Diyetisyen Tekay Açiklamasi 'Bayramda Yeterli Ve Dengeli Beslenme Ilkelerini Unutmamamiz Gerekiyor'

Diyetisyen Tekay Açiklamasi 'Bayramda Yeterli Ve Dengeli Beslenme Ilkelerini Unutmamamiz Gerekiyor'

Ramazan boyunca az ögün sayisi ve kisitli yeme süresinin ardindan normal besine geçiste sindirim problemlerinin yasanabildigini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Kübra Tekay, "Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamiz gerekiyor. Yine bayram sabahi hafif bir kahvalti ile güne baslamakta fayda görüyoruz" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmani Kübra Tekay, Ramazan ayi sonrasi saglikli beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Dünya Saglik Örgütü’nün de önerdigi besin ve sivilarin tüketilmesi noktasinda uyarilarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmani Tekay, hipertansif bireyler, kronik böbrek ya da kardiyovasküler hastaligi olanlarin ise bayramdan dolayi beslenmelerini bozmamalarini, normal diyetlerine devam etmelerini önerdi.

“Yiyecek miktarini aniden artirmamak lazim”

Kan sekerini hizli yükselten gidalar hakkinda bilgi veren Tekay, “Ramazan boyunca az ögün sayisi ve kisitli yeme süresinin ardindan normal besine geçiste sindirim problemleri yasanabilir. Bayramda evde hazirladigimizi ve ikram edilen yüksek enerjili çikolatalar, börekler, kekler kan sekerini hizli yükselten enerji içerigi yüksek gidalardir. Birden bu besinleri tüketmek hem sindirim sistemleri problemlerine hem kan sekerine hem de hipertansif bireylerde özellikle tansiyon dalgalanmalarina neden olabilir. Bu sebeple bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamiz gerekiyor. Temel olarak 5 besin grubundan yeterli miktarda tüketilmelidir. Bunlar, süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve, ekmek ve tahillar. Bu grubun ardindan tabii ki yiyecek miktarini aniden artirmamak lazim. Ögün sayisi araya en az 2 saat, en fazla ise 4-5 saat birakilarak ayarlanabilir; ögün sayisi 2-3. Planlanmanin ardindan ara ögün yapmanizi öneriyoruz. Bu ara ögünlerde meyve, hosaf, komposto, ayran gibi sivilar tüketilebilir” diye konustu.



"Hafif bir kahvalti ile güne baslamakta fayda görüyoruz"

Bayram sabahi kahvalti ve sonrasinda tüketilmesi gereken tatlilar ile ilgili önerilerde bulunan Tekay, “Bayram sabahi hafif bir kahvalti ile güne baslamakta fayda görüyoruz. Bu hafif kahvalti, klasik Türk kahvaltisi olabilir ama içerisinde salam, sucuk, sosis, pastirma ya da kizartma ve hamur islerinin olmasini önermiyoruz. Genel anlamda bayramda tatli tüketimi artiyor. Bu sebeple kahvaltida bal, reçel, pekmez gibi ürünlerin tüketilmesini istemiyoruz. Domates, salatalik, yesil ve kirmizi biber ve yesil yaprakli sebzeler ise hem tabagimizin hem de masamizin en çok yer tutan kismi olmali. Dünya Saglik Örgütü’nün önerdigi günlük tatli, basit seker tüketimini göz önünde bulundurdugumuzda yaklasik 2 bin kalori alan bir bireyin maksimum 200 kalorisinin sekerden gelmesini öneriyoruz. Bu da günlük olarak 1 porsiyon sütlaç, asure, 1 porsiyon puding ya da 1 porsiyon dondurma seklinde söylenebilir. Üç günlük bayram döneminde bir iki sefer baklava yenebilir. Bu süreçte diyabeti olan hipertansif bireyler, kronik böbrek ya da kardiyovasküler hastaligi olan bireylerin ise bayramdan dolayi beslenmelerini bozmamalarini, normal diyetlerine devam etmeleri önerilmekte. Ayrica günlük olarak 2 ile 2,5 litre gün içine yayarak su tüketilmesini öneriyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile