Diyarbakır'da 'Tarımsal Sulama Bilgilendirme' Toplantısı

Vali Güzeloğlu: 'Türkiye'de Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük havza ve büyüklüğe sahip Silvan Barajı projesiyle bugünkü toprakların iki katını sulayabilecek bir Diyarbakır'ın üretim kapasitesi çok önemli boyutlara ulaşacaktır' 'Türkiye'nin tarımsal üretim yapısında Diyarbakır'ın çok önemli bir zenginlik olduğunu unutmamalıyız'.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Türkiye'de Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük havza ve büyüklüğe sahip Silvan Barajı projesiyle bugünkü toprakların iki katını sulayabilecek bir Diyarbakır'ın üretim kapasitesi çok önemli boyutlara ulaşacaktır." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda "Dünya Gıda Günü" kapsamında "Tarımsal Sulama Bilgilendirme" toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Güzeloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada ve ülkede tarımsal üretim merkezi olan Diyarbakır'da gerçekleştirilen böyle bir toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Gıdanın insan yaşamında en temel ve stratejik alan olduğunu bildiren Güzeloğlu, gıdanın kesintisiz ve sürekli sağlanmasının insan neslinin devamı için önemli olduğunu belirtti.

Bu nedenle tarımsal üretimde gıdanın, hem bitkisel hem de hayvansal olmak üzere giderek daha da öne çıkan kaynakların başında geldiğini ifade eden Güzeloğlu, şöyle konuştu:

"Bu sadece temel ihtiyaç olmanın ötesinde yaşamın sürdürülmesi için en stratejik başlık olmalıdır. Gelişen ülkelerde sanayi geliştikçe, tarım alanları azaldıkça, sağlıklı doğal üretim imkanları zorlaştıkça ve dünya nüfusu arttıkça beslenmenin ihtiyacı olan tarımsal ürünler şüphesiz çoğalacak ancak bunun üretilmesinde zorluklar her geçen gün daha da fazla olacak. Her ülke, nufüsunun sağlıklı beslenmesi ve ihtiyacı olan gıdanın karşılanmasının arayışlarında yoğunlaşmaktadır."

Dünyada açlıkla boğuşan ve temel besin ekmeğe ulaşmakta zorluk çeken insanlar olduğunu belirten Güzeoğlu, düzenli ve sağlıklı beslenemeyen insanlara karşı herkesin sorumluluklarının olduğunu kaydetti.

Güzeloğlu, tarımda çok büyük bir potansiyeli temsil ettiklerini, üretimin ekonomik, sağlıklı, verimli ve sürdürülebilir olmasını sağlamak zorunda olduklarını aktardı. Güzeloğlu şöyle devam etti:

"Türkiye'nin tarımsal üretim yapısında Diyarbakır'ın çok önemli bir zenginlik olduğunu unutmamalıyız. Temel besin kaynağı ve üretimi olan buğdayda Türkiye'nin üçüncü, mercimekte üretimi en fazla gerçekleştiren ve diğer temel gıdalarda ilk sıralarda yer alan bir hücreyiz. Şüphesiz bu üretebileceğimizin sınırı değil, belki de en fazla yarısıdır çünkü Diyarbakır verimli toprakları ve binlerce yıldır bereketle sulanan ovalarıyla çok daha ötesini üretebilir. Sadece ülkemiz için değil, dünya için de çok önemli gıda üretim merkezi olacak iddiadadır."

- "Sulanabilir alanlar iki katına çıkarılacak"

Güzeloğlu, mevcut üretim kapatisesinde, çok kısa bir zamanda devam eden büyük sulama projeleriyle sulanabilir alanları iki katına çıkaracaklarını bildirdi.

Silvan Barajı ve diğer projelerin bitmesiyle artacak üretimi de şimdiden planlayarak ülkenin gıda ihracatına katkı sağlayacaklarını kaydeden Güzeoğlu, "Türkiye'nin tarımsal üretim yapısında Diyarbakır'ın çok önemli bir zenginlik olduğunu unutmamalıyız. Türkiye'de Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük havza ve büyüklüğe sahip Silvan Barajı projesiyle bugünkü toprakların iki katını sulayabilecek bir Diyarbakır'ın üretim kapasitesi çok önemli boyutlara ulaşacaktır. Sadece toprağa suyla buluşturmak yeterli değil. Suyun toprak ile buluşmasının öncelikle çiftçilerin bilgilendirilmesi ve toprakla buluşan suyun doğru kullanılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Buğdayı en fazla üreten il olma hedefine ilerlerken sadece üreten değil, buğdaydan un ve undan makarna gibi katma değer oluşturacak ürünlerin yapıldığı gıda ve sanayi merkezi haline gelmeyi gündemlerine aldıklarını anlatan Güzeloğlu, temel gıdaların hammaddesini üreten Diyarbakır'ın, gıda ve sanayinin bütün alanlarında iddialı hale gelmek zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise kentte barajların faaliyete geçmesiyle tarımsal sulamanın uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için eğitimler düzenleneceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Diyarbakır'da tarımsal sulamanın bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik çiftçilere eğitim verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile