büyük bir memleket, bu memleketin farklılıkları hepimizin zenginliğidir. Burada yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyetinin eşit vatandaşlarıdır. Hepimizin hak ve hukuku eşittir. Bu ülkeyi topyekün kalkındırmak herkese iş güç bulmak ve herkesi mutlu, özgür hür yapmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz'
TRT Şeş'e konuştu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tadilat yapılan tarihi Ulu Camii'yi gezdikten sonra Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, Gül'e müze hakkında bilgi verdi.
Gül, daha sonra müzenin önünden TRT'nin Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te canlı yayınlanan Türkçe 'Gündem' anlamına gelen 'Rojev' adlı programa katılıp, açıklamalarda bulundu.
Gül, yayında Diyarbakır gezisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunup, 'Bütün vatandaşlarımı buradan içtenlikle muhabbetle kucaklıyorum' dedi.
Gül, yayıhda Diyarbakır'ın tarihi boyuncu çok önemli bir merkez olduğunu söyledi. Gül'ün konuşmaları Kürtçe, tercüme edildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra özel uçak ANA ile saat 16.22'de Ankara'ya gitti.
Cumhurbaşkanı Gül'ü Diyarbakır Havalanı'nda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve öteki yetkililer uğurladı.
Kaynak: Cnntürk