"Demirelli, Dünya hipertansiyon günü her yil 17 Mayista önemli bir saglik problemi olan hipertansiyona dikkat çekmek için kutlanir. Dünya saglik örgütüne göre önlenebilir ölümün en önemli nedenlerinden biridir. Dünyada her yil yaklasik olarak 7.6 milyon insanin ölümüne neden olan hipertansiyon maalesef ülkemizde de her 4 ölümden birinin nedenini olusturmaktadir. Ülkemizde yapilan çalismalarda eriskinlerde her 3 kisiden birinin yüksek tansiyonunun oldugu görülmektedir. Son yillarda artan farkindalik çalismalarina ragmen, toplumda farkindalik düzeyi oldukça düsüktür. Her 100 hastanin 42’si bunun farkinda degildir. Farkinda olanlarin da ancak yarisinin kan basinci kontrol altindadir” dedi.
"Her 100 hastanin 42’si bunun farkinda degil"
Hipertansiyondan muzdarip birçok insan, sikayetleri olmadigindan, hipertansiyona sahip oldugunun bile farkinda olmadigini belirten Demirelli, "Maalesef çogu zaman insanlar kalp krizi veya felç geçirdikten sonra bu aci gerçegi ögreniyor. Ancak çok yüksek degerlere ulastiginda bas agrisi, burun kanamasi, kulaklarda çinlama, halsizlik, yorgunluk ve çarpinti gibi sikayetlere neden olabiliyor. Hastalik sinsi bir sekilde ilerledigi için, 18-40 yas araliginda riskli bireyler ve 40 yas üstü tüm bireylerin her yil tansiyon degerlerini ölçmesi gerekmektedir. Tansiyon olarak bilinen kan basincinin normal degeri; sistolik (halk arasinda büyük tansiyon) için 130 mmHg, diyostik (halk arasinda küçük tansiyon) 80 mmHg’ nin altinda olmalidir. Ancak bu degerin140/90 mmHg’nin üstüne çikmasi hipertansiyon olarak kabul edilir" seklinde konustu.
Hipertansiyon neden olur?
Hipertansiyonun baslica risk faktörünün sagliksiz beslenme oldugunu vurgulayan Demirelli, "Asiri tuz tüketimi, doymus yag ve trans yaglarda yüksek bir diyet, düsük meyve ve sebze alimi gibi sagliksiz beslenme, fiziksel hareketsizlik, tütün ve alkol tüketimi ve fazla kilolu veya obez olmak degistirilmesi mümkün olabilen faktörlerdir. Ailede hipertansiyon öyküsü, 65 yas veya üzerinde olmak, diyabet ve böbrek hastaligi gibi eslik eden hastaliklara sahip olmak ise hipertansiyonun için diger risk faktörleridir. Ailede hipertansiyon öyküsü, 65 yas veya üzerinde olmak, diyabet ve böbrek hastaligi gibi eslik eden hastaliklara sahip olmak ise hipertansiyonun için diger risk faktörleridir” dedi.
"Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastaliktir" diyen Doç. Dr. Demirelli, alinacak tedbirleri söyle siraladi:
"Tuz alimi azaltilmalidir. 1 çay kasigi tuz yaklasik olarak 4 grama karsilik gelir ve bu bizim günlük tuz ihtiyacimizi karsilar. Günlük tuz tüketimimizi 1 çay kasigi ile sinirlamaliyiz. Daha fazla mevsimsel meyve ve sebze tüketmeliyiz. Düzenli fiziksel aktivite yapmaliyiz. Egzersiz tansiyon degerinde düsmeye , kiloyu kontrol altinda tutmaya, günlük stresi yönetmeye ve saglik sorunlarini en aza indirmeye yardimci olur. Bunun için en az haftada 5 gün 30 dk tempolu yürümek gerekir. Ülkemiz için ciddi bir saglik sorunu haline gelen obezitenin kontrolü saglanmalidir. Birey kendisi için uygun olan kiloyu hedeflemelidir. Normal sartlarda verilen her bir kilo için 1 mmHg kan basinci düsüsü saglanir. Sigara ve diger tütün ürünlerinin kullanimindan kaçinilmalidir. Alkol tüketimi azaltilmaliyiz. *Ilave olarak günlük stresimizi en aza indirmeli, yeterli ve düzenli uyku aliskanligi edinmeliyiz. Tuzsuz yemek ve kilo vermek çok önemli. Hipertansiyon tedavisi yalnizca ilaç kullanimindan ibaret degildir. Yasam biçiminin düzeltilmesi; tuzsuz diyet, sigara ve alkolün birakilmasi, düzenli spor yapilmasi, fazla kilolu kisilerin kilo vermesi, her hipertansiyon hastasinin mutlaka uymasi gereken önlemlerdir. Sadece tuzsuz yemek ile veya kilolu adlandirilan bir hastanin 10 kilo vermesiyle bile, bir hipertansiyon ilacinin etkisi kadar kan basincinda düsüs saglanabilir. Dolayisi ile bu önlemler yabana atilmamalidir. Önlenebilir bir hastalik olan ve erken tani sayesinde hayat kurtarici tedavi sansina sahip hipertansiyonda esik farkindaliktir. Hedefimiz elbette bu hastalarin tamaminin tanisinin vaktinde konmasi ve uygun tedavilerinin yapilarak ülke düzeyinde riskin minimuma indirilmesidir"
Doç. Dr. Demirelli Açiklamasi 'Hipertansiyon Önlenebilir Ve Tedavi Edilebilir Bir Hastaliktir'
Kayseri Sehir Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Selami Demirelli Dünya Hipertansiyon günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, “hipertansiyon maalesef ülkemizde de her 4 ölümden birinin nedenini olusturmaktadir” dedi.