DÜ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumda Diyarbakır'ın çevre, doğa ve tarım ile ilgili bilinmeyen yönleri üzerinde sunumlar yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, tarihin her devrinde medeniyetlerin, kültür ve ekonomik hareketlerin merkezinin Diyarbakır olduğunu dile getirdi.
DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise Diyarbakır'da bir zamanlar kimyevi usullerle balık avlayanların cezalandırıldığını, hayvan öldürmenin yasaklandığını, cami, kilise ve evlerin civarına cenaze gömülmesinin yasaklanarak çevre konusunda ne kadar hassas olunduğunun gösterildiğini dile getirdi. Dünyanın ilk arkeolojik buğdayının, ilk nohutun ve ilk yabani üzümünün Diyarbakır'da yetiştiğini anlatan Saraç, şehrin 1930'larda bir milyon koza üretimiyle Bursa'nın önünde yer aldığını ifade etti. Saraç, bugün çevrecilerin önermekte oldukları önlemlerin 200 yıl öncesinde hayata geçirildiğini belirterek, "Daha düne kadar 'Doğunun Paris'i' olarak adlandırılan bu kent, yaşanan olaylardan dolayı içine kapandı. Gerçek değerlerinin üzeri örtüldü. Hak etmediği bir imajla sunuldu." diye konuştu.
Diyarbakır adına, bu kentin geleceği adına, düne göre daha ümitli olduklarını belirten Saraç, işbirliği içinde Diyarbakır'ın tarihine, kültürüne, maddi ve manevi değerlerine ve geleceğine sahip çıktıklarını kaydetti.
Diyarbakır Vali Vekili Suat Seyitoğlu ise Diyarbakır'ın dünya kentleri arasında en fazla şairin yetiştiği şehir olduğunu vurguladı. Seyitoğlu, "Önceki yıllara baktığımızda bu tür sempozyumlar hayal olarak kalıyordu. Şimdi ise bilim çağında valilikle işbirliği çerçevesinde birçok sempozyuma imza atılıyor." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 'Doğal Güzellikleriyle Diyarbakır' konulu slayt sunumu yapan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat, Diyarbakır'ın bilinmeyen yönlerine dikkat çekti. Haspolat, Diyarbakır'ın tarih, kültür ve turizm şehri olduğunu belirterek, "Şehrin kültür ve manevi yönden zengin olduğunu artık herkes biliyor. Bu sempozyum sayesinde çevre doğa bakımında da ender şehirler arasında olduğunu göreceğiz." ifadelerini kullandı.
Sempozyum, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın'ın moderatörlüğünü yaptığı, DSİ Bölge Müdürlüğü'nden Jeoteknik ve Yer Altı Suları Şube Müdürü Veysi Gümüş ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Salih Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı panelle devam etti.
Sempozyumun ilk oturumunun ardından sadece Diyarbakır'da bulunan güvercin ırklarının gösterisi yapıldı. Birbirinden güzel onlarca güvercin sempozyumun yapıldığı salonun önünde bırakıldı. Katılımcılar güvercinlerin oluşturduğu renk cümbüşüne hayran kaldı. Üç gün devam edecek sempozyumda Diyarbakır'ın çevre konusunda bütün yönleri ele alınacak.