Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi Tanıtıldı

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi'nin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Vali Mustafa Cahit Kıraç, Liluz Otel'de "Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır Kültür Turizm Dergisi'nin ilkini paylaşmak için bir arada olduklarını söyledi.

Bu paylaşımın hem yurt içinde hem de yurt dışında Diyarbakır'ın daha iyi algılanması, geçmişte elde edilmiş değerlerinin gün yüzüne çıkartılması ve insanlar tarafından daha iyi algılanması için böyle bir çalışmayı başlattıklarını belirten Kıraç, Diyarbakır'ın tarihinin çok eskilere dayandığını bildirdi.
"Dicle ve Fırat'ın buluştuğu kuzey Mezopotamya bölgesinin bereketli hilal olarak anılan bu bölge, tarihin her döneminde kendisinden söz ettirmiştir. Bu söz ettirişin içerisinde başta insan gelmektedir. Burası 33 uygarlığı üreten bir bölgedir" diyen Kıraç, bu mirasın üzerinde olduklarını kaydetti.

Mirası çok iyi değerlendirmek ve sonraki nesillere olduğu gibi aktarmanın hem insani hem de vicdani bir görev olduğunu vurgulayan Kıraç, şöyle konuştu:
"Bu dergiyle Diyarbakır'ı yeniden keşfetmiyoruz. Diyarbakır'ın çok sayıda yetiştirdiği insanlar var. Şairi, edebiyatçısı, felsefecisi ve bu insanların ürettiği çok sayıda eserler var. Bunlar Diyarbakır'ın her dönemini ayrı ayrı anlatıyorlar. Ama biz günceli yakalamak, yeni yapılanları insanlara ulaştırmak adına bu yayını çıkarmayı hedefledik. Burada bir amaç var. Biraz farkındalık oluşturmak ve insanların ilgisini çekmektir. Yoksa olmayan bir şeyi gösteremeyiz."
- "Diyarbakır'ın tapusu Diyarbakırlıya aittir"
Diyarbakır'ın son dönemlerde kültür varlıklarına sahiplenme bilincini çok üst seviyeye çıkardığını ifade eden Kıraç, turizme çok önem verdiklerini, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri programları çerçevesinde bölgeye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın özel bir ilgisinin bulunduğunu, 60 milyon lira bir kaynağı bu amaç için kullandıklarını aktardı.
Diyarbakır'daki surlarında 11 burçtaki çalışmanın büyük bölümünün tamamlandığını, 3 burcun çalışmasının sürdüğünü, 25 burcun da projesinin bittiğini bildiren Kıraç, İçkale ile ilgili 20 burç ve 4 kapının restorasyon ihalesini gerçekleştirdiklerini anlattı.
İçkale'yi şuan rahatlıkla gezebilecek bir noktaya getirdiklerine dikkati çeken Kıraç, şöyle devam etti:
"Ulu Cami'nin çalışmaları istenilen düzeyde devam ediyor. Diyarbakırımızı bu nadide kimliğiyle tanıtmak için hepimize görev düşüyor. Diyarbakır'ın tanıtım elçileri bu bölgede yaşayan herkestir. Diyarbakır'ın tapusu Diyarbakırlıya aittir. Bu güzelliği de tanıtmakta hepimize düşer. Biz de Diyarbakırlılarla birlikte bu noktada üzerimize düşen görevi yapmak için gayret gösteriyoruz."
- Tanıtım için 2 belgesel film
Yeni bir tanıtım enstrümanı üzerinde çalıştıklarını belirten Vali Kıraç, Ankara'da Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü tanıtım otoriteleriyle 2 ayrı uzun metrajlı belgesel üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Belgesellerden birinin Diyarbakır'ın kültür varlıklarını, diğerinin ise inanç sistemi ve kültürünü tanıtacağını söyleyen Kıraç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yaşam sistemimiz selam, barış ve kardeşlik üzerine kuruludur. Bunun tarihi öyküsünü bilmezsek geleceğe iyi mesajlar veremeyiz. İşte son bir yıllı aşkın süredir bölgenin bu inanç sistemi üzerinde barış ve kardeşlik havası yaygınlığını sürdürüyor. Çözüm süreci inşallah emin adımlarla ilerliyor. Bunlar önce olsun, bunlara bir çağrışım yapsın diye bu dergiyi yayına sunuyoruz."
Konuşmaların ardından derginin tanıtımını yapılarak, birinci sayısını kutlamak için pasta kesildi.
Tanıtım etkinliğine Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Dairesi Genel Müdürü Ahmet Arı ve çok sayıda davetli katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile