Diyarbakır’da Kürtçe Üniversite Kuruluyor

Diyarbakır’da Kürtçe Üniversite Kuruluyor

Diyarbakır’da eğitim dili Kürtçe olan üniversitenin kurulması amacıyla çalışmalar yürüten Mezopotamya Vakfı Kurucular Kurulu birinci toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Bu üniversite tarihin çok derinliklerinde bıraktığımız gerçek kökenlerimizle de bizleri buluşturacaktır” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen toplantıya, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Baro Başkanı Tahir Elçi, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili Beşir Yılmaz, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Erkan Azizoğlu, Mezopotamya Vakfı Kurucular Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Divan Başkanlığı'nı Osman Baydemir’in yaptığı toplantının açılış konuşmasını Mezopotamya Vakfı Kurucu üyesi Dr. Selim Ölçer yaptı. Ölçer, bilgi çağında, bilgi toplumuna dönüşerek ekonomik ve sosyal refah düzeyini geliştirmenin belki de en önemli ayağı eğitime önem vermek ve eğitime daha fazla kaynak ayırmak olduğunu belirterek, “Yakın tarihimizde en somut örnek olan İrlanda, milli gelirinin yüzde 25’ini eğitime ayırarak gelişmişlik düzeyini hızla arttırdı ve sınıf atladı. Gelişmiş ülkeler ligine adım attı. Gelişmiş ülkelerin ekonomik ve sosyal yapıları incelendiğinde göze çarpan en önemli nokta; gelişmişlik parametreleri ve gereksinimlerinin en başında kaliteli eğitim almış nitelikli insan gücü gelmektedir. Refah düzeyinin yükseltilmesinde en büyük etken insan ve sosyal sermayedir ve bunu, ancak ve ancak nitelikli eğitimle sağlamak mümkündür” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTA İNŞA HAREKETİDİR”
Ölçer’in konuşmasının ardından kürsüye gelen BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürt halkının var olma mücadelesi kendisini yeniden tarih sahnesine çıkarma mücadelesinin, çok boyutlu olarak devam ettiğini belirterek, “Başlangıçta bir itiraz hareketiydi bunun adı, bugün geldiğimiz nokta ise bir inşa hareketidir. Yanlışlara, zulme, baskıya, yok sayanlara itiraz ettik. Ama bugün artık bir inşa hareketi olarak geleceğimizi kuruyoruz. Bu toplantıda ben geleceğe artık daha güvenle bakabilmenin umudunu yaşadım. Kürtlerin uzun yıllardır sürdürdüğü mücadele bir aydınlanma hareketidir” dedi.

Bu mücadelenin oryantalist, batı merkezli biraz da egemenlikçi ve hegemonyacı yaklaşımlara karşı kendi aydınlanmasını oluşturan, kendi değerleriyle, tarihiyle, kültürüyle, diliyle buluşmaya çalışan bir mücadele olduğunu vurgulayan Kışanak, “Bu bir toplumsal aydınlanma hareketiydi aslında. Kedisinin farkına varma, kendi değerlerinin farkına varma, bunu yaygınlaştırma, bunun etrafında bir gelecek arayışını sürdürme mücadelesiydi. Mezopotamya vakfının ve kurulacak üniversitenin bu aydınlanma hareketini çok ileri bir noktaya taşıyacak çok büyük bir adım olacağına inanıyorum. Bizler siyasetçiler biliyoruz ki bu topraklarda, klasik siyasetin ötesinde başka bir şey söylüyoruz. Demokratik bir siyaset yapma iddiamız var. Toplumla hareketle birlikte siyaset yapma iddiamız var. Demokratik siyaset hakikatin bilgisiyle buluşmadığı müddetçe demokratik olamaz. Eğer siyaseti demokratikleştirmek istiyorsak, bilginin, toplumsallaştığı, bilginin iktidar aracı olmaktan çıktığı, aynı zamanda hakikatin bilgisin açığa çıkartma iddiasını ortaya koyan bir çabaya ihtiyacımız var. Ben inanıyorum ki kurulacak bu üniversite böyle bir üniversite olacak. Bu topraklarda demokratik siyasetin güçlenmesine de en büyük katkıyı sunacaktır. Bilgiyi toplumlaştıracak ve hakikatin bilgisini yeniden üreterek, bizleri güçlendirecektir. Bu üniversite tarihin çok derinliklerinde bıraktığımız gerçek kökenlerimizle de bizleri buluşturacaktır. Mezopotamya ismi, bu üniversiteye ve bu vakfa büyük sorumluluklar yüklüyor” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile