Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Klinigi’nden Diyetisyen Pinar Dogan, mevsim geçislerinde beslenme düzenimizde dikkat edilmesi gerekenler hakkinda uyarilarda bulundu.
Vücudun hastalik olusturma potansiyeline sahip mikroorganizmalar ile mücadele eden ve çesitli hastaliklarin gelisimine engel olan sistemine bagisiklik adi verildigini dile getiren Diyetisyen Dogan, C Vitamini, A Vitamini, demir bakimindan zengin besinler, kalsiyum ve protein içeren gidalar, yaban mersini ve bitter gibi antioksidan bakimindan güçlü besinlerin soguk havalarda bagisikligi güçlendirdigini söyledi.
Diyetisyen Dogan ayrica, badem, çekirdek, ceviz ve findik gibi besin degeri yüksek kuruyemisler, Omega-3 degeri yüksek besinler olan deniz ürünleri ve bitkisel protein barindiran bakliyatlar ve yogurt gibi probiyotik içeren besinlerin düzenli tüketilmesi konusuna dikkat çekti.
Diyetisyen Dogan, bagisikligi olumsuz etkileyen besinleri ise söyle siraladi:
“Trans yaglar (kizartmalar, fast-food, pasta vb.), islenmis paketli gidalar (çikolata, cips gibi paketli atistirmaliklar), islenmis etler (salam, sosis vb.), gluten içeren gidalar (bugday unu, pide, lavas, ekmek) -Rafine seker içeren yiyecekler.”
Uyku düzenine dikkat edilmeli
Bagisiklik sistemini güçlendirme yollarina da deginen Dogan, dengeli beslenme kurallarina uyulmasi, her besinden gerekli ölçülerde ve dengeli olarak tüketilmesi gerektigini vurguladi. Hareketsiz yasam tarzindan uzak durulmasi ve düzenli egzersiz yapilmasini söyleyen Diyetisyen Dogan, “Uyku düzenine dikkat etmeli ve bol sivi tüketmelisiniz. Asiri stresten uzak durmali ya da stres yönetimi için gerekirse uzman yardimi almalisiniz. Ideal kiloyu korumak ya da ideal kiloya ulasmak önemlidir. Bunun için uzman yardimi alabilirsiniz. Ayrica alkol, sigara gibi zararli aliskanliklardan da uzak durulmalidir” seklinde konustu.
Mevsim geçislerinde beslenmeye dikkat
Mevsim geçislerinde ani isi degisimleri ile yorgunluk, halsizlik, sürekli karbonhidrat yeme istegi ve hastaliklarin görülebildigini; yeterli ve dengeli beslenmeyle bu sikayetlerden kurtulmanin mümkün oldugunun belirten Diyetisyen Dogan, “Bol su içerek hastaliklardan korunun. Günde 8-12 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin. Oruç tutanlar da oruç tutulan saatler disinda aralikli ve sik sik 8-12 bardak su tüketmeye dikkat etmelidir. Bitki çayi tüketimini bir uzman tavsiyesiyle gerçeklestirin. Kahveyi az, bitki çayini daha çok tüketin. Halsizlik, yorgunluk için bol sebze, meyve tüketin. Ramazan’da oruç tutacaksaniz ve saglik sorununuz varsa, öncesinde doktorunuza danisin. Uzun saatler aç kalmak kan sekerinin düzensiz düsmesi ve yükselmesine neden olabileceginden, bahar yorgunlugunu daha fazla hissetmenize neden olur. Haftada 2 kez balik tüketin. Omega-3 yag asitleri içeren besinleri tüketin. Yagli tohumlar olan kuru yemisler, ceviz findik, badem gibi besinler Omega-3’den zengin kaynaklardir” ifadelerini kullandi.
“Aksam yemeklerinizi hafifletin”
Fiziksel aktivitelerin ihmal edilmemesi gerektigine de dikkat çeken Diyetisyen Dogan, “Egzersiz yapin, merdiven çikarak, tempolu yürüyüsler yaparak aktivitenizi artirin. Aksam yemeklerinizi hafifletin, iftarda agir ve yagli yiyeceklerden kaçinin. Kaliteli bir uyku ile güne daha dinlenmis ve enerjik baslayin. Günde 6-8 saat uyumaya dikkat edin” dedi.
Diyetisyen Dogan Açiklamasi 'Mevsim Geçislerinde Omega-3 Içeren Besinler Tercih Edin'
Mevsim geçislerinde ani isi degisimleri ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve sürekli karbonhidrat yeme isteginin çok sik görülen sikâyetler arasinda oldugunu, yeterli ve dengeli beslenerek bu sikâyetlerden kurtulmanin mümkün oldugunu belirten Diyetisyen Pinar Dogan, “Mevsim geçislerinde Omega-3 yag asitleri içeren besinleri tüketin. Yagli tohumlar olan kuru yemisler, ceviz findik, badem gibi besinler Omega-3’den zengin kaynaklardir. Bunun disinda haftada 2 gün balik tüketimi de önemlidir” dedi.