Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen Diyarbakır Bazalt Konferansı'nda konuşan Cengiz, ilin en büyük taş rezervinin bazalt taşı olduğunu belirterek, bu taşın çok dayanıklı olması dolayısıyla tarihi Diyarbakır surlarının binlerce yıldır yıkılmadığını belirtti.
Cengiz, kesiminin zor ve maliyetli olması nedeniyle bazalt taşının yeterli düzeyde işlenmediğini ifade ederek, "Bazalt taş, bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördü. Çünkü bazalt taşının kesim maliyeti çok yüksektir. Teknolojik gelişmeler sayesinde bu maliyetlerin düşmesiyle gelecek yıllarda bazalt kullanımında büyük artış olacak. Bazalt taş, doğayı tahrip etmeden elde edilebilecek bir taştır. Diyarbakır'da kesim yapan bazı firmalar var ancak sayıları yetersizdir" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş da bazalt taşın Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır sınırları içerisindeki geniş bir alanda yoğun olarak bulunduğunu, bunun bölge ekonomisine kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Devrim Türk ise Diyarbakır'dan yapılan 200 milyon dolar tutarındaki ihracatın büyük kısımını mermercilik sektörünün oluşturduğunu bildirdi.
Bazalt taşının yeterli düzeyde işlenmesi durumunda ihracatın çok daha yüksek olacağını kaydeden Türk, "Bazalt kullanımının artması üretiminin de yükselmesini sağlayacaktır. Bu nedenle yerel yönetimler, park ve bahçe düzenlemelerinde bazalt taşı kullanmalı. Aynı şekilde mimarlar da projelerinde bazalt taşa yer vermelidir" dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Harun Yalçınkaya da Türkiye'de bazalt taşın en yoğun olarak Karacadağ yöresinde bulunduğunu dile getirdi.
DMMD Başkan Vekili Cengiz'den Açıklama
Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Odası Başkan Vekili Selahattin Cengiz, işlenmesi zor olan bazalt taşının, bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü söyledi.