AHMET KAPLAN - Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 'iş garantili' hazır giyim kursu açıldı.
İlçedeki işsizlik sorununu çözmek için kolları sıvayan Kaymakam Turgay Gülenç, son yıllarda sayısında artış olan tekstil atölyelerindeki kalifiye elaman sıkıntısı gidermek ve kadın istihdamını artırmak için Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi'ni uygulamaya geçirdi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından finanse edilen projesi kapsamında 120 kadının hazır giyimde istihdam edilebilir duruma getirilmesine yönelik açılan 'iş garantili' kursa katılan kadınlar, eğitimin ardından Bismil'de faaliyet gösteren atölyelerde işe yerleştirilecek.
İki dönem şeklinde uygulanacak projenin ilk etabında yaklaşık 5 aydır eğitim gören kadınlar, kısa süre sonra sigortalı bir işe girecek olmanını mutluluğunu yaşıyor.
Kaymakam Gülenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bismil'in 115 bin nüfusuyla Diyarbakır'ın ikinci büyük ilçesi olduğuna işaret etti.
Ekonomisi tarıma dayalı olan ilçede tarıma dayalı sanayinin gelişmesine yönelik bir projeksiyonlarının olduğunu belirten Gülenç, tarıma dayalı bir organize sanayi bölgesi oluşturulması için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'deki en önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunu, özellikle de kadının istihdama katılım oranının düşük kaldığına değinen Gülenç, kursu bu sorunun ilçede giderilmesine yönelik atıldığını aktardı.
- 'Buradaki açığı gördük'
Gülenç, bazı tekstil firmalarının Bismil'de yatırım yapmak için kendilerinden yer talebinin yanı sıra sektördeki kalifiye elaman ihtiyacının da karşılanması yönünde talepte bulunulduğunu bildirdi.
İlçede üretim yapan 20'ye yakın firmanın yetişmiş iş gücüne sahip olmadığını vurgulayan Gülenç, 'İnsanımız ve işsizimiz çok ama bu konuda vasıflı elamanımız az. Buradaki açığı gördük. Bu açığı kapatmak üzere kursumuzu açtık.' dedi.
'Kadınlar, iş garantili bir şekilde bu kursa başladılar. Kursun sonunda ilçedeki firmalara yerleştirilecekler. Kurstan sonra sigortalı bir tekstil çalışanı olarak hayatlarına devam edecekler.' ifadesini kullanan Gülenç, şöyle devam etti:
'Kursiyerlerimiz, tekstilde aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm alanlarda eğitim alıyor. Buradan donanımlı bir personel olarak mezun olduklarında bu alanda faaliyet gösteren bütün firmalar talepte bulunuyor. Şu anda yaklaşık 60 kursiyerimiz var. Bütün personelimiz kurs bittikten sonra işe başlayacak. Anlaşma yaptığımız firmalar, kursu tamamlayan kursiyerlerimizi istihdam edeceklerdir.'
- Günlük ihtiyaçları karşılanıyor
Gülenç, kursiyerlerin günlük ihtiyaçlarının karşılanması için vakıf tarafından günlük 15 lira verildiğini belirterek, 'Bu aynı zamanda özendirici de oluyor. Ufak çaplı da olsa bir harçlık elde ediyorlar. Biz ne kadar vasıflı eleman yetiştirirsek o oranda talep olacaktır. Hem mevcut firmalar hem de yeni iş yeri açmak isteyenler de talep ediyor. Dolayısıyla kurs açtığımız her dönemde personelimiz işe yerleşecek.' diye konuştu.
- 'Kalifiye eleman olarak çalışabilirler'
Usta öğretici Ahmet Toptancı, proje kapsamındaki kursun iki dönem şeklinde olacağını ve her dönem için 60 kişiyi eğiteceklerini bildirdi.
Kursiyerleri mülakat seçkilerini belirten Toptancı, 'Bu eğitimi aldıktan sonra bu sektörde çalışacak arkadaşları seçmeye çalıştık.' ifadesini kullandı.
Yaklaşık 5 aydır devam eden birinci dönem kursundaki kadınları eğittiklerini vurgulayan Toptancı, 'Eğitimlerimiz uygulamalı olarak devam ediyor. Arkadaşlarımızın eğitim sürecini tamamladıktan sonra gittikleri yerde rahat bir şekilde kalifiye eleman olarak çalışabilirler. Kursiyerlerimizi eksiksiz yetiştirmeye çalışıyoruz.' dedi.
- 'Çalışacağım yeri de tespit ettik, konuştuk, anlaştık'
Kursiyerlerden evli ve 3 çocuk annesi Gülşah Ersöz, kursa katılmak için ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki mahalleden geldiğine işaret etti.
Kursa başvurmasında iş garantili olmasının büyük bir etken olduğunu belirten Ersöz, elde ettiği meslekle Türkiye'nin her yerinde çalışabileceğine dikkati çekti.
Ersöz, 'Benim bir işe ihtiyacım vardı. Tedavi etmem gereken küçük bir bebeğim vardı. Tedavisini İstanbul'da yaptırdığım için sürekli gidip geliyorum. Eşim tarla işçisi olduğu için kazancı evin, diğer çocukların okul ve küçük çocuğunun tedavi masraflarını karşılamak için yeterli gelmiyordu. Bundan sonra inşallah eşimin ve benim kazancım yetecek. Kimseye ihtiyacımız olmadan yaşayabileceğiz.' ifadesini kullandı.
'Çok şükür artık bir meslek sahibiyim, işim var artık. Kendi sigortamla, bütçemle kendi ayaklarım üzerinde durmayı başaracağım.' diyen Ersöz, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Yakın bir zamanda kursu tamamlayıp yarı zamanlı çalışmayı düşünüyorum. Çalışacağım yeri de tespit ettik, konuştuk, anlaştık. Çok güzel bir proje, kadınların kendi ayakları üzerinde durması, emekleriyle kendi paralarını kazanmaları çok güzel bir şey. Evde otur, bulaşık yıka, yemek yap, çocuk bak bu yeterli olmuyor. Kadınların da eşlerine destek olması gerekiyor. Her şeyden önce çocuklarımızı rahatça okutabilmek bizim için çok önemliydi. Çok şükür onu da başaracağımıza inanıyorum. Bu projeyi bize sundukları için sayın Kaymakamımıza binlerce kez teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun.'
- 'Geleceğimize iyi bir katkısı olacak'
Aygül Sayar, çalışma yaşamına dahil olarak aile bütçesine katkı sağlayabileceğini söyledi.
İş sahibi olacağının mutluluğunu yaşayan Sayar, 'Kursu bitirdiğim zaman bir işimin, geleceğimin olacağını biliyorum.Bundan sonra Türkiye'nin her yerindeki bir tekstil firmasında rahatlıkla çalışabilirim. Kursun bize ve ailemize büyük bir katkısı olacak. İş garantili olduğu için de çok iyi oluyor.' ifadesini kullandı.
- '25 kişiyi istihdam etme taahhüdünde bulundum'
Tekstilci Çetin Alsaç, İstanbul'da faaliyet yürüten bir firma olduklarını, devletin teşvik paketi kapsamında sağlamış olduğu imkanlardan faydalanmak üzere bir süre önce Bismil'de yatırım yaptıklarını belirtti.
Bismil ve Batman'da açtıkları atölyelerde yaklaşık 350 kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Alsaç, buradaki en büyük sıkıntının kalifiye eleman olduğunu bildirdi.
Bismil'deki atölyeye kalifiye işçileri 50 kilometre uzaklıktaki Batman'dan getirmek sorunda kaldıklarını ve bunun da maliyeti artırdığına dikkat çeken Alsaç, kaymakamlığın başlattığı projenin kendilerine büyük katkı sunacağını vurguladı.
Alsaç, en büyük sıkıntının eleman yetiştirmek olduğa işaret ederek, şunları kaydetti:
'Kaymakamlığa, atölyemde 25 kişiyi istihdam etme taahhüdünde bulundum. Bu kurstan 25 kişiyi iş yerimde istihdam edeceğim. Kursun bize katkısı çoktur, inşallah bunun devamı gelir. Sektörde bir çalışanı yetiştirmek için 6 aylık eğitime ihtiyaç var. Proje sayesinde bu maliyetten kurtuluyoruz.'
Diyarbakırlı Kadınların 'İş Garantili' Kurs Heyecanı
Bismil Kaymakamlığınca yürütülen 'Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi' kapsamında açılan iş garantili hazır giyim kursuna katılan kadınlar, kısa süre sonra işe girecek olmanın sevincini yaşıyor Kaymakam Gülenç: 'Kursiyerlerimiz iş garantili bir şekilde bu kursa başladılar. Eğitimden sonra sigortalı bir tekstil çalışanı olarak hayatlarına devam edecekler' Kursiyer Gülşah Ersöz: 'Kadınların kendi ayakları üzerinde durması, emekleriyle kendi paralarını kazanmaları çok güzel bir şey' İşletmecisi Çetin Alsaç: 'Bu kurstaki 25 kişiyi atölyemde istihdam edeceğim'