Diyarbakirli Kadinlar Ipek Kozasindan Dekoratif Ürünler Yapiyor

Diyarbakirli Kadinlar Ipek Kozasindan Dekoratif Ürünler Yapiyor

Diyarbakir’in Baglar ilçesinde kadinlar ipek kozasindan dekoratif ürünler yapiyor.

Diyarbakir’da hem ev ekonomisine katki saglamak hem de kentteki kadinlara dokunmak için arayis içerisine giren Özlem Can, 15 yildir Kulp ilçesinden temin ettigi ipek kozasini isleyip dekoratif ürün haline getiriyor. Kadin kursiyerlerle birlikte üretilen ürünler, Türkiye’nin birçok sehrinde evleri süslüyor. Açtigi sanat atölyesinde isledigi ürünlerin tamamen dogal oldugunu söyleyen egitmen Özlem Can, ipek kozasini sekillendirdikten sonra organik boyalarla renklendirdiklerini belirtti.

Can, “15 yildir egitmenlik yapiyorum. Ayrica sanat atölyesi açtim. Türkiye’nin yüzde 60 ipek koza yetistiriciligi Diyarbakir’in Kulp ilçesinde yapiliyor. Ben de ilçede yetistirilen kozalardan dekoratif el sanatlari yapiyorum. Atölyemizde her türlü el sanatini yapma becerisine sahibiz. Kursiyerlerimizle evleri dekore edebilecek ürünler, is yerlerini süsleyebilecek ürünler, gelinlerin kullanabilecegi dekoratif ürünler gibi birçok el sanatini yapmaktayiz. Yaptigimiz ürünler tamamen dogal. Yüzde yüz ipek kozasini organik boyalarla boyayip, tamamen kimyasal bir sey içermeyen dekoratif ürünler yapiyoruz” dedi.

Ipek kozasindan yapilan ürünlerin torunlara kadar miras kalabilecegini dile getiren Can, “Ipek kozalari çok kullanislidir. Ipek kozasindan yapilan ürünler yüzyillar boyunca dayanabilir, kirilmaz, yirtilmaz, toz almaz. Bu bölgede ipek kozasindan dekoratif ürün yapan tek hoca benim. Hedefimiz uluslararasina açilabilmektir. Amacimiz bu güzellikleri sadece Türkiye’ye degil, tüm dünyaya yayabilmektir. Yani sira çalisma çaginda olup is sahibi olmayan herkesi yerimize davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bir vazo çiçeginin yapim asamasinin bir ay kadar sürebildigini söyleyen Can, “Ipek kozasindan yaptigimiz ürünler arasindaki vazo çiçeklerinin mesela yapimi bir ay kadar da sürebiliyor. Yaptigimiz ürünler tamamen kisiye özel tasarimlardir. Bir defa o ürünü yaptiktan sonra asla aynisini tekrar yapmiyoruz. Örnegin Diyarbakir’in fethi 639 yilinda yapildigi için 639 tane kozayi bölüp, 2022’de 1383’üncü yil dönümü oldugundan ötürü 1383 tane çiçekten güzel bir Türk bayragi ortaya çikardik” diye konustu.

Kursiyer Emine Ataykaya ise, 3 aydir egitim gördügünü ifade etti.

Ataykaya, “3 aydir Özlem hocamizin yanina gelip egitim görüyoruz. Burada dekoratif el sanatlari üzerine çalismalar yapiyoruz. Bu ürünleri tabii ki ipek kozalarindan yapiyoruz. Bu sanatla ugrastigimizda hem zamanimizi verimli kullaniyoruz hem de ruh sagligi açisindan iyi geliyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile