Diyarbakir'da Mezopotamya Uluslararasi Saglik Turizmi Çalistayi Gerçeklestirildi

Diyarbakir'da Mezopotamya Uluslararasi Saglik Turizmi Çalistayi Gerçeklestirildi

Diyarbakir’da Mezopotamya 1. Uluslararasi Saglik Turizmi çalistayi gerçeklestirildi.

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) tarafindan organize edilen çalistaya Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Ipekyolu Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürü Alp Giray, Ushas Genel Müdürü Mehmet Ali Kiliçkaya, Disisleri Bakanligi Diyarbakir Il Temsilcisi Büyükelçi Ibrahim Mete Yagli, Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mehmet Kaya, kamu ve hastanelerin yöneticileri ile yurt içinden ve yurt disindan birçok yetkili katildi.

Çalistayin açilis konusmasini yapan Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, ticareti gelistirdiklerinde barisa da katki sunabileceklerini söyledi.

Vali Karaloglu, "Türkiye Cumhuriyeti son 20 yildir en çok hangi alanda gelisti, en çok hangi alanda degisti diye sorarsaniz herhalde oy birligiyle saglik alaninda Türkiye çok gelisti deriz. Hem saglik altyapimiz, hastanelerimiz hem yetismis insan gücümüz hem de teknoloji bakimindan Türkiye son 20 yilda saglik alaninda sessiz bir devrim yasadi. Simdi saglik alaninda yakalanmis oldugumuz bu büyük basariyi sadece kendi vatandaslarimiz için degil dost ve kardes ülkelerimiz için komsu ülkeler için de kullanmak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti saglik turizmi alaninda kendine bir hedef koydu son 10 yillik kalkinma planinda 10 milyar dolarlik saglik turizmi geliri hedefi koydu Türkiye Cumhuriyeti devleti. Türkiye gerçekten saglik turizminde çok hizla yol aliyor. Habur Gümrük Kapisi bizim için çok önemli bir nokta bu çalistayin baslamasina vesile olan çikista oradan. Eger Erbil’den, Süleymaniye’den, Duhok’tan bir hastamizi alip Diyarbakir’a veya Mezopotamya’nin diger sehirlerine birisine getiriyorsak hastayi kapida bekletme sansimizin olmamasi lazim, yani hasta geldiginde ona özel bir muameleyle kapidan içeriye alip onu en hizli sekilde hastanesine ulastirmaniz lazim. Kuzey Irak’tan da dostlarimizi çagiralim onlarin dertlerini sorunlarini da dinleyelim, bizlerden arkadaslar katilsin hem turizm sektöründen hem saglik sektöründen beraberce sorunlari ortaya koyalim ve sorunlari çözüm arayalim. Onlar beklemeden Türkiye’ye girebilmeli, beklemeden geri dönebilmeli bunun altyapisini bugün Bence detayli bir sekilde yasanan problemler üzerinde konusalim tartisalim ve bir çözüme baglayalim. Degerli arkadaslar su anda Diyarbakir’da hem saglik altyapimiz hem Turizm altyapimiz otellerimiz mekanlarimiz gerçekten bunu yapmaya hazir bir konumdadir. Bunu dostlarimizla paylasmak istiyoruz bu imkanimiz var eger iyi bir sistem olusturabilirsek karsilikli olarak biz bu islere kazan-kazan bakiyoruz arkadaslar, Allah komsularinin birbirinin eksigini tamamlar. Bizde olmayan sey sizde var sizde olan olmayan sey bizde var kazan kazan formülü ile bu islere yaklasirsak Biz ihtiyacimiz olani sizden sizin Ihtiyaciniz olan bizden karsilamak suretiyle dostlugumuz da kardesligimizi ticaretimizde gelistirebiliriz ve bu bölgede barisa da katki sunar diye düsünüyorum" dedi.

DTSO Baskani Mehmet Kaya da Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu’nun telefon görüsmesi ile projenin baslatildigini kaydetti.

Baskan Kaya, “Basindan beri temel hedefimiz komsularimizla ticareti gelistirmek bugün saglik çalistayiyla basladigimiz bu süreci devam ettirecegiz. Sadece Bölgesel Yönetim ile degil, ayni zamanda Irak’in bitümü ile, Iran ve Suriye ile bu saglik turizmi gibi özellikle kapidan geçislerin önemli oldugu bu çalismayi derinlestirerek devam edecegiz. Bu cografyada barisin saglanmasi ekonominin ve ticaretin gelismesinde en önemli etkenlerden biri olacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile