"Diyarbakır Taşı" Tescil Ediliyor

Diyarbakır - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Karacadağ bölgesinde bulunan bazalt taşının "Diyarbakır taşı" olarak tescillenmesi için ilgili kurumlara başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş AA muhabirine, Türkiye'deki en büyük bazalt taşı potansiyelinin Karacadağ yöresinde bulunduğunu belirtti.

Yaklaşık 10 bin kilometrekare alana yayılmış ve yer yer 80 metre kalınlığında olan bazalt taşının, birçok sektörde kullanılabileceğini dile getiren Çağdaş, bu taşının özellikle endüstride ham madde olarak kullanılabileceğini kaydetti.

Bazaltın ekonomik değerinin yüksek olduğunu dile getiren Çağdaş, şöyle konuştu:

"Bazalt taşı, cam ve seramik sektöründen otomotiv sektörüne kadar birçok alanda ham madde olarak da kullanılabilir. Bu kadar büyük rezervi, Diyarbakır, bölge ve Türkiye ekonomisine kazandırmalıyız. Karacadağ bölgesindeki bazaltlar, özgün bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle Karacadağ bazaltının 'Diyarbakır taşı' olarak tescillenmesi için başvuru yapacağız. Bu sayede Diyarbakır'a yeni bir marka kazandırmış olacağız. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanlığı ile ilgili kuruluşlarla başvuruda bulunacağız. Ankara bölgesinde bulunan volkanik kayaç olan andezit, 'Ankara taşı' olarak tescillendi. Biz de bu taşı tescilleyip ticari hayata katmaya çalışacağız."

-"Taşın kullanımını artırır"

DİMER Fabrika Müdürü Felat Gökdemir ise Diyarbakır ve Siverek'te yoğun olarak bazalt taşı rezervinin bulunduğunu vurgulayarak, bu taşın ekonomiye kazandırılmasının bölgeye büyük katkı yapacağını söyledi.

Bazaltın nakliye ve işleme masrafının mermerden fazla olduğunu belirten Gökdemir, şunları kaydetti:

"Bazaltın kendine has birçok özelliği var. Yanmazlık özelliği başta olmak üzere birçok özelliği nedeniyle endüstriyel birçok alanda kullanılabilir. Cam ve seramiğin yanı sıra otomotiv sektöründe fren balatalarında aşındırmazlık özelliği olduğu için kullanılabilir. Bu taşın isminin 'Diyarbakır taşı' olarak tescil edilmesi bu konuda büyük katkı yapar. Bazaltın tescillenerek marka haline gelmesi, bu taşın kullanımını artırır."

-"Tescillendiğinde hak ettiği değeri bulacak"

DİBAZ Mermer ve Bazalt Fabrikası Müdürü Erhan Ağca, yanlış politikalar nedeniyle bazalt taşına bugüne kadar gereken önem verilmediğini, bu nedenle hep merdiven altı şeklinde işlenerek, piyasada sunulduğunu söyledi.

Bazaltın sertliği nedeniyle işlenmesinin çok zor ve maliyetinin yüksek olduğunu bildiren Ağca, "Diyarbakır'ın ürünü sadece karpuz değildir. Mermer ve bazalt da bu kentin simgeleridir. Bazalt, tescillendiğinde hak ettiği değeri bulacak" ifadesini kullandı.

Ağca, en büyük sıkıntılarından biri maden ocağı işletme ruhsatı almak olduğunu ifade ederek, bu sıkıntının giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile