Diyarbakır'da İlaçlama Çalışmaları Başladı

Diyarbakır'da İlaçlama Çalışmaları Başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek ve karasinek gibi bulaşıcı hastalıklara yol açan vektörlere karşı ilaçlama çalışmalarına başladı. 4 merkez ve 13 dış ilçede 208 personelle yürütülen çalışmalarda, yılsonuna kadar 52 bin 740 litre ilaç kullanılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 2016 yılı vektörle mücadele çalışmalarına başladı.

40 ekiple merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçesi ile 13 dış ilçede vektörle mücadele çalışmalarını sürdüren Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 15 Mart’tan bu yana merkez ve kırsal mahallelerdeki kanallar, su birikintileri, mesire alanları, parklar, bodrum katları ve ahırlarda ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. 2016 yılı ilaçlama çalışmaları hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, ilaçlama çalışmalarını 208 personelin belli periyotlarla yürüteceğini, yıl içinde toplam 52 bin 740 litre ilaç kullanılacağını açıkladı.

Vektörlerle ilgili şikayetlerin ilaçlama biriminin 226 24 52 numaralı telefonuna bildirilmesini isteyen Mertoğlu, çalışmalarda kullanılacak ekip ve ekipmanlarla ilgili şu bilgiyi verdi: “İlaçlama çalışmalarında, 7 teknik personel, 3 sevk ve idare amiri, 40 ekip şefi, 158 uygulayıcı personel olmak üzere toplam 208 kişi görev yapacak. Personeller ilaçlama çalışmalarında, 55 araç, 46 ULV cihazı,2 missblower,36 holder,38 adet sırt atomizeri, 127 adet sırt pompası ve 4 adet el ULV cihazı kullanacak.”

“40 EKİPLE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK”

Haşerelerle mücadelede 40 ekibin oluşturulduğunu kaydeden Mertoğlu, 19 ekibin dış ilçelerde, 21 ekibin ise kent merkezinde görev yapacağını söyledi.

İlaçlama çalışmalarında, eko sisteme ve insan sağlığına zarar vermeyen, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ilaçların tercih edildiğinin altını çizen Mertoğlu, “Bu yıl 52 bin 740 litre ilaç kullanacağız. Çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen uluslararası standartlarda ilaçlarla çalışmamızı yürüteceğiz. Özellikle sivrisinek ve karasinekler ile diğer zararlı vektörler, daha çok sulak yerlerde yaşıyor ve çoğalıyorlar. Bizlerde bu amaçla 15 Mart itibariyle vektörlerle mücadelemizi sulak arazilerde yürütmeye başladık. Çalışmalar bütün ili kapsayacak şekilde planlandı” dedi.

“ÜREME ALANLARI İLAÇLANMAYA BAŞLANDI”

Şark çıbanı, sıtma ve benzeri bulaşıcı hastalıkların daha çok sivrisinek türü haşerelerle yaygınlaştığına dikkat çeken Mertoğlu, bu sebeple sivrisinek üremesinin olduğu kapalı ve açık alanlar, havuzlar, su birikintilerinin olduğu yerler ve bataklıkların ilaçlanmaya başlandığını kaydetti.

Kent merkezinde mücadeleye ahırlar ve bodrum katlarında başlandığını söyleyen Mertoğlu, “Vektörlerin yoğun şekilde bulunduğu yerlerin haritaları elimizde bulunuyor. Bu haritada ahırlar, sulak alanlar ve bodrum katlarının bilgileri yer alıyor. Bütün alanlar tespitli ve bizler ekiplerimizi günlük çalışma programları dahilinde o alanlara yönlendiriyoruz. Kısa sürede bu alanlara ulaşarak üreme aşamasında zararlı vektörlerle mücadele edeceğiz. Çalışmalar sahada haftanın 7 günü boyunca sürecek” diye konuştu.

“GECE ÇALIŞMALARI MAHALLE ARALARINDA YAPILACAK”

Kent merkezinde çalışmaların gece de yürütüleceğini, gece çalışmalarının daha çok araçlarla mahalle aralarında yapılacağını vurgulayan Mertoğlu, ilk etapta mümkün olduğunca üremeyi önlemeye çalışacaklarının bilgisini verdi. Üvez türü küçük sineklerin çoğalma dönemine işaret eden Mertoğlu, üvezlerin sivrisineklerle karıştırılmaması gerektiğini, bu türün tamamen zararsız olduğunun altını çizdi. Üvezlerle mücadelede yurttaşların bazı önlemler alabileceğine dikkat çeken Mertoğlu, özellikle pencere önlerine takılacak sinekliklerle üvezlerin önlenebileceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile