Açılış töreninde konuşan Diyarbakır Vali Vekili Memduh Tura , şehrin tarihten beri edebiyat ve kültürle içiçe olduğunu söyledi .
Tura , Halide Edip ' ten Faik Ali Ozansoy ' a , Ziya Gökalp ' tan Ahmet Arif ' e kadar çok sayıda ünlü edebiyatçının Diyarbakır mutfağında yetiştiğini dile getirdi .
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kitapseverlerin , yayın evlerinin ve çok ünlü yazar ve şairin Sümerlerin ilk yazıyı taşa işlediği şehirde bir araya geldiğini dile getirdi . Diyarbakırlı Seyfeddin-i Amidi ' nin , bin 100 yıl önce fikirlerinden dolayı Bağdat ' a sürüldüğünü belirten Baydemir , iki yıl önce Amidi ' yi anarak bu sürgüne son verdiklerini kaydetti .
Baydemir , " Ünlü şair Nazım Hikmet sürgüne gitti . Bugün herkes ona sahip çıkıyor . 10 yıl sonra bugün cezaevinde bulunan yazar ve gazetecilere de sahip çıkacağız . Gelin onlar ölmeden sahip çıkalım " çağrısında bulundu .
Diyarbakır ' daki ilk kitap fuarının duvarları ve engelleri yıktığını kaydeden Baydemir , " Türkçe ve Kürtçe dilleri edebiyat yoluyla birbirlerini özgürleştirir . Kurban olayım kalem diline , hem Kürtçe hem Türkçe yazalım , çeviriler yapalım . En büyük emir olan ' Oku ' yu yerine getirelim . " diye konuştu .
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ise Diyarbakır ' ın yıllar sonra gerçek kimliği kültür , sanat ve edebiyata kavuştuğunu söyledi . Diyarbakır ' ın fuar kenti olma yolunda ilerlediğini dile getiren Ensarioğlu , " İki fuarla başladık . Bu yıl 8 fuar yapacağız . " dedi . 2007 yılında hayatını kaybeden Kürt yazar Mehmet Uzun ' un eşi Zozan Uzun ise Kütçe yaptığı konuşmada , sevinci ve hüznü bir arada yaşadığını söyledi .
Konuşmaların ardından , fuarın açılış kurdelesini Vali Vekili Memduh Tura , Belediye Başkanı Baydemir , TSO Başkanı Galip Ensarioğlu ve diğer katılımcılar birlikte kesti . Protokol , daha sonra yayınevlerinin stantlarını gezdi .
YAYINEVLERİ İLGİDEN MEMNUN
Zaman Kitap Editörü Yusuf Çağlar : " Buradaki fuarda beklediğimiz bütün fuarlarda olduğu gibi ilgidir . İzmir ve Bursa ' daki büyük fuarlarda beklediğimiz gibi burada da aynı şeyi bekliyoruz . Diyarbakır ' da kitap seveni buraya davet ediyoruz . Sadece Zaman Kitap ' a değil . Türkiye ' nin en büyük yayınevleri burada . Diyarbakırlılar misafirlerinin geldiğini düşünsün . Gençler , anne ve babalar ev sahipliklerini bekliyoruz . Kitapları görmelerini bekliyoruz . Bunu , katip satın almak olarak değerlendirmemeliyiz . Okurla yüz yüze görüşmek satıştan daha önemildir . Diyarbakır ' da 6 gün boyunca olacağız . Edebiyat ve siyasi , tarih kitaplarımızla buradayız . Bu daveti bize yaptılar , biz geldik . Sanıyorum bizim bu davetimizi ihmal etmeyecekler , icabet edecekler . "
Timaş Genel Müdür Yardımcısı Cezmi Aşuroğlu : " Kitabın en çok okunduğu Diyarbakır , Malatya ve Elazığ illerinin bulunduğu bölgede fuara katılmak önemlidir . Bizce çok gecikmiş bir fuar . Güzel olacağına inanıyorum . Güzel sonuç alacağımıza inanıyorum . Okur kitlesi çok yüksek Diyarbakır ' da . Bundan sonraki yıllarda inşallah tekrar açılır ve Diyarbakır ' daki kitapseverler yayıncılarla buluşur . "
Nesil Yayınları Müşteri Temsilcisi Fikret İnan : " Bu sene ilk kez Diyarbakır ' a geldik ve stant açtık . Fuar alanı şehir merkezine biraz uzak olmasına rağmen özellikle gençler ilgi gösteriyor . Hiçbir yayıncı maddi çıkar için fuara gelmez . Kültür hizmeti için buradayız . Olaya maddi olarak bakmadık . Çok iyi olacağına inanıyorum . "
NTV Yayınları Müşteri Temsilcisi Zülayha Tonbul : " İstanbuldan geldik . Diyarbakır ' da ilk kez fuara katılıyoruz . Amacımız , Diyarbakır ve çevre illerindeki okurlarımıza ulaşmaktır . Onların bizim yayınlarımız hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak istedik . Amacımız , kitap satmak değil okurlarla buluşmaktır . Şu ana kadar büyük bir ilgi gördük . Bu ilgi yayınevleri gibi bizi de sevindiriyor . "