Diyetisyen Uyarisi Açiklamasi Kurban Bayraminda Misafirlige Aç Karnina Gitmeyin

Diyetisyen Uyarisi Açiklamasi Kurban Bayraminda Misafirlige Aç Karnina Gitmeyin

Kurban Bayraminda beslenme ile ilgili uyarilarda bulunan Diyetisyen Eda Mancoglu porsiyon kontrolü yapabilmek için özellikle misafirliklere aç gidilmesi gerektigini hatirlatti. Mancoglu ayrica sindirim konusunda sorun yasamamak için ise et yaninda tüketilmesi gereken gidalarla ilgili de tavsiyeler verdi.

Kurban Bayrami ile birlikte artan et tüketiminin getirecegi saglik problemlerinden dolayi her yil oldugu gibi bu yil da uzmanlar bayram öncesi uyarilarina devam ediyor. Özellikle sindirim bakimindan zor olan etin nasil tüketilmesi, yaninda ne yenilmesi ve nelere dikkat edilmesi konusunda görüslerini bildiren BHT Clinic Istanbul Tema Hastanesinden Diyetisyen Eda Mancoglu, porsiyon kontrolüne de dikkat çekti. Mancoglu ayrica bayramlarin vazgeçilmez gelenegi olan ziyaretler için de bu porsiyon kontrolünü yapabilmek adina, “Aç karnina misafirlige gitmeyin” dedi.

“Hemen degil birkaç gün sonra tüketilmeli”

Öncelikli olarak etin sindirim sistemine verecek oldugu rahatsizliklar için uyarilarda bulunan Diyetisyen Eda Mancoglu, “Kurban eti sindirimi sert oldugu için zor bir ettir. Bu yüzden özellikle mide rahatsizligi olan bireylerin kesilir kesilmez kurban etini tüketmeleri, hazimsizlik, siskinlik ve sindirim sorunlarina sebebiyet verebilir. Ayni zamanda kolesterol ve doymus yag içerigi yüksek bir et oldugu için kolesterol, hipertansiyon veya kardiyovasküler problemi olan hastalarin kurban etini daha porsiyon kontrolünde dikkat ederek tüketmeleri gerekir. Hemen kesilir kesilmez degil ama eti birkaç gün beklettikten sonra tüketmek, sindirim ve hazimsizlik problemlerinin önüne geçmis oluruz” dedi.

Yaninda sebze yenilmeli

Et ile birlikte sindirimi kolaylastiracak besinlerin de tüketilmesi gerektigini aktaran Eda Mancoglu, “Biz eger kurban etine posa kaynagi zengin bir sebze ile mesela salata ya da firinda sebze ile desteklersek daha rahat sindirim saglayacaktir. Yine yavas yavas hazmi kolaylastiracak sekilde yeme yaparak da daha iyi bir sindirim saglayabilirler” dedi.

Sivi tüketimi önemli ama zamani daha da önemli

Su ve sivi tüketiminin önemli oldugunu fakat ögün sirasindan ziyade yarim saat önce veya sonra tüketilmesi gerektigini söyleyen Mancoglu, “Yemeklerle birlikte sivi tükettigimiz zaman sindirimi zorlastirabiliriz. Bu sebeple sivi tüketimini yemekten yarim saat önce ya da sonra seklinde yaparlarsa daha rahat sindirim saglayacaklardir. Çünkü yemek yerken su içtigimizde mide asidik bir ortam ve asit degerini düsürmüs oluyoruz. O yüzden tabi ki günlük ihtiyaçlari olan sivi miktarini karsilamalilar ama yemekle birlikte tüketirlerse bir tik daha zorlanacaklardir” diye konustu.

Misafirliklere ve ikramliklara dikkat

Hem yine bayramin vazgeçilmezleri arasinda olan tatli hem de yapilan ziyaretlerde asiriya kaçilmamasi adina porsiyon kontrolü ile ilgili de uyarilarda bulunan Mancoglu, “ Zaten et çok agir üzerine tatli geldiginde sonrasinda pismanliklar yasayabiliyoruz. Mümkün oldugu kadar tabi ki de disari çikrigimizda yemek yiyecegiz, misafirliklere gidecegiz ama serbetli tatlilardansa sütlü tatlilar tercih edilebilir ve önerim aç karnina misafirligi gidilmemesi. Evde küçük atistirmaliklar yaparlarsa ikram edilen gidalari gördükleri zaman kendilerini daha rahatlikla alikoyabilirler. Günün son ögününü de yatis saatine göre ayarlayabilirsiniz. Engel bir saglik probleminiz yoksa yatisa bi 3-4 saat kala aslinda yemek tüketimini kesmeliyiz. Zaten protein zor sindirilen bir besin oldugu için diyelim ki 11-12 gibi yatan birisinin 6 gibi besin tüketimini kesmesi dogru olacaktir” dedi.

Son olarak kavurma ile birlikte siklikla tercih edilen pilav ve ekmek ile ilgili de hatirlatmada bulunan Mancoglu, “Proteinin yaninda tabi ki de karbonhidrat kaynaklarini da tüketmeye dikkat edecegiz. Fakat tercih ettigimiz karbonhidrat kaynaklarinin kan sekerini hizli yükseltmemesi lazim. O yüzden pilav ve ekmek kontrolünü çok fazla yapamadigimiz için tam tahil ve bugday ürünleri tercih edilmelidir. Fakat her ne yersek yiyelim porsiyon kontrolü yapmak ve tabaklarimizi küçük tutarsak daha iyi olacaktir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile