Diz Kireçlenmesi En Çok Kadinlarda Görülüyor

Diz Kireçlenmesi En Çok Kadinlarda Görülüyor

Diz kireçlenmelerine sebep olan faktörlerin bilinmedigini ancak risk faktörleri hakkinda bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Haci Bayram Tosun, idiopatik olarak tanimlanan diz kireçlenmelerinin çok siklikla ileri yaslarda ve daha çok kadinlarda meydana geldigini gözlemlediklerini söyledi.

Elazig Mediline Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Haci Bayram Tosun, diz agrilarina en sik neden olan ileri yaslarda diz kireçlenmeleri ve ileri derecedeki diz kireçlenmesinde etkili tedavi yöntemi hakkinda bilgi verdi. ’Total Diz Protezi Ameliyati’ yapilarak dize eklem replasmani tedavisi ile ciddi basari elde ettiklerini kaydeden Doç. Dr. Tosun, bunun sonucunda hastalarin ciddi sekilde hem agri hem de sosyal hayata uyum açisindan konfora kavustugunu dile getirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Haci Bayram Tosun, ’’Diz kireçlenmeleri en sik idiopatik olmak üzere bir çok neden bagli olabilir. Travmalara, eski romatizma hastaliklarina, bag doku hastaliklarina ya da aks bozuklari gibi dogustan deformitelere bagli gözlenebilir. Idiopatik dedigimiz diz kireçlenmeleri çok siklikla ileri yaslarda ve kadinlarda sik gözlenmekte. Sebebi ne olarak bilinmemekte ama dizde egilme, agri, ses gelmesi ve ciddi sekilde zorluklara neden olmaktadir’’ dedi.

Diz kireçlenmesinin kadinlarda daha sik görüldügünü gözlemlediklerini belirten Doç. Dr. Tosun, ’’Ilk dönemlerde çok önemli tedaviler var. Fizik tedavi ve rehabilitasyon gerçekten önemli bir tedavi yöntemi. Erken yaslarda baska yöntemler de var. Halk arasinda diz kireçlenmelerinde bazilarinin sivisi bitmis bazilarinin ise kemikleri birbirine sürtünüyor gibi bir çok ifade kullaniliyor. kireçlenmede esas olay, kikirdak yüzeyi kaybinin olmasidir. Bunun sonucunda kemik doku çikiyor. Kemik doku çiktigi zaman da hem dizde aks bozukluguna bagli sürtünmeler meydana geliyor hem de ciddi sekilde kisinin sosyal hayatini engelleyen agrilara neden oluyor" diye konustu.

Uyguladiklari diz protezi ameliyatinin amacina deginen Tosun, "Hastanin agrisini gidermek, kaybolmus bu kikirdak dokunun yerine ipmlantlarla dizine yerlestirip hem sürtünmeyi engellemek hem de hastanin mobilizasyonunu saglamaya çalismak. Buradaki amaç, hastaya konfor saglamak ve agrilarini gidermek. Bu ameliyatin önemli bir komplikasyonu yok. Enfeksiyon haricinde çok ciddi korkulan bir sey yok. Hastalara ciddi sekilde hem agri açisindan hem de sosyal hayata uyum açisindan konfor sagliyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile