Diyarbakirli Çiftçi, Kurbanlik Götürdügü Adana'dan Patates Isiyle Döndü

Diyarbakirli Çiftçi, Kurbanlik Götürdügü Adana'dan Patates Isiyle Döndü

Diyarbakir’da 3 yil önce kurbanlik hayvan götürmek için gittigi Adana’da tanistigi çiftçi arkadaslarinin ektigi ürünleri kendi arazisinde de yetisir mi diye düsünen Esat Akyildiz, arkadasi ile beraber risk alarak ektigi ürünleri simdi yetistirip yilda 20 bin isçiye istihdam sagliyor.

Diyarbakir’in Ergani ilçesinde Ortayazi Mahalle Muhtari olan Esat Akyildiz, köyündeki 2 bin 100 dönüm arazisinde risk alarak bin dönüme yakin arazide 600 dönüm patates, 300 dönüme yakinda karpuz ekerek, bölge ekonomisine katkida bulunuyor.

Adana’da çiftçi arkadaslarinin ürettigi patates, sogan ve karpuz ürünlerini “Acaba bizim arazilerde de yetisir mi” diye düsünen Akyildiz, tarim hayatina risk alarak atildigini belirtti.

Günlük 150 isçi ile sezon sonuna kadar, toplamda ise 20 bin isçi ile istihdam sagladigini dile getiren Akyildiz, “3 yil önce Adana’ya kurbanlik götürüyordum. Orada çiftçi arkadaslarla tanistim. Patates, sogan, karpuz isi ile ugrasiyorlardi. Acaba bizim burada da ekim yaparsak tutar mi diye kendime sordum. Arkadaslar ile konustuktan sonra bana ‘Denemen lazim bu tarim isidir, niye olmasin’ dedi.

Ergani ilçesinden 40-50 yil önce tanidik bir arkadas Adana’nin Çukurova ilçesine gidip, tarim isiyle ugrasmisti. Oraya gidip kendisi ile 2 yil içerisinde bin dönümlük araziye 600 dönüm patates, 300 dönüme yakin da karpuz ektim. Risk aldim, sükürler olsun ki çok da iyi oldu. 3 yildir araliksiz tarim isiyle ugrasiyorum. Günlük 150 kisi ile çalisiyorken, 3-4 ay boyunca sezon sonuna kadar toplamda 20 bin kisi ile çalisiyorum” dedi.

Önceden arpa, bugday ve mercimek ekimini yaptigini, baraj yapildiktan sonra sulu tarima basladigini ifade eden Akyildiz, “Bizim tarim alanimizin genislemesindeki en önemli olan kisim barajdi. Biz, baraj ile birlikte bu ise basladik. Su olmadan tarim isi olmaz. Önceden burada arpa, bugday, mercimek yetistiriyorduk, simdi ise patates, sogan, karpuz ve seker pancari yetistiriyoruz” diye konustu.



“Bölge ekonomisine katki sagliyoruz”

Ektigi ürünler ile bölge ekonomisine de büyük bir katkisi oldugunu söyleyen Akyildiz, “Burada 2 bin 100 dönümlük bir araziye patates, sogan, karpuz ve seker pancari ekiyoruz. Bölge için çok güzel bir katkidir. Yaptigimiz hizmet olmasaydi burada çalisan insanlar evlerinde yatarlardi. Ya da 1 ay findik toplamaya Adapazari’na gitmek zorunda kalacaklardi. Ama burada yilda 12 ay çalisiyorlar. Buraya ektigimiz ürünleri 5 Temmuz’da hasat edecegiz” seklinde konustu.

Tarim isçiligi yapan Hazal Akin, eslerine katkida bulunmak ve kendi harçliklarini çikarmak için günlük geldikleri tarim arazisinde çok memnun olduklarini söyledi.



Arkadaslariyla birlikte tarim isinde hem vakit geçirdiklerini hem ailelerine maddi destek sagladiklarini söyleyen Akin, “Burada tarim isçiligi yapiyoruz. Bu arazide toplam 40-50 çalisanimiz var. Ayni sayida baska bir bölümde de bu isçiler çalisiyor. Çok memnunuz çalisiyoruz. Esimize katkida bulunuyoruz kendi harçligimiz olsun kocalarimizdan para almayalim diye burada çalismaktayiz. Ben sahsen kendi esimden para almak istemiyorum kendi çalistigim parayi harcamak istiyorum. Biz burada su anda soganlarin arasindaki otlari aliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile