Doç Dr. Cemal Kazezoglu, Omicron Ve Korona Virüsle Ilgili Önemli Açiklamalar

Doç Dr. Cemal Kazezoglu, Omicron Ve Korona Virüsle Ilgili Önemli Açiklamalar

Istanbul’da en büyük Covid-19 laboratuvari Kanunu Sultan Süleyman Hastanesi’nde bulunuyor. Günde 10 bin test kapasitesine sahip laboratuvarda 35 personel 7 gün 24 saat çalisiyor. Istanbul Il Saglik Müdürlügü Laboratuvarlar Koordinatörü Doç Dr. Cemal Kazezoglu, ”Kasim ayinda Istanbul’da toplam test sayisi 2 milyon civarinda gerçeklesti" dedi. Kazezoglu, Omicron vakalarinin görülmesi üzerine Güney Afrika’dan gelen tüm yolculardan örnek alinarak PCR testi yapildigini söyledi.



Tüm dünyayi etkisi altina alana korona virüs salginiyla mücadele Türkiye’de de hizla devam ediyor. Istanbul’da 110 civarinda Covid-19 laboratuvari bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde yer alan en büyük Covid-19 laboratuvarinda her gün yüzlerce örnek analiz ediliyor. Günde 10 bin test yapabilme kapasitesine sahip olan laboratuvarda, aralarinda uzmanlarin da bulundugu 35 personel 7 gün 24 saat çalisiyor. Hastaneye gelen vatandaslardan ve diger numune alim merkezlerinden kurye araciligi ile gönderilen numuneler ilk önce kayit ediliyor. Daha sonra izolasyon islemi yapilan numunelere PCR testi uygulaniyor. Numunelerin sonuçlari bilgisayar ekraninda da tek tek inceleniyor. Sonuçlar 4 ila 8 saat arasinda hastalara Saglik Bakanligi’na ait olan e-nabiz üzerinden ulastiriliyor.



“Omicron görülünce artik o bölgeden tüm yolculardan hepsinden örnek alip PCR çalisiyoruz”

Güney Afrika ülkelerinde görülmeye baslayan Omicron mutosyonu ile ilgili çalisma baslatildigini söyleyen Doç Dr. Cemal Kazezoglu, “Istanbul’da kamu, özel toplam 110 civarinda Covid-19 laboratuvari var. Bunlarin 14 tanesi Istanbul Il Saglik Müdürlügüne ait. Bunlarin günlük suan ortalama 75 bin, 80 bin bandinda Covid-19 testi çalisiliyor. Kamu özel tüm Istanbul’da. Bunun yarisi kamu laboratuvarlarinda çalisiyor. Kanuni Sultan Süleyman’daki Covid-19 test merkezi kapasite itibariyle en yüksek kapasiteye sahip olan laboratuvarimiz. Biz uzun süreden beri yurt disindan gelen yolculardan rast gele belli bir oranda örnek çalismasi yapiyorduk. Burada pozitif bulup süphelendigimiz Ankara’daki ulusal viroloji laboratuvarina ileri çalisma için gönderiyorduk. Omicron görülünce artik o bölgeden Güney Afrika, Kenya tüm yolculardan hepsinden örnek alip pcr çalisiyoruz. Onlardan pozitif çikan örnekleri Ankara’ya ileri sekanslamaya mutasyon var mi yok mu çünkü son karari orasi veriyor. Böyle bir çalismaya girdik. Suana kadar henüz çikmadi. Türkiye zaten delta mutasyonu baskin olarak devam ediyor” diye konustu.

35 personelle 7 gün 24 saat hizmet verildigini belirten Kazezoglu, “Buradaki laboratuvarda toplamda 35 personelimiz var. Bunlarin içinde uzman arkadaslarimiz var, biyologlar var, laboratuvar teknisyenleri var. Böyle bir grup olarak 7 gün 24 saat hizmet veriyor burasi. Kapasite olarak da günde 10 bin test yapabilme kapasitesine sahip bir laboratuvar. Bundan bir önce pandeminin ikinci dalgasinda pik döneminde zaman zaman 10 bin 11 bin testin günler oldu bu laboratuvarda ama suanda bu sayilardan uzagiz çok sükür ki. Günde bin 500 test, 2 bin test arasinda test yapiliyor burada” ifadelerini kullandi.

“Kasim ayinda Istanbul’da toplam test sayisi 2 milyon civarinda gerçeklesti”

Istanbul’da Kasim ayinda 2 milyon civarinda korona virüs testi yapildigini söyleyen Kazezoglu, “Ilk baslarda çok az laboratuvar vardi. Cihaz sayimiz azdi. Basladigimiz günlerde testlerin sonuçlanmasi 24 saten uzun süreleri buluyordu testlerin sonuçlanmasi ama suanda kamu laboratuvarlarinda ortalama sonuç verme süresi laboratuvara geldigi andan itibaren 4 saatlere, testin istendigi andan itibaren ise 6- 8 saatlere inmis durumda. Bizim 14 laboratuvarimiz var. Simdi bu 14 tane laboratuvar 14 tane hastanede kurulu ama Istanbul’da 54 tane hastane var. Arti Ilçe Saglik Müdürlüklerinin filyasyon ekipleri var. Kimin nereye gönderecegi bir algoritmamiz var belli. Laboratuvar olmayan hastanelerimiz var filyasyon ekiplerimiz tanimlanmis olan laboratuvarlara günde 2 defa getirip teslim ediyorlar. Sonra burada çalisilip sonuçlar online olarak iletiliyor. Kasim ayinda Istanbul’da toplam test sayisi 2 milyon civarinda gerçeklesti. Bunun yarisi kamu laboratuvarlarinda çalisildi. Asagi yukari kamu laboratuvarinda çalisilan 1 milyonun da 100 bini bu laboratuvar da çalisilmistir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile