Doç. Dr. Altintop Açiklamasi 'Saglik Çalisanlarinda Asidan Sonra Ölümle Sonuçlanmis Vaka Yok'

Doç. Dr. Altintop Açiklamasi 'Saglik Çalisanlarinda Asidan Sonra Ölümle Sonuçlanmis Vaka Yok'

Kayseri Devlet Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Ismail Altintop, pandemi servislerinde asisi eksik hastalari gördügünü, yogun bakimlarda da asisizlar çogunlugu olusturdugunu dile getirerek, "Saglik çalisanlarinda asidan sonra ölümle sonuçlanmis vaka yok" dedi.

Kayseri Devlet Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Ismail Altintop, korona virüsle mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Altintop, vatandaslara asi konusunda uyarilarda bulunarak, "Kayseri Devlet Hastanesinde pandemi ile mücadelemiz devam ediyor. Bu mücadele kapsaminda hem pandemi polikliniklerimiz çalisiyor hem de asi polikliniklerimiz çalisiyor. Asi polikliniklerimizi gece 23.00’a kadar açik tutuyoruz ve vatandaslarimiz o saate kadar gelip asi olabiliyorlar. Hastanemizde biontech ve sinovac olmak üzere 2 asimiz da mevcut. Bunun disinda pandemi servislerimiz ve yogun bakimlarimiz var. Pandemi servislerini gezdigimizde asilari eksik olan hastalari görmek ile birlikte, asi olmayan hastalarin yogunlukta oldugunu görüyoruz. Ancak bizi üzen durum su ki; yogun bakimlarin yogunlugu her ne kadar azaldi desek de yogun bakima yatan hastalarda yas grubunun önceki yatislara göre daha genç oldugunu görüyoruz. Bunun nedeni de asi olmayan hastalar. Bakanligimizin açiklamasi ile delta varyanti yüzde 90 civarinda ve delta plus varyantindan bahsediliyor. Her iki varyantinda bulasicilik orani çok yüksek. Agustos ayinda olmamiz ve Kayseri’nin yogun olmasi bulasiciligi biraz daha artirdi. Özellikle asisi olmayan hastalarda hastaneye yatislarimiz son dönemde artti" ifadelerini kullandi.

"Sosyal medyadaki asi karsitlarindan etkilenmeyin"

"Elimizde asi gibi bir gücümüz var" diyen Altintop, "Bu hastalikla savasmakta elimizde asidan baska bir imkan yok. Biz saglikçilar olarak yogun bakimdaki hastalarimiza ciddi manada üzülüyoruz. Yani 40-50 yaslari araligindaki hastalarimizda bir artis oldu. Vatandaslarimiza elimizde imkan varken asilarimizi olmayi öneriyoruz. Burada sosyal medyadan ya da bilinmeyen sitelerden veya konusunda uzman olmayan kisilerden etkilenmek yerine bakanligimizin, uzmanlarimizin, aile hekimlerimizin önerilerine uyarak kendilerine uygun asiyi seçerek olmalarini istiyoruz. Olasi bir engel durum varsa da bunu hekimleri ile teyit etmelerini istiyoruz. Bizim için insanimiz degerli, bizim mutfagimizda her zaman insan var, insan hayatini kurtarmak bütün dünyayi kurtarmaktir. Biz pandemiyi konusuyoruz ama bizim hastanemizin sadece yüzde 8’i pandemi hastalari ile dolu, bunun disinda diger hastaliklar var. Bu diger hastaliklardan da en çok etkilenen grubumuz yine yasli hastalarimiz. Biz asi olmayarak saglik sistemimizi yorarken, bundan hizmet almak isteyen yasli kesim ya da kronik hastaligi bulunan kesimde etkileniyor. Bir sekilde biz de bu anlamda vebale girmis oluyoruz" dedi.

Bu dönemde diger hastaliklarla ilgili basvurularinda arttigini dile getiren Altintop, vatandaslarin randevularini almalari gerektiginin altini çizerek, "Diger hastaliklarla ilgilide vatandaslarimizda anormal bir basvuru var. Bunun sebebi de vatandaslarimiz pandemi döneminde, kapanmalarda birçok hastaligini erteledi ve bir çogunun hastaliginda ilerlemeler oldu. Bu hastalarimizin kontrolleri var, içmis oldugu ilaçlarin yazimi var. Bu anlamda devamli hastanemize basvurularda bir artis görüyoruz. Biz bu basvurular sirasinda devamli MHRS sisteminin kullanilmasini öneriyoruz. Vatandaslarimizin MHRS sistemi ile hangi hastane bos ise o hastaneden rahatça randevu almasini istiyoruz. Randevusuz hasta kapasitemizde çok ciddi bir sekilde dolabiliyor. Bunu polikliniklerde kalabalik bir sekilde beklemekten ziyade bizim yönlendirdigimiz birimlere ya da en azindan gelmeden önce aile hekimlerine basvurarak hastaliklari ile ilgili gecikmeye neden olmayacak sekilde tedbir almalarini istiyoruz. Gurbetçilerimizin gelmesi ile de bir yogunluk gözlemliyoruz. Bu durum zamanla azalacaktir ama maske, mesafe ve temizlik kurallarina uyma noktasinda da vatandaslarimizin dikkatli olmasini ve bunun önemli oldugunu vurgulamak istiyorum. Biz bulasmayi ne kadar artirirsak, hastane yükümüz o kadar artiyor ve hastalara verecegimiz hizmette bir o kadar etkileniyor" seklinde konustu.



"Saglik çalisanlarinda asidan sonra ölümle sonuçlanmis vaka yok"

Kayseri Devlet Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Ismail Altintop, "Asi karsitlarina net bir sekilde söylemek istiyorum ki; bizler tibbi bir müdahale yapacagimiz zaman mutlaka uluslararasi geçerliligi olan yayinlari okuyarak, onlarin ne dedigine bakariz. Son dönemde yayinlarda artik asi ile ilgili sonuçlar elimize gelmeye basladi.

Yani tüm asilarla ilgili seffaf bir sekilde sonuçlar elimize geliyor. Su anda ülkemizde sinovac ve biontech asilari uygulaniyor. 2 doz sinovac olan vatandasimiz bunun üzerine 1’de biontech yaptirilabilir diye bakanligimiz açiklamada bulundu. Ancak biontech’te de 2 dozun su anda yeterli oldugu söylendi. Biz saglik personelleri olarak ilk defa asi olmus bir grubuz ve asi olunduktan sonra hastaligi agir geçirmis ya da ölümle sonuçlanmis neredeyse vaka yok. Bunu da biz bir veri olarak görüyoruz. Asi yapildiginizda hastanede tabi ki yatabilirsiniz bunun garantisi olmaz ama yogun bakimlari, yatislari, yogun bakimdaki entübe olma oranlarini önemli bir derecede etkiledigini hepimiz görüyoruz. Vatandaslarimizin asi karsiti olmadan önce dogru kanallardan, dogru uzmanlara ulasarak kararlarini vermelerini istiyoruz. Çünkü ayni durum bizde de oldu, asi karsiti olan saglik personeli de oldu onlarin daha sonra hastaligi agir bir sekilde geçirerek ‘vay’ dediklerini hep gördük. Böyle bir sey dememek için mutlaka asi olmalarini öneriyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile