Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin Meclis toplantısında yaptığı açıklamada Kürtçe'nin artık 5. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak verilebileceğini açıklamasının ardından Diyarbakırlı vatandaşlardan yorumlar geldi. Diyarbakır’da bazı vatandaşlar Kürtçe’nin ana dilleri olduğunu ve bu nedenle Kürtçe eğitimin geç kalınmış bir karar olduğunu belirterek, “Bizce Kürtçe seçmeli ders olarak verilmesi geç kalınmış ama olumlu bir adımdır. Ben şahsen bir baba olarak çocuğuma Kürtçe seçmeli ders verilmesini isterim” diye yanıt verirlerken, bazı vatandaşlar ise Kürtçe'nin seçmeli ders olarak istemediklerini ana dilde eğitim verilmesini istedi.
Bir dönem çok dilli belediyecilik kararı ile görevden alınan, Kürtçe başta olmak üzere bir çok dilde hikaye kitabı bastırarak vatandaşlara dağıtan Sur belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise, “Kürtçe ile ilgili yasaklar hala devam ediyor. Ben Kürtçe çalışmalar yaptığım için hala ceza alıyorum. Hükümetin diller ile ilgili yasal düzenlemeyi yapmamasından dolayı hala ceza alıyoruz. Bu hükümet kendine serbest halka yasak yapıyor. Bir halkın dilini seçmeli ders olarak halka reva etmek o halka hakarettir. Ben Başbakan’a soruyorum, başka bir halkın dilini ona seçmeli ders olarak reva görseydik acaba kabul eder miydi? Başbakan Almanya’da oradaki Türkler için asimilasyon bir insanlık suçudur diyor ama Türkiye’deki Kürtler için de ana dilde eğitim bu ülkeyi böler diyor. Bir kırıntı olsun diye seçmeli ders olarak veriyor. Yarın seçmedi kimse diyecek, biz verdik seçmediler demek ki Kürtçe'yi istemiyorlar diyecek. Bir Türk, bir Alman için Kürtçe seçmeli ders olabilir, ama bir Kürt için seçmeli ders olmaz. Ana dilde eğitim olmalı, bunun olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
Diyarbakırlı Vatandaşlardan Kürtçe Seçmeli Ders Yorumu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak verilecek” açıklamasının ardından Diyarbakır’da bazı vatandaşlar bu kararın geç kalınmış bir karar olduğunu belirtirken, bazı vatandaşlar ise Kürtçe’nin seçmeli değil daimi ders olmasını istedi.