Diyarbakır'da, 37 çiftçiye ücretsiz sertifikalı tohum dağıtıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce sertifikalı tohumun önemini anlatmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için düzenlenen 'Sertifikalı Tohum Dağıtım Töreni'nde, ilde bu alanda faaliyet yürüten firma ve çiftçiler bir araya getirildi.
Törende, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla, tohum üreten firmalar tarafından, bugüne kadar hiç sertifikalı tohum ekimi yapmayan 37 çiftçiye, ücretsiz 22 ton buğday tohumu verildi.
Vali Hüseyin Aksoy, kentin, Türkiye'nin en önemli tarım potansiyeli bulunan illerinden biri olduğunu söyledi.
İldeki tarımı daha üst noktalara taşımak, ürün çeşitliliğini sağlamak, mevcut ürünlerin verimliliğini daha iyi bir boyuta getirmek için başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun önemli çalışma ve katkıları olduğunu anlatan Aksoy, 'Sulu tarıma geçme noktasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü önemli sulama projeleri var. Bunların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da devam ediyor ve planlama aşamasında olan çalışmalarımız var. Temel amaç, ürün çeşitliliğini, miktarını artırmak ve bölgenin, ilin tarımsal gelirini daha üst noktalara taşıyabilmek.' dedi.
Buğdayın en önemli ürünlerden biri olduğunu ve bu bitkinin ilk ana vatanlarından birisi olarak bu bölgenin bilindiğini aktaran Aksoy, şöyle devam etti:
'Buğdayın kalitesinin daha üst noktalara taşınması, daha verimli bir buğday üretimi gerçekleştirmek için sertifikalı tohum üreticiliği de Bakanlığımız tarafından öngörülen çalışmalarla belirli bir aşamaya kadar geldi. Özellikle Diyarbakır'da da bu anlamda bir altyapı oluştu ve sertifikalı tohum üretiminde de Türkiye'nin en önemli illerinden birisi haline geldi. Burası Türkiye'ye tohum gönderen en önemli illerden birisi olmaya başladı.'
Üreticilerin sertifikalı tohum kullanmaları durumunda, ürettiği ürünün daha üst kalitede olacağını ve bunları piyasada daha iyi bir fiyata satabilecek noktaya geleceğini bildiren Aksoy, 'Verim ve kalite artacak ve bunun da maddi anlamda olumlu bir yansıması olacak.' ifadelerini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da Diyarbakır'ın 15 milyon dekar alana sahip bulunduğunu ve bu alanın 7 milyon dekarının tarım arazisi olduğunu, bunun da yüzde 94'ünde tarla bitkileri ekildiğini belirtti.
Sertifikalı tohumun önemini anlatmak için böyle bir program düzenlediklerini anlatan Atalar, ilin sertifikalı tohum üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada olduğunu dile getirdi.
Son zamanlarda yapılan çalışmalarla sertifikalı tohum kullanımında artışlar yaşandığını vurgulayan Atalar, 'Diyarbakır'da yaklaşık 2 milyon arazide sertifikalı tohumla ekim yapılmaktadır.' dedi.
Atalar, bu yıl için 94 bin ton sertifikalı tohumun çiftçinin ekimi için sunulacağını belirtti.
Dicle ilçesi Bademli köyünde çiftçilik yapan ve ücretsiz tohum alan Zekeriya Ökmen, yaklaşık 300 dönüm arazisinde bugüne kadar hiç sertifikalı tohum ekmediğini söyledi.
Bu destekten dolayı memnun kaldıklarını belirten Ökmen, 'Daha önce sertifikalı tohum kullanmamıştım. İnşallah bundan sonra kullanacağız. İyi bir verim elde edip köylüye örnek olacağız.' ifadelerini kullandı.
Diyarbakırlı Çiftçiye Ücretsiz Sertifikalı Tohum
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla sertifikalı tohum üretimi yapan firmalardan 37 çiftçiye ücretsiz buğday tohumu verildi Vali Aksoy: 'Diyarbakır'da da bu anlamda bir alt yapı oluştu ve sertifikalı tohum üretiminde Türkiye'nin en önemli illerinden birisi haline geldi'.