Selahaddin Eyyubi Üniversitesi kampüsünde basın mensupları ile bir araya gelen Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, 16 Şubat 2013 tarihinde resmen kurulan Üniversitenin 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılında ilk öğrencilerini alacağını duyurdu.
Eğitim-Öğretim için fiziki ve teknik alt yapının tamamlandığını dile getiren Doğan, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) üyelerinin Nisan ayında üniversiteyi yerinde incelediklerini ve Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin yüksek öğrenim için gerekli olan bütün koşulları yerine getirdiğine karar verdiklerini söyledi.
İlk aşamada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve 4 yıllık Yabancı Diller Yüksekokulu olmak üzere toplamda beş fakültenin açılacağını dile getiren Doğan, bunların yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Yerel Diller Enstitülerin de açıldığını ifade etti.
Üniversite'de ingilizcenin yanı sıra kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinden birinin de öğretileceğini söyleyen Doğan şöyle konuştu:
"Öğrencilerimiz, İngilizceyi etkin bir şekilde öğrenmiş olarak mezun olacaklar ve aynı zamanda kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinden birini öğretmeyi hedefliyoruz. Hemşirelik bölümünde öncellikle Kurmanci veya Zazaki'yi Dış Ticaret bölümünde ise Sorani lehçelerini öğreterek dil eğitimini vereceğiz. Bizi tercih edecek öğrencilerimizin önemli bir kısmı bölgeden olacak ve Kürtçe biliyor olacaktır"
- Üniversiteye neden Selahaddin Eyyubi ismi verildi?
Selahaddin Eyyubi isminin gerek İslam coğrafyasında gerekse de batı toplumlarında çok geniş anlamı olan ortak bir simge olduğunu dile getiren Doğan, Selahaddin Eyyubi'nin Günümüz dünyasının en çok arzu ettiği ve ulaşmaya çalıştığı barışı simgelemekte olduğunu ifade etti.
Selahaddin Eyyubi'nin ilim ve sanata meraklı olduğunu, Astronomi, Matematik, Felsefe, Sosyoloji ve Fıkıh gibi ilim-bilim dallarına hakim olduğunu söyleyen Doğan şunları söyledi:
"Selahaddin Eyyubi hükümdarlığı altındaki toplumlara adil davranmış ve adaletiyle de nam salmıştır. Farklı din, inanç ve etnik kökenden topluluklar, egemenliği altında huzur, güven ve hoşgörüyle yaşamıştır. Biz de Selahaddin Eyyubi'nin anlayışıyla bütün farklılıkları kucaklayan ve kültürler arasında köprü kuran bir misyonla yola çıktık."
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Gaziantep ilinde bulunanlar dışında açılmış ilk vakıf üniversitesi olarak, YÖK'ün 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı için hazırlayacağı tercih kılavuzunda yerini alacaktır" diyen Doğan, Hemşirelik 60, İşletme 60, Fizyoterapi 60, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 50 ve Dış Ticaret 50 olmak üzere toplamda 280 öğrenci alacağını sözlerine ekledi.
Diyarbakır'ın İlk Vakıf Üniversitesi İlk Öğrencilerini Alacak
Diyarbakır'ın ilk vakıf üniversitesi olan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılında ilk öğrencilerini alacak.