Diyetisyenden Bayramda Beslenme Uyarilari

Diyetisyenden Bayramda Beslenme Uyarilari

Kurban Bayrami’nda artan et tüketimiyle ilgili uyarilarda bulunan Diyetisyen Sevil Ülger, “Özellikle dinlendirilmeden tüketilen etler sindirim problemlerine sebebiyet verebiliyor” dedi.

Bolu’da Abant Izzet Baysal Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Diyetisyeni Sevil Ülger, Kurban Bayrami süresince tatli, seker tüketimine ek olarak kirmizi et tüketiminin miktari ve sikliginin artacagina isaret ederek, saglikli beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu. Etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektigini söyleyen Ülger, kalp, damar ve kronik hastaligi olanlarin özellikle et tüketimine dikkat etmeleri gerektigini belirtti.



“Pisirme sekli çok önemli”

Etlerin pisirilmesinde geleneksel yöntemleri önermeyen Ülger, “Bayramda muhakkak etler dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekiyor. Özellikle dinlendirilmeden tüketilen etler sindirim problemlerine sebebiyet verebiliyor. Pisirme sekli tabi ki çok önemli. Geleneksel pisirme sekillerinden olan kizartma ve kavurma yöntemlerini biz önermiyoruz. Daha saglikli pisirme yöntemleri haslama, bugulama, izgara seklinde yöntemlerini kullanabiliriz. Yine et tüketirken özellikle demir emilimini artmasini saglayabilmek amaciyla C vitamininden zengin bol limonlu salatalar veya zeytinyagli sebze yemekleri de soframizda muhakkak bulunmasi gerekiyor” dedi.



“Bol su tüketilmeli”

Günde 2 litre su içilmesi gerektigini belirten Ülger, “Yine bu dönemde sindirim problemlerinin önüne geçmek amaciyla bol miktarda su tüketimini biz öneriyoruz. Biz günde en az 8-10 bardaga kadar su tüketilmesini söylüyoruz. Buda ortalama 2-2,5 litreye tekabül etmektedir. Sunu unutmayalim ki gün içerisinde içtigimiz çay, kahve ya da diger bitki çaylari suyun yerine geçmiyor. Dolayisiyla suyun sadece su olarak takibini yapmakta fayda var” diye konustu.



“Günde 10 bin adim atilmali”

Fiziksel aktivitenin önemine dikkat çeken Sevil Ülger, “Aslinda sedanter yasam günümüzdeki en büyük problemlerden biri ve birçok hastaligin altinda yatan en önemli etkenlerden birisi de hareketsiz bir yasam tarzi. Bunu aslinda sadece bayramla sinirlandirmamak lazim. Aslinda genel öneri olarak biz fiziksel aktiviteyi yasamimizin her aninda istiyoruz. Günde 10 bin adima muhakkak ulasilmasi gerektigini söylüyoruz. Tabi bu fiziksel aktivitenin yapildigi zaman dilimi de çok önemli. Çok dolu mideyle yapilan fiziksel aktiviteleri biz önermiyoruz. Yemek yedikten 1-1,30 saat sonra fiziksel aktivitenin yapilmasi çok daha uygundur” ifadelerini kullandi.

“Kronik rahatsizligi olanlar dikkat etmeli”

Bayram boyunca et tüketiminde kronik rahatsizligi olanlarin daha fazla dikkat etmeleri gerektigini söyleyen Diyetisyen Sevil Ülger, “Kirmizi et ve sakatatlar kolesterol bakimindan oldukça zengin besinlerdir. Dolayisiyla kalp hastaligi, tansiyon ya da diyabet gibi kronik rahatsizligi bulunan, bu kronik rahatsizligi olan hastalarin et tüketimine çok dikkat etmeleri lazim. Özellikle orada porsiyon kontrolünü çok iyi ayarlamalari gerekiyor. Pisirme sekli de çok önemli. Saglikli pisirme yöntemlerini kullanmalari gerekiyor. Haslama, bugulama, firinda veya izgara yöntemleri kullanilabilir. Yine bu dönemde çok fazla tatli tüketimi, seker tüketimi olabiliyor. Bu da diyabetli hastalarin kan seker düzeylerini yükseltebiliyor. Dolayisiyla bu süreçte kronik rahatsizligi olan bireylerin hem et tüketimine hem pisirme sekline hem de tatli tüketimine çok çok dikkat etmesi gerekmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile