Diyarbakir'in Çüngüs ilçesinde bulunan tarihi Meryem Ana Manastiri onarilarak turizme kazandirilmayi bekliyor.
Çüngüs Belediye Baskani Ali Suat Akmese, AA muhabirine, bugüne kadar sadece kilise kismi ayakta kalan manastirla ilgili girisimlerde bulunduklarini söyledi.
Belediye olarak bu tarihi yapinin yeniden ayaga kaldirilmasi için ellerinden geleni yapmaya hazir olduklarini belirten Akmese, turizme önem verdigini bildigi Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu ile konuyu degerlendirdiklerini belirtti.
Manastirin onarilmasinin turizm ve ekonomi anlaminda ilçe sakinlerinin faydasina olacagini vurgulayan Akmese, "Manastirin tadilati yapilirsa ilçemiz turistik bir yer olacak. Çüngüs'ün tarihi, geçmisten bugüne neler yasandigi bilinecek. Ekonomi güçlenecek. Çalisma alanlari genisleyecek. Istihdam saglanacak." diye konustu.
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Baskani Doç. Dr. Oktay Bozan da ilçenin tarih boyunca Müslümanlar ve gayrimüslimlerin beraber yasadigi bir merkez oldugunu söyledi.
Tarihi kayitlara göre manastirin 1841'de Sultan Abdülmecit döneminde onarildigini dile getiren Bozan, sunlari kaydetti:
"Bu manastirin inanç merkezi olarak korunmasi ve turizme kazandirilmasi lazim. 1890'li yillarda 30 odasi, içinde firini, havuzu, hamami olan, Çüngüs çevresindeki gayrimüslimlerin, Ermenilerin idare merkezi olan bir yer. Tarihsel olarak da milattan önce 50'li yilarda yapilmis bir mabet oldugunu düsündügümüz zaman yapinin muhtesemligi, eskiligi çok önemli bir deger ifade ediyor. O açidan bu yapiyi muhafaza etmek, yikilmasina göz yummamak ve gelecek nesillerin istifadesine sunmak gerekiyor. Manastir onarildigi ve muhafaza altina alindigi zaman turistler, burayi görme imkanina sahip olacak. Çüngüs'ün tarihi geçmisi, bu kilise üzerinden tekrar hatirlanacak."
Diyarbakir'da Tarihi Meryem Ana Manastiri Turizme Kazandirilmayi Bekliyor
Çüngüs Belediye Baskani Suat Akmese: 'Manastirin tadilati yapilirsa ilçemiz turistik bir yer olacak. Çüngüs'ün tarihi, geçmisten bugüne neler yasandigi bilinecek'