Yazın serinlemek için sıvı tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nde görevli Diyetisyen Berna Ertuğ, şöyle konuştu: “Günde 2- 2.5 litre su tüketiminin yanı sıra su içeriği yüksekliği nedeniyle taze sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir. Spor yapan ve ağır işlerde çalışanların sıvı ihtiyaçları daha fazladır. Sıvı alımının karşılanmasında su haricinde süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz komposto ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihlerdir.”
Yazın dinç kalmak için C vitami bakımından zengin yeşil biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler, A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler, E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğ şunları söyledi: ”Et seçiminde de bağışıklık sistemi için çok önemli olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin olduğu besinlerden balık, haftada 2-3 kez tüketilmelidir."
Yazın deniz keyfi öncesi bazı beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ertuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yemek yendikten sonra en az 30-45 dakika denize girmek uygun değildir. Yine deniz öncesi 1-2 porsiyon meyveden oluşan küçük bir ara öğün tüketilebilir. Plajdayken mutlaka su tüketiminize özen gösterilmelidir. Plaj çantasında kuru veya taze meyve, grisini, fındık, ceviz bulundurularak gün içerisinde de peynirli sandviç ve ayran, ızgara ve salata, tost ve ayran şeklinde seçim yapılabilir."
Katı yağların kalp krizi riskini artırıcı etkisi olduğunu belirten Ertuğ, sözlerine şöyle devam etti: "Kalp krizleri yaz aylarında daha çok görülmektedir. Bu nedenle özellikle yemeklerde bitkisel sıvı yağ kullanımına dikkat edilmelidir. Yağlı tohumlar (bitkisel yağlar, ceviz, fıstık gibi) da yağ içerdiğinden aşırı miktarda tüketilmemelidir. Özellikle kahvaltılarda ekmeğe sürülen yağlarla, sebze yemeklerinde aşırı yağ kullanmamaya özen gösterilmelidir. Krema, mayonez gibi yağlı besinlerin sıcakta bozulma riski çok yüksek ve sindirimi zordur. Ayrıca, pişirme yöntemleri çok önemlidir. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.”
YAZ AYLARINDA YASAKLAR LİSTESİNDEKİ YİYECEKLER
Yağda kızartmalar, kavurmalar (et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinlerin yazın yasaklar listesindeki yiyecekler arasında olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Berna Ertuğ, bu yiyecekleri şöyle sıraladı: “Aşırı tuz ve tuzlu besinler. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş besinler. Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, beyin) bütün yağlı yiyecekler (yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar) kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin, şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar. Alkollü içki tüketimine de dikkat edilmelidir. Tüketimde tercih hafif alkollü içkilerden yana kullanılmalı, özellikle aç karnına alkol alınmamalıdır.”
Diyetisyen Ertuğ: 'yazın Çok Su Tüketin'
Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz aylarında sağlıklı ve dinç kalabilmenin en önemli şartının doğru beslenmek olduğunu belirtti.