Diyarbakır’da atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nin toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip, Gül, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, kamu kurum müdürleri, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından projenin tanıtım videosu gösterildi. Gösterimin ardından Vali Yardımcısı Tuğba Koşal, projeye ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
“Atığın kitlesel olarak hem hacmini hem de zararlı etkilerini en aza indireceğiz”
Sunumun ardından projeye dair konuşan Vali Güzeloğlu, farkındalık ve bilinç düzeyini arttırmak adına okullarda çocuklara verilecek eğitimlerin önemine dikkat çekti. Güzeloğlu, “Bugün yüzyıl öncesine göre insanoğlu enerjiyi üç kat, hammaddeyi iki kat fazla kullanan bir yaşam formunda. Sanayinin, sanayiye bağlı üretimin ve üretime bağlı tüketimin kalıplarının değişmesinde, yaşam alışkanlıklarının değişmesinde, atık miktarında, çevreye attığımız zararlı maddelerin hem hacimsel hem de niteliksel olarak ağırlığında ve etkisinde çok büyük bir artış var. Diyarbakır’da bir kilogramı aşkın bir atık günlük birey başına miktarımız var. Tabii ki tüm bu atıklar niteliksel olarak da farklılıklar gösteriyor. Bu atıkların bir bütün olarak hepsinin bir anda ve bir yerde ne sağlıklı muhafaza edilmesi, ne ayrıştırılması ne de ekonomik olarak dönüştürülmesi mümkün değil. Sıfır Atık Projesi de bütün bu atıkların ayrıştırılmasından sonra atıkların yeninden kazandırılmasını amaçlayan bir yaklaşım. Böylelikle aslında sıfır atık diyerek atığın kitlesel olarak hem hacmini hem de zararlı etkilerini en aza indireceğiz” dedi.
“Bir ton kağıt dönüştüğü zaman 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor”
Vali Güzeloğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bundan kazanan biz ve gelecek nesillerimiz olacak. Bir ton atık kağıdı kazandığımızda, dönüşüme konu yaptığımızda yaklaşık 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Bu kadar basit. Önemsemeyip, buruşturup attığımız, kullanım sonunda tüketime attığımız bir tona yakın kağıdı tasarruf ettiğimizde oksijen üreten yaşam formu açısından olmazsa olmaz olan, insanoğlu ve tüm canlıların gerçeği ve gereği olan yeşil ve sağlıklı bir çevrenin temeli olan yaklaşık 20 ağaç kurtuluyor. Bir ton atık camı kazandığınız zaman da yüz litre petrol tasarrufu yapıyoruz. Organik atıkları hepimiz birey olarak evinde tasarruf edip ayrıştırdığı zaman buradan elde edilen kompost gübrelerle mevcut sentetik ve kimyasal tüm gübrelerden daha güçlü ve etkili gübre üretiyorsunuz.”
Okul merkezli bilinçlendirme çalışmaları yapılacak
Farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Güzeloğlu, “Okullarda başlayacağız. Okul merkezli, çocuk ve genç merkezli bir bilinç eşiği oluşturmayı hedefleyeceğiz. Belediyelerimiz özellikle büyük alışveriş merkezlerinden başlayarak bu farkındalığı ve sosyal sorumluluğu ortaya koyacak bir kararla paylaşacaklar. Hayata dokunan, hayatla buluşan esnafımızdan başlayarak herkese biz bu sorumluluğu hatırlatacağız ve gereğini ortaya koyacağız. Bu yüzden biz bu salonda bulunan hepimiz, Diyarbakır’daki kamu yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız, sivil sosyal kesimin değerli temsilcileri, iş adamlarımız, girişimcilerimiz, esnafımız, insanımız merkezinde insan adına bu sorumluluğu hissetmeliyiz” diye konuştu.
Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Diyarbakır'da Sıfır Atık Projesi Toplantısı
Diyarbakır’da atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’nin toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Bir ton atık kağıdı kazandığımızda, dönüşüme konu yaptığımızda yaklaşık 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Bu kadar basit” dedi.