Diyarbakir'da Depremde 6-7 Kolonu Patlayan Binanin Yikimina Baslandi

Diyarbakir'da Depremde 6-7 Kolonu Patlayan Binanin Yikimina Baslandi

Kahramanmaras merkezli 6 Subat’taki depremlerden etkilenen Diyarbakir’da 400 agir hasarli binanin yikimi devam ediyor. 6-7 kolonu patlayan 9 katli binanin yikimi sirasinda alt katindan yükselen dumanlar panige sebep olurken, yangini çikaran süpheli yakalanarak karakola götürüldü.

Kahramanmaras merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin etkiledigi Diyarbakir’da Valilik, AFAD, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, Büyüksehir Belediyesi, kaymakamlik ve ilçe belediyeleri koordinasyonunda depremde çöken ve acil yikim karari verilen binalarin yikim ile hafriyat kaldirma çalismalari sürüyor. Su ana kadar acil yikim karari verilen 57 binada çalismalar tamamlanirken, agir hasarli yapilarin yikimi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligina (YIKOB) devredildi. Merkez Kayapinar, Yenisehir, Baglar ve Sur ilçelerindeki bin 277 agir hasarli binadan itiraz bulunmayan 400’ünün yikilmasi için ihale yapildi. Kalan 877 binanin yikimi için de itiraz sürecinin ardindan ihaleye çikilacak. Ihale islemlerinin tamamlanmasinin ardindan toplam bin 277 agir hasarli binanin yikim çalismalarinin 3 ayda tamamlanmasi planlaniyor.

Merkez Kayapinar ilçesi Peyas Mahallesi 230. Sokak’ta depremde 6-7 kolonu patlayan 9 katli bina için yikim karari çikmasiyla sabah saatlerinde ekipler bariyerleri yerlestirip kontrollü yikima basladi.

Çevrede toplanan vatandaslar ise yikimi cep telefonlari ile kaydetti.

Yikim esnasinda binanin altindan çikan dumanlar panige neden oldu. Iddiaya göre bir sahis, yikimi yapilan binaya arka tarafindan girip içeride bulunan bez parçalarini atese verdi. Itfaiye ekipleri tazyikli suyla yangina müdahale ederken, süpheli polis tarafindan gözaltina alinarak karakola götürüldü.

SMC Yikim Hafriyat Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Çubuk, Diyarbakir’da ilk etapta yaklasik 400 binanin yikilacagini söyledi.

Yikimini yaptiklari binanin depremde kolonlarinin patladigini belirten Çubuk, “Depremde hasar görmüs, yaklasik 6-7 kolon altta patlamis. Bina arkaya dogru yamulmus. Yikimlar güvenli bir sekilde hizla devam ediyor. Ilk etapta su binayi yikiyoruz. Geri kalan binalari da güvenli bir sekilde yikacagiz” dedi.

Binanin altinda tekstil malzemeleri oldugunu ve bir vatandasin arka taraftan girip onlari yaktigini aktaran Çubuk, “Itfaiye geldi ve yangini söndürdü. Görünürde hiçbir sikinti yok. Sahis yakalandi, karakolda ifadesi aliniyor. Diyarbakir’imizda çok iyi bir çalisma var. Belediyemiz ve valilik çok güzel bir sekilde koordineli çalisiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile