Diyarbakir'da Tarihi Gazi Köskü Yenileniyor

Diyarbakir'da Tarihi Gazi Köskü Yenileniyor

Diyarbakir’in Yenisehir Belediyesi ve anlasma sagladigi paydas ile I. Dünya Savasi esnasinda 16. Kolordu Komutani Mustafa Kemal Atatürk tarafindan karargah olarak kullanilmis, kenttin tarihi ve kültürel mekani olan Gazi Köskü’nde restorasyon çalismalarina basladi.

Yenisehir Kaymakami ve Belediye Baskani Murat Besikci, Köskler Mahallesi’nde Atatürk Köskü olarak da bilinen tarihi Gazi Köskü’nde 2863 sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu çerçevesinde çalisma baslatildi. Diyarbakir Gazi Köskü diger adiyla da Atatürk Köskünde çevre düzenleme çalismalari ile köskün iç ve dis restorasyon çalismalarina baslandigini belirten Besikci, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ikamet ettigi tarihi köskümüzde öncelikle Park ve Bahçeler Müdürlügümüzün 20 kisilik bir ekibiyle çevre düzenlemesi çalismalarina basladik. Bu çerçevede açik otoparkimiz ve yürüyüs yollarimizi yeniden düzenledik. Iç ve dis mekanlarimizi boyadik, dinlenme alanlarindaki oturma gruplarinda ve lavabolarinda tadilat çalismalarini gerçeklestirdik. Mevsime uygun bitki türlerinin ekimi, bakimi, çim biçme çalismalarini yaptik. Ayrica 28 bin metre karelik alanda organik ürünlerin satilacagi büfeler de insa edecegiz” dedi.



Gazi Köskü mimarisine uygun restore edilecek

Bunun yani sira köskün tarihi yapisinin tahribata ugramadan ayakta kalabilmesi adina çalismalarin sürdürülecegini anlatan Besikci, “Atatürk Köskü’müzde köskümüzün tarihi yapisini korumak adina, mimari ögelerinin özgün biçimlerine uygun olarak ayni malzemeler ile degistirilmesi, iç ve dis duvarlarinin temizlenerek ayni renklere boyanmasi, ahsap kaplamalarin onarilmasi ve verniklenmesi, pencere, balkon ve yapidaki bütün demir ferforjelerin paslanmaya karsi boya yapilmasi, su yalitiminin saglanmasi, hasarli apliklerin yapiya uygun apliklerle degistirilmesi gibi restorasyon çalismalarini yapmaya basladik. Köskümüzün mimarisine uygun olarak yapacagimiz yenilenme çalismalarimizin ardindan Gazi Köskü’müzü vatandaslarimizin ziyaretine açacagiz’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile