Diyarbakırlı Mustafa Uzan ömrünü camilere adamıştı. 70 yaşında olmasına rağmen 20'lik delikanlı gibi sabahtan akşama kadar camilerin yapımı için koşturuyordu. 65 yaşında bilgisayar kullanmayı öğrenen Uzan, mimar ve mühendislerin kullandığı çizim programı 'autocad'i öğrenmiş ve 4 caminin projesini çizmişti. 1958 yılından sahabe kenti Diyarbakır'a kurduğu Hayırseverler Derneği ile camii yaptıran ı Uzan, inşa ettiği 34 camiden 4 büyük caminin de mimarlığını üstlenmişti. Diyarbakır'ın Bağlar Beldesi'nde ilk camii yapan Uzan, 49 yıl sonra Diyarbakır'a cumhuriyet tarihinin en büyük camii olan 'Cebelli Nur Camii'ni inşa etmeyi başarmıştı. Uzan camii yapımına, artan nüfus ve gelişen kentleşme karşısında camilerin yetersizliğinden dolayı başlamış, müteahhitlik mesleğini bıraktıktan ömrünü camii yapımına adamıştı.
İSLAM ORDUSUNUN KONAKLADIĞI YERE CAMİİ İNŞA ETTİ
Mustafa Uzan, İslam ordusunun Diyarbakır'ı fethetmek için geldiği ve 6 ay konakladığı yere bugünkü Dicle Üniversitesi Camii'ini inşa etmişti. Uzan internet sitesinde Bediüzzaman ve Risale-i Nur'lara olan ilgisini ve özgeçmişini şöyle anlatmıştı: "1959 yılında askerden gelir ve aynı yıl Diyarbakır'da Mehmet Kayalar'ın yanında Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini ve onun kitaplarını tanıdı. Risale-i Nur eserlerini okumaya, anlamaya ve dağıtmaya başladı. 24 Mart 1960'da Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin Urfa'da cenaze töreninde bulundu. Binlerce insan içinde Bediüzzaman hazretlerini kabre eliyle indirmek kendisine nasip oldu. 1968 ile 1977 yılları arası Bediüzzaman'ın vekili Ahmet Hüsrev hazretlerinin emrinde Türkiye çapında Risale-i Nur ve Kur'an yazısı öğretmek ve yatılı ögrenci dersaneleri açma manevi ilimlerle mücehhez yüksek tahsilli talebeler yetiştirmeye çalıştı ve çok mesafeler aldı. Bediüzzaman hazretlerinin yazmış olduğu asrı saadetten günümüze kadar emsali görülmemiş gözle görülen mucizevi Kur'an-ı Kerim'in bastırmasi için 1974 yılında kurulan ve bugün bütün dünyaya gönderilen tavafuklu Kur'an-ı Kerim'lerin basıldığı Hayrat Vakfı'nın kurucuları arasında Türkiye çapında faaliyetlere katıldı. 1990-95 yılları arası Şanlıurfa merkez ve Harran'da 100 yatılı kurs inşaatını yaptı ve talebe faaliyetini başlattı. Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Batman, Siirt'de Risale-i Nur dersaneleri açma ve işletmelerini organize etti ve yine 1994 yılında arkadaşlarıyla birleşerek radyo televizyon ve yayıncılık şirketi kurarak yönetim kurulu başkanı oldu. Diyarbakır'da ilk İslami yayın yapan Nur Radyoyu kurdu. 2003 yılında bilgisayarda autocad ile proje çizim dersi aldı teknik olarak cami projeleri çizmeye başladı. Dicle Üniversitesi kampusünde 4 minareli büyük camii ve Kayapınar metropol sitesi yanında Cebelinur camii, Diclekent cami, Bediüzzaman camii gibi büyük ve tarihi camiler dahil 40'tan fazla cami ve mescitlerin arsa ve yer temini ve inşaat yapımlarını başlatma kontrol ve yürütme işlemlerini sürdürdü."
GÜNEYDOĞU'NUN EN BÜYÜK CAMİİNDE İMZASI VARDI
Uzan Diyarbakır'da Cebelli Nur Camii'ni, Güneydoğu'un en büyük camiini inşa etti. Uzan, vefat etmeden önce verdiği bir demeçte bu cami ile ilgili şunları söylemişti: "Diyarbakır tarihinde böyle büyük bir camii yok. Bu caminin altına taziye evi, erkek ve kız kuran kursu, cenaze yıkama yeri, dini ve sosyal hizmet salonları inşa ettik. Ayrıca camii 4 katlı olarak inşa edildi ve her katından cemaat birbirini görüyor.Kimse demesin benim yaşım geçmiş. Mimar Sinan 60 yaşında başladı. Vefatına kadar 360 küsur örnek eser bıraktı. Bunun için hiçbir şey yapmamış gibi yeni başlamış gibi görüyorum. Aşk ve şevkle işyeri daha ileriye götürmeye kararlıyız."