Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, diz ve kalça protezleri konusunda bilgi verdi. Doç. Dr. Coşkun, "Uzun süreli, şiddetli eklem ağrısı ya da eklem hareketlerinin kısıtlanmaya başlanması ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmesinin zorlaşması gibi durumları yaşıyorsanız sizde kalça ve diz protezi için aday olabilirsiniz. Bunun için mutlaka geç kalmadan mutlaka bir uzman doktora başvurun. Diz, bacağın bükülebilen orta dış kesimidir. Uyluk kemiğiyle kavi ve kamış kemiklerinin eklemlerinden oluşur. Kalça ise uyluk ve leğen kemikleri arasındaki eklemdir. Diz ve kalça protezleri hakkında bilgi vermeden önce bu bilgileri vermek istedim: Bu anlamda bu eklemlerin yüzeyinde oluşan hasar yüzünden ağrı çeken, yürüyemeyen ve günlük yaşamı aksayan çok sayıda insan vardır. Doğru hastaya yapılan protez ameliyatları bu güçlükleri ortadan kaldırabiliyor. Dünyada yapılan protez ameliyatlarının ilk sırasında diz, ikinci sırasındaysa kalça protezleri yer aldığı görülmektedir” diye konuştu.
Diz ve kalça protezine ihtiyaç duyulan durumlar
Diz veya Kalça Protezi cerrahisinin dünyada en sıklıkla gerçekleştirilen ortopedik cerrahi girişimler arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Cem Coşkun, “Aşınmış olan eklem yüzleri, özel tasarlanmış malzemelerle kaplanarak yapay bir eklem oluşturulur. Gelişen cerrahi teknikler, kullanılan maddeler ve tasarım alanındaki ilerlemeler sayesinde günümüzde başarılı bir tedavi yöntemi olarak sıklıkla uygulanmaktadır. Yaşlanma ve yıpranma ile ortaya çıkan dejeneratif artritler, kazalar, yaralanmalar, kırıklar sonucu gelişen travmatik artritler, romatizmal hastalıklarla ortaya çıkan romatoid artritler, eklemi tutan enfeksiyonlar sonucu oluşan enfektif artritler, eklem yüzeyindeki kıkırdağı bozarak artroza yani kireçlenmeye neden olan durumlarda bu protez ameliyatları ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde konuştu.
Diz ve kalça protezleri için herkesin aday olabileceğini belirten Coşkun, “Uzun süreli ve şiddetli eklem ağrısı, ağrı kesici ve fizik tedavi ile geçmeyen ağrılar, ağrıyı gidermek için sürekli ve giderek artan dozda ağrı kesici almak, ayakta kalma veya yürüme süre ve mesafesinin giderek azalması, eklem hareketlerinin kısıtlanmaya başlanması ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmesinin zorlaşması, bacaklarda kısalık ve çarpılma gibi gözle görülür deformitelerin oluşması gibi durumları yaşıyorsanız kalça veya diz protezi için aday olabilirsiniz. Bunun için mutlaka geç kalmadan mutlaka bir uzman doktora görünün” açıklamasında bulundu.
Diz Ve Kalça Protezleri
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun, “Dünyada yapılan protez ameliyatlarının ilk sırasında diz, ikinci sırasındaysa kalça protezleri yer aldığı görülmektedir” dedi.