Diyarbakir'da Firsatçi Ev Sahiplerine Tepki

Diyarbakir'da Firsatçi Ev Sahiplerine Tepki

Diyarbakir’da deprem sonrasi firsatçilar ev fiyatlarini tavan yapti, depremzedelerin kimi akrabalarina kimi ise depoya tasindi. Firsatçilara yönelik tepkiler büyürken, gayrimenkul isletmecileri kollari sivadi, baslattiklari kampanya ile firsatçilarin evlerine kira danismanligi yapmayarak ilgili kurumlara sikayet etti.

Kahramanmaras merkezli depremden etkilenen Diyarbakir’da birçok aparmanda agir hasar raporu çikti. Evlerini tasimak için harekete geçen depremzedeler fahis fiyatlarla firsatçilik yapan ev sahipleri yüzünden tasinacak ev bulamadi. Kimi depremzede akrabasina kimisi ise geçici süreligine evlerini güvenli depolara tasidi. Firsatçilara karsi gayrimenkul isletmecileri de kampanya baslatarak firsatçilarin evlerine danismanlik yapmama karari alarak ilgili kurumlara sikayette bulundu.

“Çalistigim is yerinin deposuna tasiyorum”

Agir hasarli apartmandan tasinan Metin Tekin, fahis fiyatlardan dolayi ev bulamayinca çalistigi is yerinin deposuna esyalarini tasindigini söyledi.

Tekin, “Hasarli dediler tasinmak zorundayiz, 2+1 dairelere 8 bin 500- 10 bin TL arasi fiyatlar veriyorlar nasil magdur olmayalim. Devlet adamlara bin TL taksitli ev vermis, ev sahipleri de insanlardan 8 bin 500 TL kira istiyor. Suanda çalistigim sirketin deposuna yeni bir ev bulana kadar mecburen evimi birakacagim” dedi.



“Bacanagimin evine geçiyorum”

Agir hasarli evlerden birinde olan ve tasinmak için ev arayan Sehmuz Baydür, ev bulamayinca bacanaginin evine tasinacagini kaydetti.

Baydür, “Hasarli diye tasiniyorum ev bulamadim, kimi 7 bin kimi 10 bin TL diyor, mecburen evimi bacanagimin evinde bos olan bir odaya birakacagim. Daha sonra ne olacagina bakacagiz, deprem firsatçilara yaradi” diye konustu.



“Iki katina yakin kira artislarinda firsatçilik görüyoruz”

Gayrimenkul Danismani ve Avukat Enes Akdemir, firsatçilarin ev fiyatlarini iki katina yakin çikarttigini kaydederek toplu dayanisma ile firsatçilari sikayet ettiklerini ve evlerine danismanlik yapmadiklarini vurguladi. Akdemir, “Maalesef bazi firsatçilarin bu durumu kendilerine avantaja çevirerek insanliga ve vicdana sigmayacak bir sekilde kira fiyatlarini yükselttiklerini görüyoruz. Insanlarin zorluk yasadigi bu dönemde böylesi olaylara sahit olmak çok kötü. Bütün gayrimenkul sektöründe hizmet veren kurum ve kuruluslarla bir kampanya baslatarak fiyatini yükselten mülk sahiplerine mülklerinin kiraya verilmemesini ve bu kisileri ilgili kurumlara sikayet edilmesi gerektigini ifade ettik. Bu kampanyayi yürütüyoruz suanda. 6 bin TL olan kira 11 bine yani iki katina yakin artislarla firsatçilik görüyoruz. Bu da vatandaslari ciddi anlamda magdur ediyor” seklinde konustu.



“Satistaki evleri geçici kiraya davet ediyoruz”

Gayrimenkul Danismani ve Avukat Enes Akdemir, satista olan evlerin mülk sahipleriyle görüserek geçici bir süreligine kiraya dönüstürmeleri için çalisma baslattiklarini vurguladi. Akdemir, “Bugün itibariyle arz miktarini yükseltebilmek depremde zarar gören depremzedelerin magdurlari konut ihtiyacini karsilayabilmek adina suanda bos olan ve satistan kiraya çevirebilmek adina mülk sahipleriyle görüserek yeni bir koordinasyon ekibi kurarak bir çalisma baslattik” diye belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile