Diyarbakır'da "Hakikatleri Açığa Çıkarma ve Geçiş Süreci Adaleti" Konulu Panel

Diyarbakır'da "Hakikatleri Açığa Çıkarma ve Geçiş Süreci Adaleti" konulu panel düzenlendi.

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nce Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen "Hakikatleri Açığa Çıkarma ve Geçiş Süreci Adaleti" konulu panelde, Arizona Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elisabeth Oglesby, Guatemala'da tarihsel gerçekleri ortaya çıkarma komisyonu olarak tanımlanan Birleşmiş Milletlere bağlı komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Oglesby, Guatemala'da Maya topluluklarına yönelik katliamların yaşandığını belirterek, çatışmaların mağdurlarının yüzde 80'den fazlasının Mayalar olduğunu söyledi.

Çatışmaların ardından 1994 yılında barış anlaşmasının imzalandığını ve 1997 yılında da hakikatleri araştırma komisyonunun kurulduğunu belirten Oglesby, komisyonuna uluslararası katılımın sağlandığını aktardı.

Komisyon çalışmalarının halka açık olmadığını ve gizli bir şekilde 8 bin tanığın ifadesine başvurulduğunu aktaran Oglesby, şöyle konuştu:

"Komisyonun çalışmasında Guatemala ordusu arşivlerini açmadı ve çok işbirliğinde bulunmadı. Komisyonun çalışması sonucunda rapor hazırlandı. Komisyonun hazırladığı rapor tanıklardan toplanan belgelerden oluştu. Rapor, orada yaşananlar için son değil, bir iyileşmenin başlangıcıydı. Rapor yayınlandıktan sonra orada yaşananların tarihini ortaya koydu. Bazı hakikatler yadsınamaz hale geldi. Raporla artık bir katliama maruz kalan topluluğun ne yaşadığı biliniyor. Rapor, mağdurların onurunu ve şerefini iade etti."

Panele, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile