Diyarbakır'da 'Eğitim Şehitleri' Anıldı

Diyarbakır'da 3 Ocak 2008 günü askeri servis aracının geçişi sırasında bir dershane önünde bomba yüklü aracın patlatılması sonucu meydana gelen olayda yaşamını yitiren 6'sı öğrenci 7 kişi anıldı.

Devlet Tiyatrosu Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda, 6 yıl önceki olayda hayatını kaybedenler için ''Eğitim Şehitleri Anma Günü'' etkinliği düzenlendi.

Anma programına patlamada oğlu Eren Şahin'i kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ile Vali Mustafa Cahit Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Emniyet Müdürü Recep Güven, Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atalay ve olayda hayatını kaybedenlerin aileler ile öğrenciler katıldı.

Etkinlikte, yaşamlarını yitiren öğrencileri anlatan slayt gösterildi. Olayda yaralı kurtulan Vedat Bora, yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin önemine değindi.
Yaşanan vahşeti bir kez daha kınadıklarını kaydeden Bora, "Son bir yılda ülkenin dağlarında olaylar yaşanmıyor ve şehit haberleri gelmiyor. Bu millet acıya doydu. Ödediğimiz bedellerin son bulmasını istiyor, barış sürecinin kalıcı olmasını diliyorum" dedi.

Saldırıda oğlu Rıdvan Süer'i kaybeden baba Şemsettin Süer de annesinin oğluna yazdığı şiiri okudu. Okunan şiir, salondakilere duygusal anlar yaşattı.
Patlamada oğlu Eren Şahin'i kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da evlat acısının çok büyük bir acı olduğunu söyledi.

Siyasete giriş sebebinin evladının kaybı olduğunu belirten Eronat, şöyle konuştu:
"Dağlarda son 30 yılda 22 bin gencimiz ziyan oldu. 8 bini, asker, polis, güvenlik görevlisi ve 557 sivil şehidimiz var. Ben açıkçası 40 binden fazla canın bir istatistik olarak kalmasını istemedim. Bu trajedileri dile getirmek için, belki de çözüm bulabilmek, bağırmak, haykırmak ve derdimizi anlatabilmek için siyasete girdim. İnsan hakları alt komisyonunda ve terör alt komisyonunda bir yıl görev yaptım. Bu çalışmalarda evladını dağlarda, askerde kaydeden annelerle, eşini polis olarak vermiş, çocuklarla, ailelerle, annelerle ve babalarla karşılaştım. İşte o zaman anladım ki, sayın Başbakanın dediği gibi gözyaşının rengi yok. Anneliğin de ideolojisi yok. Farklı dillerde konuşabiliriz ama beden dilimiz aynı. Aynı şekilde kucaklaşıyoruz. Aynı nişan, sünnet, düğün törenlerine katılıyoruz. Aynı camilere gidip aynı kıblelere yöneliyoruz. Bizler bir mozaiğin tek parçalarıyız. Bizleri ayırmak mümkün değil. Bunlar için mücadele verdim."
Çözüm sürecini en fazla şehit aileleri ve evladını dağda kaybeden aileler istediğini vurgulayan Eronat, süreç sayesinde annelerin gözyaşlarının artık akmadığını bildirdi.
Vali Mustafa Cahit Kıraç ise anıları tazelemek için burada olduklarını, en büyük sevginin insan ve vatan sevgisi olduğunu söyledi.

Son bir yıldır bu coğrafyada çatışmaların olmadığına dikkat çeken Vali Kıraç, "3 Ocak günü yaşananları lanetliyorum. Bu coğrafyada yaşamak için birbirimize sevmekten başka bir şeye ihtiyacımız yok. Bu coğrafyada, insanımız, kültürümüzle varız. Şehitlerimiz ve gazilerimizle gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile